(Hirdetés)

A bölcsek válasza egy generációval ezelőtt erre a félreérthető, de mégis minden szülő fejében egyszer felmerülő kérdésre az volt, hogy egy gyerek annyiba kerül, mire felneveled, mint egy sarokház. Ami ezúttal természetesen nem a cukrászsüteményt jelenti cukros habbal a tetején, hanem egy valódi, értékes telken fekvő ingatlant.

Ha belegondolunk ebbe az irdatlan összegbe, és éppen a közelünkben lábatlankodik a(z egy-két-három-sok) gyerekünk, akik feszt sem akarnak már egy órája lefeküdni, és még a házi feladat is hátra volna, akkor lehetséges, hogy eszünkbe ötlik: talán a sarokház jobban megérné.

Kezdő csomag tartalma: Excel tábla és pelenka

Ám nyilvánvalóan senki nem cserélné el méhének gyümölcsét (akármilyen megátalkodott is legyen néha) egy ingatlanra. Épp ellenkezőleg! Inkább szeretné mindenből a legjobbat nyújtani számára, ami csak a csövön kifér.

Habár szülőként lehetetlen feladatnak tűnik egy gyerek születésekor elképzelni, mennyi pénzt emészt majd fel a nevelése, és ezt honnan fogjuk előteremteni, a szakértő azt állítja, egyáltalán nem reménytelen a helyzet, sőt!

„Amikor az Egyesült Államokban megszületik egy gyerek, a kezdőcsomagban a popsikrémen és egyebeken kívül a friss szülők egy Excel táblázatot találnak. Ennek segítségével megtervezhető, hogy mire tizennyolc éves lesz a gyerek, mennyit kell költeni edzőteremre, bulira, nyári vakációra vagy bármi másra, ami élete során felmerül. Ebből kiderül, holnaptól hány dollárt kell félretenniük, hogy minderre jusson pénz” – villant fel egy számunkra meglepő példát Nyitrai Győző, az OTP lakossági megtakarítások szakértője.

Mielőtt nekiállna bárki táblázatot készíteni, az a legfontosabb, hogy meghatározza, milyen lehetőségekhez szeretné hozzásegíteni a gyerekét.

A klasszikus dunsztosüveg-stratégia

Ezek a lehetőségek – az, hogy mit és mikor szeretnénk a gyereknek adni – azonnal lefordíthatók pénzügyi célokra. Külföldi egyetemet szeretnék? Vagy mégis magyart? Gyakori válasz: „Nem tudom elküldeni a gyerekemet külföldi egyetemre, mert olyan drága.”

Persze, mert egy év múlva megy. De ha nyolc évvel ezelőtt elkezdtem volna rá spórolni, már nem lenne olyan elérhetetlen a cél.

El lehet kezdeni a „gyerekre való” megtakarítását befőttesüvegekben is, és akkor lesz a polcon egy „nyári tábor" üveg, egy „külföldi egyetem" üveg, egy „új kerékpár" üveg. Igen ám, de ahogyan a gyerekek nőnek, a célok száma és időbeliségük is úgy növekszik majd. Ezért sokkal ésszerűbb ugyanezt a bankban megoldani, különböző megtakarítási eszközökkel, melyek hosszútávon jelentős többletbevételt termelhetnek.

Ne csak érte, vele is tervezz!

Mindezen túl elképesztően sokat jelent ebben a folyamatban, ha maguk a gyerekek is részt vesznek a családi élet megtervezésében.

Másképp tekintenek egy nyaralásra, egy új gördeszkára, vagy bármilyen iskolai cuccra, ha tisztában vannak azzal, mennyit kellett ezért vagy azért dolgozni, mi mennyit ér.

A szakértő szerint nagyon klasszul bevonhatók a gyerekek az ilyen beszélgetésekbe, az arányok, árak, a dolgok értéke bátran lehet a kapcsolódási pont. (ITT írtunk arról, hogyan érdemes a gyerekekkel a pénzről beszélni a családon belül.)

Azok a gyerekek, akiknek a szülei először álmodoznak, aztán az álmokhoz terveket szőnek, végül nemcsak – adott esetben – a külföldi egyetemet teszik lehetővé, de mindenféle különösebb erőfeszítés nélkül pénzügyi kultúrát is örökítenek rájuk.

Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/Jay

-

A cikk megírásához Nyitrai Győző, az OTP lakossági megtakarítások szakértője nyújtott segítséget, köszönjük neki.