-

Kedves Éva, először is semmi bajom a megnevezéssel, nagyon szívesen vagyok akár LófaszJóska is, ha az általam fontosnak érzett üzenet így emberekhez eljut – másodsorban pedig nagyon szépen köszönöm, hogy megemlített, sőt kiemelt minket!

Felvetéseire reagálva, a tőlem idézett két szövegrészletről. Első, az Íme az ok, amiért csak megdugtalak írásból:

„… az derült ki, hogy azért vagyok szexuálisan frusztrált, tehát AZÉRT AKAROM TESTILEG a befogadást, tehát a szexet ennyire, mert LELKILEG VÁGYOM ERRE, tehát Bizalomra … lelkileg vagyok tehát olyankor frusztrált … és a lelki frusztrációm oka, hogy a helyem a világban frusztrált, ami azért frusztrált, mert a nőkkel való kapcsolódásom frusztrált, ami azért frusztrált, mert az önképem, az önfelvállalásom frusztrált, ami azért frusztrált, mert a »démonaimat, árnyaimat, félelmeimet« … tehát, igen … magamat, az emberségemet nem mertem mutatni.”

Igen. Ez pontosan az, aminek mondja, az „ész nélküli kufircolás megideologizálása“, ugyanis  pontosan EZT hivatott a cikk megmagyarázni, azért írtam, hogy nők a férfi oldalt jobban megérthessék, és így kezelni / elkerülni könnyebben tudják, megtisztelő, hogy megszólaltatott, bár az írásból ennyit kiragadva a szándék nehezen érthető, ajánlom egészben olvasni.

Másodszor: „A férfi azonnal látja, és kerüli nagy ívben a csaj, avagy amazon korszakukban lévő nőket el, mert ő is tudja, hogy nem azt értékelitek, amit ő adni tud. (…) a férfi legmélyebb vágya ugyanis nem a szex, hanem a Hit.”

Kegyed reakciója: „WTF? Azért én merem remélni, hogy ezt még te se hiszed el igazán, Pista!“

Válaszom: De igen.

Sőt. Nem egyszerűen elhiszem ezt, de saját élményként TUDOM, hogy így van, valami egészen mélyen megrendíthetetlen bizonyossággal, talán mint Newton a gravitációt, miután az alma a fejére esett. A férfi végső vágya NEM a szex, hanem a Nő Hite, hogy tehát azt érezze, hogy a nő Benne bízik, sőt általa konkrétan lenyűgözött, amihez azonban pénz, siker és autó, sőt tökéletes genetika, kidolgozott felsőtest, szexuálisan túlfűtött romantika is kevés, mint ezt a kapcsolati válságok mutatják és egyre többen tapasztalják. Az Igazi Férfi ott kezdődik, hogy a világban a saját kis önzésén túli ügyet, célt, küldetést talál. Nők számára valóban lelkesítő csakis az tud lenni, aki maga lelkes – ami azonban a hisztis királyfi / önző pöcs / töketlen papucs korszak csődje (és gyakran válás) után szokott „sajnos” csak elérkezni.

A tőlem átvett korszakos ábra erről az útról szól, ahogy én a férfi-nő kibontakozást a sok hozzám forduló ember történeteit összesítve látom. Röviden érintve csak: a „borospohár“ a tökéletességre való törekvést fejezi ki, ami az Amazon / Vándor (tehát magányos harc / önismeret) időszaka után a nőket és a férfiakat jellemzi, hogy a helyük elfoglalásához alázatot kell gyakoroljanak. Kegyed ez nem lehet. Mármint a pohár nem, hanem az út korszakai közül járunk szerintem mind valahol, és ez némi tapasztalattal általában már az emberek beszédéből és viselkedéséből is könnyen megállapítható, amint jelen esetben is.

Apró pontatlanság a kép alatt, hogy „Király és Királyné képző isklola“ néven nem tartunk programot, hanem viszont elérhető A Nő Útja és A Férfi Útja, amik nagyon konkrét heti feladatokkal segítenek a hozzánk forduló férfiaknak és nőknek válságokból továbblépni. Áruk egyébként 6000 Ft-tól indul, némi meglepetéssel vettem tudomásul, hogy soknak tartja, de maximálisan elfogadom ezt.

Ugyanakkor – ellentétben azzal, amit állít – alighanem a világ egyik legrosszabb „vámszedője” vagyok, ugyanis ki kell ábrándítsam, a munkám legkevésbé sem fantasztikus üzlet, hanem sokkal inkább elkötelezett megszállottság, olyannyira, hogy a világkép lényege épp ingyenesen hozzáférhető, írások és előadások formájában is, pénzt az olyan programokért kérünk, amihez személyes időm vagy az ÉNAKADÉMIA munkájában résztvevő – no ezért is mit kapok majd... – Egológusok (az egó állapotaival foglalkozó közös világképünk alapján segítő felkészült vezetők) munkája is kell. Az elmúlt évek távlatában forintban – tehát az időmet nem számítva – is milliós mínuszban van az enakademia.net projektet illető egyenlegem. Másrészt nem bánom ezt. Az embernek vetni kell, hogy aztán termésnek örülhessen, semmiféle kétségem nincs, hogy a jó munka bőséges gyümölcsöt hoz.

Zárásként tehát: hála Önnek, nagyszerű, hogy idézett, öröm, hogy az üzenet így még többekhez eljuthatott. Bízom benne, hogy a WMN.hu a válasznak helyt ad – különösen, mert a végső konklúzióban teljesen egyetértünk, a példa szerintem is, ami egyedül legfontosabb, és örömmel mondhatom, hogy iszom is, amit „prédikálok“, tehát a lehető legnyugodtabb az álmom.

Csodás Utat és Békességet!

Szeretettel,

Joós István

p.s.

Az „ember" szót a nevem után kis e-vel írom, és azt értem alatta, hogy több éves merengés után ezt találtam, mint engem legjobban kifejező halmaz. Ember. Egy ember. Amint, nyilván, Kegyed is. Nem több, nem kevesebb.

 

Ne aggódjatok, Szentesi Éva válaszát is hamarosan elolvashatjátok!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/conrado