-

Budapest frekventált helyén, egy panelház negyedik emeletén fogad Anka. Mosolyogva invitál be, kézfogása erős, határozott. Alacsony, negyvenes nő, ébenfekete haj, barna szemek. Kétszobás, ízlésesen berendezett lakás. Első ránézésre nincs rajta semmi különös. Csakhogy Anka itt fogadja vendégeit, akik azért jönnek, hogy fél-egy órán át minden kívánságukat teljesítse, aminek az árát ők meg is fizetik.

– Nagyon magas szintről zuhantam ide – kezdi történetét Anka. Közel tíz évvel ezelőtt családjuk még jól élt, nem volt anyag problémájuk, aztán csőstül jött a baj. Mindenüket elvesztették, meghalt a férje, ő pedig hiába próbált, nem tudott elhelyezkedni. Egy barátnője lakásában húzták meg magukat a lányával, ám hiába nem kellett albérleti díjat fizetniük, a rezsi is komoly kihívást jelentett. Egyik napról a másikra éltek, végül a gázt is kikapcsolták. Jött a tél, a lakás rosszul szigetelt, a mosott ruhák nem száradtak meg, büdösek lettek, a lánya már szégyellt iskolába menni.

Aztán a lánya kiütéses lett, az orvos ótvart diagnosztizált nála. – Akkor már hónapok óta zsíros kenyéren éltünk. Nem hetek, hónapok óta. Hazafelé tartva átfutott az agyamon, hogy megölöm őt is, magamat is, megyünk a férjem után, mert így nincs értelme élni – mondja. Otthon szétnézett az állásportálokon, és több szexpartnerkereső hirdetésébe is belebotlott.

– Nem volt veszítenivalóm. Felhívtam az egyik hirdetőt, napokon belül találkoztunk, ennek lassan öt éve.

Eleinte a hirdetési oldalt üzemeltető férfi biztosította a lakhatásukat, ám Anka hangsúlyozza, nem striciről van szó. Ő kifizette a hirdetés árát, cserébe dolgozhatott. Senki sem kényszerítette semmire, saját elhatározásából döntött úgy, hogy szexmunkás lesz.

– Lassan három éve élünk a saját lakásunkban, a magam ura vagyok – mondja büszkén. Amikor arról kérdezem, a szomszédok tudják-e, mivel foglalkozik, határozott nemmel felel. – Nincs átjáróház, ha naponta van négy vendégem, ami nagyon ritka, akkor sem egymás kezébe adják a kilincset, hanem időben elosztva jönnek. Fel sem tűnik senkinek – jegyzi meg. A barátai és az édesanyja számára sem nem titok, hogy szexmunkásként keresi kenyerét, noha az anyja úgy tudja, már abbahagyta.

„Nagyon prűd asszony anyám, ezért meg is lepett, milyen jól fogadta, amikor színt vallottam neki. Csak annyit mondott: tudom, kislányom, sok egyetemista is így keresi meg a tandíjra valót."

Noha a lánya már nagykorú volt, szépen, fokozatosan avatta be, miből is élnek. – Először azt mondtam, masszírozok. Utána azt, hogy kézzel elégítem ki a vendéget. Aztán elmondtam, hogy le is fekszem velük. Másnap azzal fogadott, hogy én vagyok a legjobb édesanya a világon, és büszke rám.

Tudja, mindez azért van, hogy ő tanulhasson, saját lakásuk lehessen. Anka eleinte nem merte elmondani a  barátjának, hogy mivel foglalkozik, de a férfi rájött, és elfogadta ezt a helyzetet.

Ankánál fél óra tízezer, egy óra tizenötezer forintba kerül. Ebben az alapszolgáltatások vannak benne: óvszeres közösülés, orális szex. Az ezen felüli extrákról egyénileg állapodik meg a kliensekkel. Mint mondja, vidéken valamivel olcsóbban dolgozik – ugyanis néhány hetente pár napot vidéki városokban tölt. Bérel egy lakást, ott fogadja a kuncsaftokat. – Gálánsabbak a vendégek, hiába lenne olcsóbb egy óra együttlét, maguktól kifizetik a tizenötezret.

Ráadásul akkor is biztosra veheti, hogy nem pénzkidobás volt az út, ha előtte néhány nappal teszi fel a hirdetést. Vidéken ugyanis nagyon népszerűek az új lányok.

Vendégei 80 százaléka nős. Többségük arra panaszkodik, hogy otthon nem kapják meg a kellő figyelmet, kedvességet... és persze a szexet sem. Anka szerint a párok idővel elhidegülnek egymástól, de a férfiaknak továbbra is vannak igényeik, ezért keresik máshol a testi örömöket. Volt már rá példa, hogy az egyik törzsvendégének végül helyrejött a házassága.

– Kicsit olyan vagyok, mint egy pszichológus. Itt elsírhatják bújukat-bánatukat, meghallgatom őket, ha kérik, tanácsot is adok – mondja. Arra a kérdésre, nem fél-e a lakásán fogadni a férfiakat, szintén határozott nemmel felel. Egyetlen atrocitás sem érte, olyan volt már, hogy valaki vissza akarta lopni a pénzt, de senki nem volt erőszakos. Csak számkijelzett hívást fogad, és a hirdetési oldalon a lányoknak van egy közös, úgynevezett feketelistájuk. Ide írják fel a problémás klienseket, így minden hívást le szokott ellenőrizni. Ha valaki olyan hívja, akivel nem szeretne találkozni, vagy egyenesen megmondja ezt, vagy irreálisan magas összeget mond, mert tudja, hogy azt úgysem fizetné ki az illető.

– Nem élvezem a szexet a vendégekkel, nagyon ritkán fordul csak elő, hogy működik a kémia a vendég és köztem – mondja, hozzátéve, olyan ez számára, mint a színészet. – Ha a vendéggel vagy, szerepet játszol. Mielőtt jön, letusolok, elkészítem az ágyat, átöltözöm, és míg ezeket elvégzem, agyban is átállok. Mintha átkattintanék egy kapcsolót. Miután elmegy, bezárom az ajtót, rendbe rakom az ágyat, megint zuhanyzom, és ezalatt ismét visszatérek önmagamhoz.

Mint mondja, korából és alkatából kifolyólag a striciknek nem lenne jó üzlet. – Nekik a fiatal, vékony kislányok kellenek, velük tudnak pénzt keresni, őket még el lehet bódítani, bedőlnek nekik. Úgy gondolja, erre az jelentené a megoldást, ha legalizálnák a prostitúciót itthon, és itt is a német példához hasonló törvényt hoznának. – Ha működhetnének a nyilvánosházak, megszűnhetne az utcai prostitúció, a lányok kiváltanák a vállalkozói engedélyt, és adóznának, mint bárki más. Cserébe védettséget élveznének, ráadásul muszáj lenne rendszeresen részt venniük szűrővizsgálatokon is.

Anka vigyáz magára, egészséges. Mielőbb szeretne kiszállni, és új életet kezdeni külföldön, a lányával együtt. A vendéglátásban szeretne dolgozni.

– Szerencsés vagyok, megmaradtam ugyanannak a nőnek, aki voltam, mert megkövetelem a vendégeimtől is, hogy tiszteljenek. Mert azt akarom, hogy ne egy kurvához, hanem egy titkos szeretőhöz jöjjenek.

-

Szerk.: 2002 januárjától hatályos a német prostitúciós törvény, amely elfogadja, és szabályozott keretek között engedélyezi a szexmunkát. A törvény rendezte a prostituáltak jogi és társadalombiztosítási státuszát is, akik jogosultak a nyugdíjra, egészségügyi biztosításokra és munkanélküli segélyekre is.

Veres Dóra

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Kichigin