Igazából a maradékmentés legnagyobb segítője a tojás (ami ráadásul hatósági áras is, ugye, hát mindjárt elájulok – irónia), majdnem minden receptben azt használom, hogy új életet adjak a megmaradt dolgoknak.

1. Zöldségpogi bármiből és tojásból

Egy életre kedvencemmé vált az a konyhai hack, hogy

a másnapos sült krumpliból (a mekisből is!), ami hidegen gyakorlatilag ehetetlen, csináljunk fritattát. Ilyenkor egyszerűen tökéletes fúzió keletkezik,

amiért érdemes volt mindkét fő alkotóelemnek létrejönnie. Ennek a kicsit praktikusabb és prózaibb változata az, hogy bármilyen kicsit is pürésíthető sült, főtt, levesből megmaradt, hús alatt hevert zöldséget pürésítünk (a lusták, mint én, aprítóval), és hozzácsapunk mennyiségtől függően 1-2 tojást, majd kevés olajon kis pogikat vagy tortillába passzoló „hosszúkás izéket” sütünk belőle. A pro verzióba (maradék) sajt is kerül. Vigyázat, ha túl sok a zöldség és kevés a tojás, akkor szétesik! Sózni, borsozni csak akkor kell, ha a maradék zöldség nem volt fűszerezve. Kevés olajon, serpenyőben sütjük meg a lepénykéket.

zöldséglepény szendvicsben és zöldséglepény egy nyitott tortilla lapon
Szerintem gyönyörű a zöldborsós lepény, de a gyerekeim más véleményen vannak

Ez most egy „hosszúkás izé” maradék zöldborsóból és egy „kerek izé” a sült csirke alól megmaradt répa–hagyma–szárzeller kombóból. Szerintem ezt a legjobb szendvicsbe vagy tortillába rakni, ha pedig még egy kis szósz és friss zöldség is kerül mellé, akkor fejedelmi fogás lesz belőle.

2. Hús-/halkrém három alaphozzávalóból

Tojás + reszelt vagy morzsolt sajt + maradék hús/hal = melegszendvicskrém. Ugyanez még egy kis tojással és tejszínnel húsospite-töltelék is lehet. A kombinációk száma végtelen, és persze rengeteg fűszerrel és mindenfélével fel lehet pimpelni. Ha a hús állaga olyan, akkor „megküldöm” az aprítóban, de van, amit elég kicsit felvágni, vagy villával összenyomkodni (hal például). A sajtot igyekszem a húshoz párosítani, de mivel nálunk mindenki óriási sajtimádó, sokszor van otthon többféle. Néha még egy kis zöldséggel vagy szósszal is megtámogatom a dolgot, sőt tejfölt is lehet bele keverni. A krémet pedig pontosan addig kell sütni, amíg nem lesz szép melegszendvics kinézete az egész cuccnak.

húskrémes melegszendvics kápiapaprikával
Lehet, hogy nem a legszebb étel, de nagyon finom

Ez egy sült csirkéből megmaradt hús, egy túrós csuszából megmaradt hagymás bacon egy kis reszelt trappistával és egy tojással. A melegszendvics tetejére tettem még egy kis sajtot, és a gyerekeim ketchupba fojtották az egészet. Amit nem ettünk meg a csirkéből, az pont elég volt négyünknek másnapra a szendvicsekhez.

3. Jamie Oliver-féle maradékmentő baconpuzzle

Jamie Oliver karácsonyi receptgyűjteményében találtam, és azóta már kétszer is készítettem ezt a szuper fogást:

mindenféle izgalmas kombinációkat pakol egy fél szelet baconbe, becsomagolja, és megsüti.

Vendégeknek üdvözlőfalatként, vagy akár kenyérrel kombinálva teljes értékű étkezésként is szuper. Itt szerencsés, ha az embernek sokféle szósz, lekvár, zöldfűszer, zöldség, gyümölcs, aszalt cucc és sajt áll a rendelkezésére, mert akkor tényleg igazán ütős kombókat lehet készíteni. A kis csomagok amúgy 180 fokos sütőben 20 perc alatt sülnek készre. Az eredeti ötletekből hozok néhány példát: brie sajt + dió + kakukkfű, kenyérdarab + rozmaring, ricotta + csilipaprika, datolya + mogyoró + méz – már ezek is nagyon jók arra az esetre, ha sok bontott dolgod van, amik egy idő után veszítenek a minőségükből, de önmagukban már kevésnek bizonyulnak a legtöbb recepthez… de bele lehet építeni mindenféle maradék gyümölcsöt, zöldséget, és akár húst is. A lényeg, hogy jól piruljon meg a bacon, az a titka.

baconszeletek többféle rápakolt dologgal és egy nyitott könyv, amiben hasonló kép szerepel
Inspiráció és megvalósítás (egy tanács: camembertből sokkal kisebb darabot tegyetek, mert nagyon szétfolyt)

Az én verzióimban most alma + ecetes torma, feta + mandarin, kápiapaprika + sajtkrém + rozmaring, camembert sajt + lekvár + mogyoró van, mert éppen ezeket találtam a hűtőben, és mindegyikből csak pár falatnyi volt. De persze ezt senki nem tudja, mindenki azt gondolja, mennyire szuper vagy, hogy ötféle falatkát készítettél. 

4. Szinte minden maradék saláta beletehető egy reggeli tojásmuffinba

A salátákat érdemes úgy tálalni is, hogy külön tesszük ki az öntetet, így mindenki annyit mer rá, amennyit akar, és jobb esélyeink vannak az újrafelhasználásra is.

Öntettel együtt ugyanis sokszor a saláta egy-két óra alatt összeesik, öntet nélkül viszont másnap reggelig biztosan bírja a hűtőben.

A tojásmuffin készülhet összekevert tojásból, de csak simán rá is lehet ütni a muffinformába helyezett dolgokra, és akkor kicsit ilyen tükörtojás jellegű lesz. Szilikon-muffinformában a legjobb sütni, mert akkor papír és olaj sem kell hozzá.

négy tojásmuffin egy tányéron
A tükörtojásos és a rántottás verzió is jól néz ki (és finom)

Az egyik simán kápia paprikás, a másik pedig egy kis görögsalátát tartalmaz úgy, ahogy van (mínusz öntet). Ebbe el lehet még sütni a feldolgozotthús-termékeket (sonka, virsli), és persze mehet rá sajt is. A tetejét sütés előtt sózzátok meg. Kicsit hasonlít az elsőként említett zöldséges pogira, csak itt a tojáson van a hangsúly, ez arra a legjobb, ha tényleg csak nagyon kevés maradt valamiből. És ha el akarjátok csomagolni, akkor érdemes betenni egy zsemlébe, mondjuk, egy kis majonézzel, és kész a tökéletes reggeli szendvics.

Ti mit kezdtek az ilyen apró maradékokkal?

Tóth Flóra