Avokádós szendvics

Kezdjük a legegyszerűbbel. Lassan megjelenik a hónapos retek a piacokon. Vásárolj be, mert az avokádó krémes textúrájához remekül illik a roppanós retek.

– ½ avokádó

– 2-3 darab hónapos retek megmosva

– 1 szelet jófajta kenyér (én most tramezzini kenyeret használtam)

– 1 csipet tengeri sópehely

– 1 csipet chilipehely (ha szereted)

– néhány levél koriander (ha szereted)

– bors

Kanalazd ki az avokádó belsejét, majd villával nyomkodd össze. Vagy hámozd meg, és szeleteld vékonyra. A retket vágd vékony szeletekre. A kenyeret ízlés szerint pirítsd meg, helyezd el rajta az avokádót, arra a retekszeleteket (találtam finom paradicsomot, most néhány kockát abból is tettem rá), végül a chilipelyhet és a koriandert. Tehetsz rá még buggyantott tojást vagy tükörtojást is, jól illik hozzá. Hintsd meg tengeri sópelyhekkel és kevés frissen őrölt borssal. Kész is van.

Tipp: Ha éretlen avokádót vásárolsz, könnyen megérlelheted otthon egy-két nap alatt: Tedd papírzacskóba egy banánnal együtt, csomagold be, és rakd jól szellőző helyre. Az állapotától függően egy-két nap múlva fogyaszthatod is.

avokado

Avokádós csokipuding

Becsszóra csokiíze van! Tojásmentes, gluténmentes, sőt, finomított cukormentes, és simán lehet laktózmentes is, Az avokádótól eleve pudingszerű állaga lesz, amit a banán tovább fokoz. Ha nem elég édes, ízlés szerint tovább édesítheted mézzel vagy más édesítővel.

– 2 érett avokádó

– 2 banán

– 40 dkg kakaópor

– 2 evőkanál tej vagy magtej

– ½ evőkanál chia magliszt (elhagyható, a banán eléggé összefogja)

Az összes alapanyagot egyszerre turmixold simára. Tedd kis pohárkákba, majd mehet a hűtőbe körülbelül egy órára, hogy az ízek összeérjenek, és (ha használtad) hogy a chia mag kifejthesse a hatását. Aztán kanalazd be, és élvezd a mennyei ízeket!

Banános-málnás avokádó-smoothie

Na. tessék, italban is jó! Megint csak a krémességét tudom hangsúlyozni, imádni fogod. És igaz, hogy mindjárt itt a málnaszezon, de használj inkább mirelit málnát. Ez egyrészt semmivel nem rosszabb, mint a friss, mert szezonban szedik, és hirtelen fagyasztják, tehát nem veszít a tápértékéből. Másrészt a smoothie-nak jót tesz majd az a kis hideg.

– 12 dkg mirelit málna

– ½ avokádó

– 1 banán  (ezt is feldarabolhatod és lefagyaszthatod, ha még hűsebb smoothie-ra vágysz)

– 1 pohár (175 g) joghurt

– ½ teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)

– ízlés szerint további folyadék (almalé, tej, magtej)

A folyadék kivételével turmixold össze az összes hozzávalót. Ha nem elég híg, add hozzá a választott folyadékot, és ha édesebben szereted, tovább is édesítheted. Azonnal fogyaszd.

Tipp: az avokádó akkor érett, ha enged a nyomásnak, Amikor az ujjaddal kicsit megnyomogatod. Leginkább a száránál látszik: ha ott puha, akkor minden bizonnyal a mag körül is érett, nem csak kívül.

Kép és szöveg: Horvát Sára