A mákos guba úgy kezdődik, hogy veszünk a kelleténél nagyobb számú kiflit. Lehet pontosan a kellő számút is, de akkor nem lehet se csücsköket rágcsálni, se azt, ami a csücskök között van. Szóval mérlegeljünk józanul. Tehát ha három személyre készítjük el, vegyünk hét kiflit, mert igazából hat kell. De ne merüljünk mélyre a gasztromatematika posványába.

Veszünk tehát hét kiflit, minél szárazabbat, annál jobb, de megfelel az is, ha egyszerűen szertehagyjuk őket a konyhapulton. Bár ebben az esetben kísértésbe esünk mi is, a macska is.

A megszikkadt kifliket ujjnyi vastag karikára vágjuk, mély tálba szórjuk és leöntjük annyi meleg, cukros tejjel, amennyit magába szív (sokat, legalább négy decit). Amíg szottyosodik a tejes kifli, eszünkbe jut, hogy nem daráltattuk meg a zöldségessel a húsz deka mákot, amit a gubához vettünk. Rosszabb esetben csomagolt mákot vettünk, és az már alapból is avas, tehát kuka. De ha ez nem így lenne, zöldségesnél vettük, meg is daráltattuk, hűtőben is tartottuk, mert darálva még hamarabb avasodik... akkor összekeverjük kábé tíz deka kristály- vagy porcukorral (vagy amennyivel akarjuk).

Kikenünk vajjal egy jénai tálat vagy közepes tepsit, a megpuhult kiflimassza felét beletesszük, gazdagon megszórjuk a cukros mákkal, rápöttyintünk itt-ott pár vajdarabot, majd megismételjük a műveletet a második emelet kiflivel. Harmadik valószínűleg már nem marad, de ha mégis, ne tétovázzunk! A tetejét ismét vajdarabkákkal szórjuk, és csurgathatunk rá egy kis mézet is. Alufóliával beburkoljuk, jó meleg sütőbe tesszük, nagyjából húsz perc után leszedjük a fóliát, és pirosra sütjük a guba tetejét. Vigyázat, hamar megég! Tálaláskor még szórhatunk rá cukros mákot. A jénai aljából kivakart megpirult kérgekért általában verekedés tör ki az asztalnál, ám ugyanezen felület tisztára sikálásáért megfigyelésem szerint sokkal gyérebb a jelentkezés.

A mákosgubaevést karácsony délben ne vigyük túlzásba, mert teli hassal nehézkes a fát a talpba befaragni és díszíteni, másrészt este még súlyos megpróbáltatások várnak ránk, gondoljunk előrelátással a Pásztorok, pásztorok intonálására, a lazac, krumplisaláta, tiramisu szentháromságára, és az éjféli mise kollektív alkoholgőzeire.

Merényi Ágnes

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Wikipedia/ Przykuta