Dorka hat napja regisztrált. Postaládájában harminckét olvasatlan levél várta, mégsem örült. Sőt némi szégyent érzett, amiért egy általa annyira megvetett, személytelen eszköz használatára fanyalodott. Persze mindez nem így lenne, ha a múlt heti ünnepségen nem olvasta volna fel ország-világ előtt az unokanővére a tizenöt évvel korábbi levelezésüket. Míg rokona várandós feleségként nosztalgikus örömmel gondolt a rég leírt sorokra, addig Dorka pirulva semmisült meg családtagjai és barátai előtt.

Hat napja regisztrált, és azóta hevert a levél fénymásolata az asztalán, a laptopja mellett. Ott feküdt előtte a víziója feketén-fehéren, miszerint gyönyörű, fehér ruhában huszonnyolc évesen férjhez megy Kovács Robihoz. Csodaszép jövőjének megtervezésekor még arról sem feledkezett meg,  hogy természetesen később lesz egy nagy házuk úszómedencével, aztán egy Ferrarijuk és legalább két gyerekük. A számtalanszor végigolvasott levéllel, és a jövőképével csak egy apró problémája volt: három hét múlva tölti be a huszonkilencet és Kovács Robival tizennégy éves kora óta nem találkozott. A házról és a kocsiról nem is beszélve.

Ezért regisztrált. És ezért szégyellte magát.

Dorka hat napja minden este online kereste társát, az ő Kovács Robiját, akivel oltár elé állhat, és akinek már igazából Ferrarit sem kell vennie... de akivel lesz egy közös házuk és legalább két gyerekük. És noha ez idő alatt még nem találkozott virtuálisan semmiféle Kovács Robival, helyette olyanok vették fel vele a kapcsolatot, mint Gábor (32) informatikus vagy Zsolt (29) testépítő.

Dorkát a Kovács Robi-pótlékok egyáltalán nem nyűgözték le. Ugyan, kit kápráztatna el egy Botond (31) akinek adatlapján az szerepel, hogy párja cirógatásával tölti legszívesebben a szabadidejét? Vagy Viktor (28) aki a csatolt képeken – hóna alatt egy csivavával – különböző pózokban terpeszt a kanapén?

Dorka közel harminc adatlap átböngészése után elkeseredett. Majd kicsit lenyugodva, elkezdte bepötyögni a választ az egyetlen szimpatikus érdeklődőnek:

Kedves Tamás!

Talán nem kellene leírnom, de eddig öt neked szóló levél vázlatát töröltem ki, és közben kétszer állt le a rendszer az időkorlát miatt. Mindegyik válaszban megköszöntem kedves szavaidat, bókjaidat, majd kérdésedre snassz, semmitmondó választ adtam. És ezt megtettem ötször. Megírtam ötször különböző módon a választ, javítgattam a szavakat, kerestem a megfelelő kifejezéseket, de a lényeg mindig elmaradt.

Mit és kit keresek én itt? – tetted fel a kérdést. Ha kijelentő válasz helyett én is kérdezek inkább, az rendben van, ugye? Megfutamodnál, ha azt írnám, hogy a mindent elsöprő szerelmet keresem? Ha azt felelném, hogy egy helyes férfit keresek, aki értelmes, vicces, biztonságot nyújt, és még az ágyban is jó, aki hosszú távon (talán a „míg a halál el nem választ-ig, az idők végezetéig) kitart mellettem, akiben megbízhatnék és akár a férjem, a gyermekeim apja is lehetne? Igen, egy harmincas éveihez közel járó szingli nő nyugodtan ábrándozhat a fent írtakról!

De megnyugodhatsz, nem ez a válaszom. Egyrészt, mert lelki szemeim előtt látom, ahogy az egyik legjobb barátnőm azt ordítja nekem, hogy nem vagyok normális, ilyet nem lehet írni egy férfinak, főleg az első alkalommal, és egyébként se képzeljek hülyeségeket, ne legyek naiv. Másrészt, mert nem ezt keresem. És nem itt.

Hogy mit keresek? Magam sem tudom igazán. Talán önbizalmamat, megerősödést, tapasztalatot. De, ugye, ezt sem célszerű leírnom…

És ha már én így kitárulkoztam, mi a helyzet veled? Te miért vagy itt? És mégis, mit keres egy fiatal, jól szituált, helyes férfi egy online társkereső oldalon? Hát persze, egyből lenne egy tippem… de mi van azon túl? Mi készteti az úgynevezett erősebbik nemet arra, hogy itt keresgéljen, és miért nem szólítja le a lányt, aki tetszik neki egy boltban, kávézóban, szórakozóhelyen vagy bánom is én hol, és miért nem lép a tettek mezejére?

Dorka itt befejezte a levél írását. Elbizonytalanodott, és érezte, ahogy eluralkodik rajta az önsajnálat. Ebből elege volt. Kitörölte a hatodik levelét is, és helyette csak ennyit írt:

Kedves Tamás!

Talán, mint sokan mások, ismerkedni és társat keresni jöttem ide. És veled mi a helyzet?

Dorka ezt követően még négyszer váltott üzenetet Tamás (33) jogásszal. Majd regisztrációja után tizenegy nappal törölte profilját az oldalról. Rájött, hogy nem így szeretné a Kovács Robiját újra megtalálni.

És nem érdekli egy tizenöt évvel ezelőtt írt levél.

Molnár Judit

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/bullet74