WMN: Idézz föl kérlek, egy olyan pillanatot, amikor szabad, független embernek érezted magad! Hol, mikor, milyen körülmények között történt?

Steiner Kristóf: Mivel többnyire szabad, független embernek érzem magam, inkább olyan helyzeteket tudok kiemelni, ahol rá kellett döbbennem, hogy a hagyományos értelemben vett szabadság és függetlenség illúzió – ezek pedig a bürokrácia útvesztőiben kujtorgással töltött idők voltak. Amikor Izraelben zárkába csuktak és rabosítottak, mert egy random néni összetévesztett egy bűnözővel, és rám hívta a zsarukat, ők pedig előbb csuktak le, mint hogy kérdeztek volna, amikor visszafordítottak minket egy egyiptomi reptéren, amiért Nimi, a férjem Európán keresztül próbált belépni Egyiptomba, és a szemünkbe mondták: vagy börtönbe zárnak, vagy felülünk az első gépre, ami akárhová tart, és most is, amikor várjuk, hogy visszabocsátást nyerjünk a Schengeni Egyezmény országaiba, és Londonban, Isztambulban, Romániában ringatjuk magunkat a teljes szabadság illúziójába

– ezek olyan pillanatok, amikor az ember mélyen újraértelmezi a szabadságot, a demokráciát és a társadalmi rendet.

WMN: Melyek azok a jelenleg birtokodban lévő privilégiumok, amelyeket feladnál a személyes szabadságodért?

S. K.: Nagyon kevésre van szükségem. Ha valaki garantálná nekem, hogy van lehetőségem utazni, enni, inni, a kedvesemmel lenni, és végezni a munkámat, valamint segíteni a szeretteimet, bármiről lemondanék – ingó és ingatlan vagyonokról, állampolgárságról, díjakról és elismerésekről, bármiről.

WMN: Szerinted mely tényezők veszélyeztetik leginkább egy mai magyar ember függetlenségét?

S. K.: Ironikus módon éppen a rendszer, amely a szabadságot, biztonságot, és függetlenséget „biztosít” nekünk.

WMN: Mi a véleményed arról a sokszor, sok helyen hangoztatott megállapításról, hogy a XXI. század a nők évszázada?

S. K.: Hiszek benne, támogatom, és azonosulok vele – ugyanakkor

abban is hiszek, hogy a XXI. század, ahogyan minden évszázad mindenkié kell(ene), hogy legyen: nőké, férfiaké, állatoké, a bolygónké, a természeté – ugyanis egyek vagyunk, és ha ez a hajó elsüllyed, mind elsüllyedünk vele.

WMN: Ötéves a WMN magazin, mi az az öt fogalom, ami először eszedbe jut róla?

S. K.: Függetlenség. Lehetőség. Felelősség. Közösség. D. Tóth Kriszta – tudom, ő elvileg nem fogalom, de nekem mégis az.