1. Kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Az ajánlott oltások beadatása vitatott kérdés. Vannak viszont olyan betegségek, melyek elég komolyak ahhoz, hogy akár az oltásellenességet is félretegyük kicsit. Az egyik ilyen betegség a kullancs okozta agyhártyagyulladás.

Elvileg a kullancsok tavaszi aktivizálódása előtt a legjobb elkezdeni az immunizálást, de még mindig jobb ezekben a napokban elindítani a több oltásból álló sorozat beadatását, mint amiatt izgulni a nyári táborozós időszakban, hogy biztosan befújta-e magát a gyerek a kirándulás előtt a kullancs elleni spray-vel.

Ha már a listádra került ez a teendő, így indulj el:

  • Az oltás vényköteles, így először a háziorvost kell meglátogatni a receptért
  • Váltsd ki az első oltást, és adasd be a gyerekorvossal vagy a háziorvossal
  • Áprilisban, azaz az első oltás beadása után egy hónappal jöhet a következő vakcina. Pár nappal ezután már kialakul a védettség.
  • Hogy a jövő évben se maradj lista nélkül, már be is írhatod a következő év áprilisára az egy év elteltével szükséges ismétlő oltást. (Na jó, ez már extrém pedantéria, de ezt tényleg nem szabad elfelejteni, mert amúgy is elég macerás ez az egész oltási rend.)

Ahhoz pedig, hogy továbbra is védettek legyetek, további emlékeztető oltásokra van szükség három év múlva, azt követően pedig ötévente.

A részleteket úgyis megtudod az orvostól, a lényeg, hogy körülbelül a fenti elfoglaltsággal kell tervezni. Egy-egy oltás pedig nagyjából 6000-7000 Ft közötti kiadást jelent.

2. Kerékpárok szezon előtti szervizelése

Gyönyörűen süt a nap, a tervezett útvonal kiválasztva, mindenki boldog. Amikor pedig már a bukósisak is a fejünkön van, kiderül, hogy az egyik bringa defektes. Nagyjából ez a forgatókönyv, mielőtt a szezon elején egy spontán hétvégi biciklitúrára indulnánk.

De idén ez másképp lesz! Mi lenne, ha ezt a teendőt rásóznád valamelyik férfi családtagra? Pakolja fel az összes járgányt a kocsira, aztán irány a szerviz!

Ilyenkor aktuális lecserélni a srácok kerékpárjait is eggyel nagyobbra. Nálunk bevált gyakorlat; egy felújított bicikliket árusító szervizben vettük meg az első kisebb biciklit, és amikor nagyobb kellett, mindig ugyanoda vittük vissza az előző méretet. Ezt beszámították, és ott vettük a következő használt, „két évre jó lesz” bringát.

3. Szezonális gardróbrendezés

Most, ahogy kinézek az ablakon, esik az eső. Holnap viszont állítólag már sütni fog a nap. Örömhír. Egészen addig, míg ki nem nyitom a gardrób ajtaját, és rá nem jövök, hogy ideje elővenni a színesebb ruháimat.

A napsütés színeket és frissességet kíván, nagyon-nagyon lelombozó még ilyenkor is sötét ruhákban járni.

Egy szónak is száz a vége, hétvégén ki kell pakolni a szekrényt, és minimum egy órát szánni arra, hogy megnézzük, mi az, ami idén tavasszal is használható, és milyen alapdarabok hiányoznak.

Nyilván mindenkinél felmerül az „egy rongyom…” kezdetű jelenség ilyenkor, de az még durvább, amikor éppen menne az ember valahova, és akkor derül ki ugyanez.

4. Látogatás a bőrgyógyásznál

Valamiért utálom az anyajegyszűrés szót. De most, hogy leírtam, túl vagyok rajta. Szóval erre mindenképp jelentkezz be! Én minden évben szekálom ezzel a családtagokat, megnyugszom, amikor elmennek, és végül rájövök, hogy én már megint kihagytam...

Vannak erre speciális magánrendelések, akciók és mozgó buszos vizsgálók, de az a tapasztalatom, hogy a TB által finanszírozott szakrendelésen is elég alaposan megvizsgálják az embert. Ez utóbbinál általános gyakorlat, hogy nem szükséges a beutaló, de akkor is kérni kell időpontot.

5. Nyári szünidő mátrix összeállítása

Jó, tudom, hogy elég ügybuzgónak tűnik, aki már márciusban a nyári szünidő programjait tervezi. De ahol például a négy-öt unoka van családban, és mindössze egy nagymama jut rájuk, ott elég fontos, ha időben közlik szegénnyel, mégis hogyan tervezheti azt a pár napot, ami unoka nélkül marad neki a nyárból.

Mindenkinek elég nagy probléma a nyári szünet nagyjából nyolc hetében megoldani a gyerekek felügyeletét, főleg ha azt szeretné az ember, hogy legyenek élményeik is, ne „csak úgy" vigyázzon rájuk valaki. Ebben az időszakban még stressz nélkül meg lehet tudni, ki milyen táborba menne szívesen, és mi az, amit tutira nem szeretne, így ne is próbálkozzunk.

Az is elég kemény, amikor az ember június elején szembesül vele, mekkora költséget jelent az egész nyár. Ezért is jobb tavasszal kinézni a táborokat, és kicsit előre takarékoskodni.

Most tehát, hogy mindezt tudjuk, bejelentkeztünk, időpontot kértünk, elvittünk és mindent megterveztünk, munkára fel, induljon az ablakpucolás, ami a mi kis rejtett hatos pontunk ebben a friss, tavaszi, nárciszillatú összeállításban!

Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/AboutLife