-

Ezzel én nem fürdök együtt

A vendégek kiválasztása már önmagában meghatározza egy-egy est hangulatát. D. Tóth Kriszta  ezúttal sem bíztaa véletlenre. A pódiumon a nagyon is különböző karakterek egymásnak ütköző véleményei teremtették meg az izgalmas atmoszférát. Bátor húzás a gyerekjogász Gyurkó Szilvi, a tizenhárom éves fiát egyedül nevelő színész, Pokorny Lia, az ötgyerekes zenész, Czutor Zoltán mellé meghívni egy tizenöt éves srácot. Kovács Koppány részéről pedig bátorság a részvétel. Ennyi idősen nem könnyű feladat érett, felnőtt személyiségek mellett véleményt formálni. Én biztos egész este zavarban lettem volna a helyében, de úgy tűnt, neki meg sem kottyan az egész, rutinosan válaszolgatott, pedig DTK őt sem kímélte. Ahogyan a házat teljesen megtöltő közönséget sem.

Köszönjük, hogy nem fértetek rá mindannyian egy fotóra! Ismét teltházunk volt. (Fotó: Csiszér Goti/WMN/Goti Photography)

Felütésként egyből az elején megtudhattuk, Kriszta hogyan ismerkedett meg a szexualitással egy könyvnek köszönhetően, majd azt is, hogyan járt indiántáncot anno a kétéves lánya és a televízió között, hogy elterelje a gyerek figyelmét az épp premier plánban kisnyulakat szülő nyuszimamától (megvan mindenkinek ez a Kisvakond epizód, ugye?).

Úgy tűnik, a WMN közönségének szülei a felvilágosultabbak közül kerültek ki, mert arra a kérdésre, hogy ki látta otthon meztelenül a szüleit, egy egész tömeg nyújtotta levegőbe a karját. Czutor Zoli számára is természetes a helyzet, mert ő az első házasságából született három gyerekével is együtt fürdött, ahogyan most a két kicsivel is. Igaz ugyan, hogy számára is sokkoló volt, amikor az akkor tizenegy éves kisfia, aki márciusban még „fütyis kisfiú" volt, egy hónap alatt nagy szőrzetet növesztett, és amikor hirtelen rádöbbent, mi történt, magában nyugtázta: „Na, ezzel én nem fürdök többet együtt.”

Rétegek a kehelyben

Gyurkó Szilvi szakértői szemszögből minden helyzetet igyekezett tárgyilagosan megvilágítani, így az együtt fürdés, együtt alvás témáját is. A helyzet az, hogy ameddig ezekben a közös tevékenységekben egyik fél részéről sem merül fel a szexualitás, addig nincs benne semmi káros. Ha azonban csak egy egészen kis gyanú is felmerül, hogy bármelyik fél részéről ez nem tisztán egy szereteten alapuló szokás, azonnal véget kell vetni neki. Miközben leszögezte, hogy a kisbaba és a kisgyerek számára nem lehet fontosabbat adni, mint az érintést, az ölelést, a simogatást.

Az a gyerek, akinek ebből eleget adnak odahaza, olyan alapot kap, ami a későbbi szexualitásának egy biztonságos bázisa lesz, amire akár egy kehelyben, a későbbiek során ráépülhetnek az egészséges fejlődés során a rétegek.

Ha ezek a rétegek lassan és okosan kerülnek a gyerek kelyhébe, akkor szépen fogja megélni a szexet, amikor eljön az ideje, hogy kipróbálja.

Dr. Gyurkó Szilvi (Fotó: Csiszér Goti/WMN/Goti Photography)

Anya, te olyan szexi vagy!

Pokorny Lia éppen ezt támasztotta alá saját fia fejlődésével kapcsolatban, amikor elmesélte, hogy ő csupán figyeli a gyerekét, ha kérdést kap, igyekszik korának megfelelően válaszolni, és csodálja, ahogyan magától, lassan válik le róla, és lesz egyre felnőttebb.

A tizenhárom éves kamasz fiú azért időnként odabújik az anyjához, átéli, hogy egy kicsit még gyerek lehet, aztán máris megy a dolgára, de előtte megjegyzi, hogy milyen finom, puha és szexi az anyja.

Ha pedig a szexre terelődik a szó, elég határozottan kijelenti: „a génjei tiltakoznak az ellen", hogy erről a témáról éppen az anyjával beszélgessen.

Pokorny Lia (Fotó: Csiszér Goti/WMN/Goti Photography)

Czutor Zoli szerint nem is kell annyit beszélni a szexről, mert a sok beszéd az erejét veszi el a dolognak, és a sok elemezgetés azt eredményezheti, hogy eltűnik a dolog varázsa. Hogy őt ez a veszély nem fenyegeti, bizonyítja az öt gyerek is, viszont velük sem bonyolítja túl a dolgot, ha kérdés jön, válaszol... és mehet tovább az élet.

Czutor Zoltán és D. Tóth Kriszta (Fotó: Csiszér Goti/WMN/Goti Photography)

A pornó vajon mi?

De mi van, ha az élet úgy hozza, hogy a gyerek találkozik a pornóval? Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy találkozik. Egy hivatkozott kutatás szerint a hét-tíz éves gyerekek egészen biztosan találkoznak pornóval, hiszen a keresőbe beírva a „tinédzser szex” szavakat az első tíz találat mindjárt pornó tartalmat takar. DTK bedobja a BBC egyik tévés személyiségének ötletét, miszerint a legjobb az volna, ha az iskolában közösen néznének pornót a gyerekek a tanárral, így megtanulnák helyén kezelni a pornográfiát. Gyurkó Szilvi és a jelenlévők egybehangzóan nem így gondolják, és Kovács Koppány is egyetért azzal, hogy vad ötlet volna, ha náluk az osztályban ez megvalósulna. (Bár azért lehet, hogy nem állna neki ellen...)

Persze tudja, hogy mindenki rákeres a pornóra, miközben beállítja az inkognitó módot a keresőn, és úgy gondolja, ezeket a dolgokat a kamaszok legszívesebben egymással beszélik meg.

Kovács Koppány és Pokorny Lia (fotó: Csiszér Goti/WMN/Goti Photography)

Tanítsd meg nemet mondani!

Az este talán legfelkavaróbb gondolata bontakozott ki, amikor szóba került, mennyire súlyos probléma a gyerekekkel való erőszakoskodás, a különböző szexuális atrocitások mindennapos jelenléte. Gyurkó Szilvi szerint

a legfontosabb, amit egy szülő tehet annak érdekében, hogy a gyereke biztonságban legyen: ha megtanítja nemet mondani. Sok szülő követ el hibát azzal, hogy egészen kicsi korától azt tanítja: engedelmeskedni kell a felnőtteknek, a tanárnak, az edzőnek, akkor lesz „jó gyerek", ha azt teszi, amit mondanak neki.

Miközben azzal, hogy nem hagyunk neki szabat teret bizonyos dolgokban, nem marad olyan, amire szabad neki nemet mondani, akár olyan banális dolgokban is, mint az, hogy mit akar enni... ezzel gyakorlatilag védtelenné tesszük. Mert amikor majd először engedjük el egy este szórakozni a gyerekünket, hiába várjuk, hogy nemet mondjon az alkoholra, a szexre vagy bármire, amit nem szeretne, nem fogja tudni megtenni.

A Hello, WMN! estek sorozatában ez a második igen kemény pillanatokkal járt, de ezeket szépen oldotta a végén a Czutor Akusztik minikoncertje. Sok tanulságot és kérdést magunkkal vittünk. Csupa olyasmit, amire mindannyiunknak meg kell találnunk a saját válaszunkat, amiről beszélgetnünk kell a gyerekünkkel, a férjünkkel, a barátainkkal. Voltam olyan szerencsés, hogy Jocó bácsival kezdhettem neki a téma feldolgozásának az októberi estében, az utcán. Folytatnom már otthon magammal, a családommal kell.

Kárpáti Judit

Hamarosan jön a videó az estről, addig is nézegesd meg a képeket:

Fotók: Csiszér Goti/WMN/Goti Photography