Olvasom különböző blogokon, hogy a párkereső nők mennyire nem értenek minket, férfiakat. Pedig igazából könnyen kezelhetők vagyunk. Sőt, évente egy napra még a szokásosnál is könnyebben. A tévét bámulva rugdosó mozdulatokat végzünk, valaki más sikerét úgy ünnepeljük, mintha mi magunk rúgtuk volna a gólt, pedig amúgy egyetlen feladatot sem tudunk hiba nélkül megoldani...

Ez a legkönnyebb nap, a mai. A Bajnokok Ligája döntője. Ma az égvilágon semmi sem érdekel minket, csak azt várjuk, hogy este Európa két legjobb csapata focizzon. Tapasztaltabb családanyák most úgy érezhetik, hogy „akkor nálunk minden nap döntő van.” Ám én túllépek ezen az ádáz cinizmuson, és feltételezem, hogy a nők többsége egyáltalán nem ilyen.

Mert a nők többsége segítségre szorul. Itt jövök a képbe én, mert ÉN értek a focihoz. Még élőben láttam játszani Törőcsik Andrást, az utolsó magyar zsenit, húsz éve egy menő, nyugat-európai csapatnak szurkolok, és képes vagyok a magyar futballt teli szájjal szidni – ha kell, ha nem. Tehát, kutya kötelességem átadnom nektek a Döntő Napjára Írt Használati Utasításomat.

Először is, fogadjátok el, hogy a szellemünk – a transzban lévő törzsi varázslókéhoz hasonlóan – ma egész nap máshol jár és ne idegeljetek minket! Fizikai szinten is arra van szükségünk, mint egy sámánnak. Kajára és piára – egészen a tizenegyesrúgások végéig. Ha segíteni akartok, mindent készítsetek elő, közvetlenül az „imahely" mellé! Persze a barátokat is beleszámolva.

Este szerencsésebb, ha nem maradtok otthon. A meccsnézés kemény, stresszes férfimeló. Számotokra mondjuk annyira élvezhető, mintha nekünk kellene órákig vadiúj rucikról és cipőkről dumálni. Mert nálunk a divat ennyi: „Jó a cuccod, Bélám!" „Köszi, tesó, mit iszol?"

Könyörgök, ne erre a napra időzítsétek, hogy megpróbáltok jobban megismerni bennünket! Nem szeretünk jobban benneteket, ha focimeccset néztek velünk. Ezt a hülyeséget Lucifer találta ki, és egy szerelmi Terézanya képében valami ostobaságra különösen fogékony celebnő fülébe suttogta. Ő elmondta az egyik pletykalapban és több százezren elolvastátok. Figyelem! Mi sem szeretnénk az estéinket közös shoppingolásra áldozni! Ami a legkomolyabb párkapcsolati konfliktusok forrása lehet.

Mindennek ellenére mégis előfordulhat, hogy a falnak beszélek, és marad a közös meccsnézés. Például, ha a Tiszta Szerelem vagy az izzadt férfitestek látványának vágya eluralkodik rajtatok. Ebben az esetben az a kérésem, hogy tartsátok be a következő játékszabályokat:

1. Amióta nincsenek törzsi háborúk, a focit tekintjük annak. Ezért a fociban nincs ellenfél, csak ellenség. Valamelyik csapatnak biztosan szurkolunk. Az ellenség: a másik csapat és a bíró.

2. Tartsatok távolságot! Teljesen normális, ha hadonászunk, dühöngünk vagy ugrabugrálunk. Nyugi, az életetek nincs veszélyben!

3. Ha ti is hadonásztok és ugrabugráltok, koncentráljatok az időzítésre! Ha rosszkor örültök, belőletek is ellenség lehet. Ilyenkor mégis veszélyben van az életetek.

4. A kaja és pia utántöltés nem igényel kommunikációt. Szótlanul is elvégezhető. Hacsak nem ég a ház, ne beszéljetek meccs közben!

5. Ne kapcsoljatok be hangos gépeket és ne mosogassatok! Az oda nem illő hanghatások megzavarják a harmonikus meccsnézést. Így nem tudunk koncentrálni.

6. Ha nem értitek a lesszabályt, ne kérdezzetek rá! A gugli a barátotok, használjátok! Ha pedig megtaláltátok, mentsétek el, mert máskor is szükségetek lehet rá!

7. Minket nem érdekel, hogy melyik játékost tartjátok jó pasinak. Semmi szükség ezt hangosan megosztani velünk. Főleg, ha az ellenség közül választotok. Ilyenkor megint veszélyben lehet az életetek.

8. Hasonlóan érdektelen téma, ha egy játékosnak új tetkója van. (Ugyanez igaz a hajra, a cipőre, a bajuszra, a szakállra, a kar- és lábszőrre.)

9. Este Barcelona – Juventus meccs lesz, vagyis David Beckham NEM játszik!

10. A Barcelonában Gerard Piqué a legjobb pasi, akinek Shakirával együtt született két gyereke. Ő az egyik kedvenc énekesnőm, vagyis akkor se szidjátok, ha ellenség. Vagy ha hozzátok képest túl öreg/túl fiatal. Én viszont szidom Gerardot!

11. A mai napnál csak a holnapi lesz nehezebb, mert Életetek Párjának csapata vesztett. Vagy mert nyert.

Remélem, segítettem. És akkor most keresek egy bunkert, ahol sosem találtok meg. Aki ezután bántani akar, megátkozom, hogy focirajongó pasiként szülessen újjá a következő életében!

Takács Krisztián

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/jannik-skorn