WMN: Milyen emlékeket őrzöl az első főnöködről?

Blaskó Nikolett: Egész életemben két főnököm volt, mindkettő nő, az első még a szakmai gyakorlatom alatt a Coca-Colánál volt a marketing osztály vezetője. Fantasztikus nő volt, erős, magabiztos, határozott, amellett figyelmes és segítőkész, olyan ember, akitől szívesen tanulsz, aki mellett biztonságban érzed magad, amikor még csak bontogatod a szárnyaidat. Miután onnan eljöttem, közel húsz évig nem találkoztunk, majd pár éve, egy nagy nemzetközi cég marketingvezetőjeként ügyfele lett az ACG-nek, így most újra együtt dolgozunk. Semmit nem változott, pont olyan jó ügyfél, mint amilyen jó vezetőm volt anno.

WMN: Hogy látod – vagy hogy tapasztalod –, milyen hátránya lehet annak, ha valaki hatalmi pozícióban van?

B. N.: A hatalom erő, de egyben teher is. A hatalommal döntéskényszer, felelősség és figyelem is jár, a figyelemmel irigység, intrika, sokszor ellenszenv. A hatalmi pozíció sokszor elkülönít, hamis visszaigazolásokat szül, amiket meg kell tanulni szűrni, kezelni.

WMN: Szerinted mi határozza meg, hogy odahaza hogyan alakulnak a szerepek, a hatalom elosztása? Számodra mi a komfortos elosztás? 

B. N.: Az otthoni szerepek alakulása szerintem személyiségfüggő. Ki-ki hol tart a személyes fejlődésében, mennyire van egyensúlyban saját magával, határozza meg a párválasztását, majd szerepét a kapcsolatban, a családban. Én nem hiszek az előre leosztott szerepekben, mindig egyensúlyra törekszem, a szereteten és kölcsönös tiszteleten alapuló, hatalmi játszmáktól mentes, egyenrangú kapcsolatokban érzem jól magam.  

Blaskó Nikolett portré
Blaskó Nikolett, fotó: Szombat Éva

WMN: Szerinted mi a legfontosabb három tulajdonsága egy jó vezetőnek?

B. N.: Magabiztosság, döntésképesség, empátia.

WMN: Mondj egy valós mai vagy történelmi, akár fiktív személyt, akit jó vezetőnek tartasz! 

B. N.: Czakó Borbála a HBLF elnöke, volt angol nagykövet, az Ernst&Young globális partnere. Ő az egyik példaképem, csodálatos nő, anya, mentor, üzletember, vezető és diplomata egyben, van mit tanulni tőle.

 

Holnap találkozunk a BMC-ben, addig még el tudjátok olvasni Szentesi Éva írását az őt inspiráló nőkről, Palágyi Eszter  és Herendi Gábor bemelegítő interjúját is.

Kiemelt kép: Szombat Éva