-

A kérdés:

Milyen nőnek lenni?

A válaszok:

1.

„Én nem hagyom azt, hogy nekem ne legyen jó." (Éva, 64)

2.

„Ugyan, milyen lenne öregasszonynak lenni? Azt nézem egyre súlyosabb táskákkal a szemem alatt, hogy egyre lejjebb lóg a seggem. Szerinted? (Margit, 81)

3.

„Bárcsak férfi lettem volna! Azoknak minden jobb. Döglenek egész nap, aztán meg esznek. Meg nem álltam életembe', egy pillanatra se! Oszt mire mentem vele? Mindjá' meghalok, oszt még nem is éltem." (Bözsi, 76)

4.

„Biztos, hogy jó. Igen, szerintem jó. Én jól érzem magam." (Olga, 73 éves)

5.

„A 18 évig tartó házasságom alatt egy pillanatig nem voltam nő. Egy férfi cselédje voltam, aki szülte neki sorba a gyerekeket. Az anyaságban éltem ki magam, és amikor rájöttem, hogy hiányzik a nőiségem, akkor elváltam." (Marika, 66 éves)

6.

„Nekem egy olyan áldott jó férjem van, hogy nagyon jó mellette nőnek lenni." (Kati 71, szégyenlős, cinkos mosollyal)

7.

„Drámai nőnek lenni. Az ember minden problémáért magát teszi felelőssé, legyen az család, munka, barát. Ha pedig nem tudja megoldani, azt kudarcként éli meg. Ennyi idősen, visszakeresve a legboldogabb pillanataimat, azok mind  a nagymamaságomhoz kapcsolódnak. Most felhőtlen boldogságot élek át." (Duni, 67)

8.

„Szerintem nagyjából ugyanolyan jó nőnek lenni, mint férfinak. Bár, talán... amiért mégiscsak jobb nőnek lenni, az a szülés lehetősége. És ez a legfontosabb. Manapság már csak ez különbözteti meg a férfiakat a nőktől. Na, meg a jó ízlés..." (Marika, 69)

9.

„Nőnek nem volt jó. De nagymamának igen." (Mara, 73)

10. 

„A férjemmel végig güriztük a fiatalságunkat. Dolgoztunk, jött a két gyerek, neveltük őket. Aztán ő meghalt, én meg vittem tovább a vállalkozást. Hogy milyen nőnek lenni? Őszintén szólva... nem volt időm ezen gondolkodni. Emberek voltunk mindketten." (Berta, 86)

 

Ha kíváncsi vagy a 2-18 év közötti lánygyerekek válaszaira is, akkor kattints IDE!

-

A Richter várja a te női léttel kapcsolatos érzéseidet, gondolataidat a Nőnek lenni jó Facebook-oldalán. Hajrá, csak bátran és őszintén!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Zarya Maxim Alexandrovich