Drága kisfiam!

Attól a perctől, hogy az, aki tetszik, először rád mosolyog, az életed gyökeresen megváltozik. Olyan sóvárgás költözik beléd, amit addig hírből sem ismertél, és itt most elsősorban nem a lelki, hanem a fizikai vágyakozásra gondolok. A legváratlanabb pillanatokban tör majd rád, nehéz munka árán fogod megtanulni, hogyan irányítsd, és miként bánj vele felelősen – márpedig pontosan ez az, amiről most beszélni akarok.

Tudod, az emberek gyakran hülyék, így biztos hallasz majd olyat, hogy védekezni nem fontos. Vagy azt, hogy fontos, de bízd csak a lányra, az ugyanis az ő dolga. Anyád elég sok ilyennel találkozott már élete során, sőt, olyat is hallott, hogy egy nő szinte reszketve mesélte a barátnőjének: a pasija nem hajlandó gumit húzni, a lány pedig nem mer szembeszállni vele, mert „ő nem olyan férfi, akivel ellenkezni lehet”. Édes gyerekem, első körben őszintén kívánom, hogy soha ne légy az a pasi, akit így jellemeznek a háta mögött.

Elsőre talán vonzónak tűnhet, hogy ellentmondást nem tűrő felnőtté válj, de hallgass anyádra: az ilyen ember általában szimplán csak gyáva, azért nem hall meg más véleményt, mert a sajátja nem áll szilárd alapokon.

Valószínűleg ez a helyzet ebben a konkrét esetben is, hiszen melyik férfi tud elfogadható és komoly érveket hozni arra, hogy miért ne húzzon gumit szeretkezéskor, kivéve a gyereknemzést?

Igen, a pasik (szinte) egybehangzó véleménye szerint a gumi kényelmetlen, szorít, olykor le is lohaszt, szóval nem a legszexibb kellék a világon. Viszont – ha a pár bármilyen okból nem védekezik másként – bizony kell-ék (bocs, bizonyos szóvicceket anyád nem bír kihagyni). A fenti hátrányok közül egyik sem releváns érv ellene, mert azon kívül, hogy a nem kívánt terhesség ellen véd, az egyetlen eszköz a nemi betegségek megelőzésére.

Hidd el: nem csupán a teherbe esés lehet egy óvatlan szeretkezés legkellemetlenebb következménye, gondolj csak Adyra. Egyáltalán: ha Adyra gondolsz, talán nem is akarsz többé gumi nélkül szexelni.

Ami viszont ennél is fontosabb, hogy jó esetben olyan ember lesz belőled felnőtt korodra, aki törődik is azzal, akivel ágyba bújik. Ne félj, nem vagyok prűd, eszemben sincs azt hangoztatni, hogy csak azzal feküdj le, akibe fülig szerelmes vagy – a világ sajnos nem ilyen –, de szerintem elkerülhetetlen, hogy minimális tisztelettel fordulj a melletted fekvő felé. Ha pedig tiszteled, nem sodrod veszélybe őt és magadat, nem tekinted melldöngetve a férfiasságod fokmérőjének azt, hogy szó szerint magad alá gyűrtél valakit, és eszedbe sem jut villogni ezzel.

Amit pedig végképp nem teszel: nem zsarolsz senkit érzelmileg. Sok fajtája van a meggyőzésnek, és a legkegyetlenebb az, amikor felhasználod a másik irántad táplált érzelmeit. Magyarul: a fejéhez vágod, hogy ha bízik benned, nem húzatja fel veled a gumit. Ööö, hogy tessék?! – mondhatná a leendő partnered, és remélem, mondja is, ha ne adj’ isten ilyen helyzetbe kerültök.

Természetesen egy párnál évek múltával eljöhet az a pillanat, amikor már (szigorúan közös megegyezéssel) lazábban kezelhetők ezek a dolgok, de pár hónap után, vagy pláne alkalmi kapcsolatban meg se forduljon a fejedben a bizalommal zsarolni valakit. Épp elég bizalom kell ahhoz, hogy közel engedjen magához, ne alázd meg azzal, hogy belengeted: lelépsz, ha nem hajlik meg az akaratodnak. Megint csak azt mondom: ilyen húzásokra a gyengék és a gyávák szorulnak, az erős ember figyel a másikra, mert biztos magában, és nem a saját frusztrációit becézi még az ágyban is. Én pedig merem remélni, hogy sikerül nap mint nap elég jó példát mutatnom.

Ja, és még valami, visszatérve Adyra: a szifilisz reneszánszát éli, és egy vagyonba kerül a kezelése. Nem ezért nyitottam neked takarékszámlát.

Csók, Anyád

Kalapos Éva Veronika

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/spass