Okoskonyha – Édesen és sósan is jó – Avokádót mindenkinek!
–
Avokádós szendvics
Kezdjük a legegyszerűbbel. Lassan megjelenik a hónapos retek a piacokon. Vásárolj be, mert az avokádó krémes textúrájához remekül illik a roppanós retek.
– ½ avokádó
– 2-3 darab hónapos retek megmosva
– 1 szelet jófajta kenyér (én most tramezzini kenyeret használtam)
– 1 csipet tengeri sópehely
– 1 csipet chilipehely (ha szereted)
– néhány levél koriander (ha szereted)
– bors
Kanalazd ki az avokádó belsejét, majd villával nyomkodd össze. Vagy hámozd meg, és szeleteld vékonyra. A retket vágd vékony szeletekre. A kenyeret ízlés szerint pirítsd meg, helyezd el rajta az avokádót, arra a retekszeleteket (találtam finom paradicsomot, most néhány kockát abból is tettem rá), végül a chilipelyhet és a koriandert. Tehetsz rá még buggyantott tojást vagy tükörtojást is, jól illik hozzá. Hintsd meg tengeri sópelyhekkel és kevés frissen őrölt borssal. Kész is van.
Tipp: Ha éretlen avokádót vásárolsz, könnyen megérlelheted otthon egy-két nap alatt: Tedd papírzacskóba egy banánnal együtt, csomagold be, és rakd jól szellőző helyre. Az állapotától függően egy-két nap múlva fogyaszthatod is.
Avokádós csokipuding
Becsszóra csokiíze van! Tojásmentes, gluténmentes, sőt, finomított cukormentes, és simán lehet laktózmentes is, Az avokádótól eleve pudingszerű állaga lesz, amit a banán tovább fokoz. Ha nem elég édes, ízlés szerint tovább édesítheted mézzel vagy más édesítővel.
– 2 érett avokádó
– 2 banán
– 40 dkg kakaópor
– 2 evőkanál tej vagy magtej
– ½ evőkanál chia magliszt (elhagyható, a banán eléggé összefogja)
Az összes alapanyagot egyszerre turmixold simára. Tedd kis pohárkákba, majd mehet a hűtőbe körülbelül egy órára, hogy az ízek összeérjenek, és (ha használtad) hogy a chia mag kifejthesse a hatását. Aztán kanalazd be, és élvezd a mennyei ízeket!
Banános-málnás avokádó-smoothie
Na. tessék, italban is jó! Megint csak a krémességét tudom hangsúlyozni, imádni fogod. És igaz, hogy mindjárt itt a málnaszezon, de használj inkább mirelit málnát. Ez egyrészt semmivel nem rosszabb, mint a friss, mert szezonban szedik, és hirtelen fagyasztják, tehát nem veszít a tápértékéből. Másrészt a smoothie-nak jót tesz majd az a kis hideg.
– 12 dkg mirelit málna
– ½ avokádó
– 1 banán (ezt is feldarabolhatod és lefagyaszthatod, ha még hűsebb smoothie-ra vágysz)
– 1 pohár (175 g) joghurt
– ½ teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
– ízlés szerint további folyadék (almalé, tej, magtej)
A folyadék kivételével turmixold össze az összes hozzávalót. Ha nem elég híg, add hozzá a választott folyadékot, és ha édesebben szereted, tovább is édesítheted. Azonnal fogyaszd.
Tipp: az avokádó akkor érett, ha enged a nyomásnak, Amikor az ujjaddal kicsit megnyomogatod. Leginkább a száránál látszik: ha ott puha, akkor minden bizonnyal a mag körül is érett, nem csak kívül.
Kép és szöveg: Horvát Sára