-

Milyen lánynak lenni?

„Azért jó lánynak lenni, mert nem vagy fiú.” (Elza, 10 és ½)

„Szuper, mert a legtöbb film rólunk szól.” (Berta, 12)

„Szar, mert alsóbbrendűnek gondolnak. Nincs annyi lehetőséged az életben, mint egy férfinak. Több egészségügyi problémád is van, gyerekeket kell szülnöd.” (Rozi, 12 és ¾)

„Jó.” (Flóra, 5 és ½ )

„Milyen kérdés ez?" (Anna, 9)

„Fájdalmas és szuper jó is egyben. Mert milyen unalmas lehet férfinak lenni, ha belegondolsz.” (Bori, 19)

„Jó, mert nem ciki, ha megnövesztem a hajam.” (Noémi, 10)

„Nem szeretek lány lenni, inkább fiú lennék, mert az sokkal egyszerűbb.” (Panni, 12)

„Jó, mert hajlékonyabb vagyok, mint a fiúk.” (Berta, 12)

„Alig vagyok még nő, kicsi vagyok. Jobb lánynak lenni. Sokkal jobb. Nem tudom miért." (Nina, 10)

„Sokan mondják, hogy rossz lánynak lenni, de szerintem sokkal jobb, mint fiúnak. Volt, hogy én is a hű, de nagy feministákat erősítettem, azonban ez megváltozott. Rájöttem, hogy jó érzés, ha előre beengednek az ajtón, vagy csak egyszerűen kedvesek és odafigyelnek rám. Lehet, hogy egy törékeny lányként kezelnek, de szerintem ebben semmi rossz nincs, sőt örülök, ha megvédenek. Egy lánynak nem kell keménynek lennie, aminek szintén örülök, mert nem ilyen fajta ember vagyok. Egyszóval örülök, hogy lány vagyok." (Timi, 14)

„Jó, hogy akkor is lány lehetek, ha nem szeretem a rózsaszínt.” (Elza, 10 és ½)

„Lánynak lenni teljesen más, mint fiúnak. Szerintem nem kell részletezni, hogy miért, de azt kell mondjam, én örülök annak, hogy az vagyok, aki. A személyiségem egyszerűen nem lenne oké fiúként, csendesebb vagyok, mint a többi velem egykorú lány." (Edina, 13)

„Nagyon jó lánynak lenni, mert sok barátnőd lehet, akikkel mindent megbeszélhetsz.” (Lili, 12)

„Jó, mert hosszú lehet a hajunk és lehet pörgős szoknyánk.” (Lilla, 4)

„Van, aki megsértődik, ha előreengedik, de nekem nagyon jól esik bizonyos szempontból lánynak lenni. Szeretem magamban érezni, hogy bennem mi lányos és nőies, de nyilván elvárom, természetesnek veszem, hogy intellektuális szinten és gyakorlatban egyenlőként legyek kezelve. (Orsi, 18)

„A tanárok jobban szeretik a lányokat." (Lilly, 12 éves)

„Általában a nőknek van igaza, vagy övék a végső döntés." (Dalma, 10)

„Nyűgként élem meg a szőrtelenítést. És van a nőiséggel egy elvárás, ami nem feltétlenül természetes, hogy csak akkor leszek jó nő, ha egy bizonyos módon szőrtelenítem magamat. És ez zavaró tud lenni.” (Kata, 16)

„Pár évvel ezelőtt fiús lány voltam, és volt magammal szemben egy elvárásom, hogy ne beszéljek körmökről meg sminkről, de mostanra kiforrott bennem, hogy ezt én szeretem. Hogy ez is a részem.” (Eszter, 17)

„Van egy tanár, aki szereti hangoztatni, hogy a lányoknak nincs esze a fizikához. És aki úgy osztályozott, hogy egy fiú osztálytársamnak ötöst adott év végén négy egész ötre, nekem meg négyest.” (Fanni, 18)

„Jó. De inkább fiú lennék.” (Noa, 6).

„A lányok sokkal többet törődhetek a gyerekekkel." (Lilly,12 éves)

„A lányok szépek és nagyon-nagyon hosszú hajúak.” (Bodza, 2 és ½)

„Nem nagyon jó, mert azt mondják a lányokra, hogy gyávák.” (Fruzsi, 8. Egy friss piros öves karatés.)

„Nem tudom.” (Janka, 6)

„Borzalmas, mert a fiúk állandóan nyaggatnak.” (Emese, 8)

„Hát, jó lánynak lenni. Mert lehet masni a hajunkban” (Hanna, 4. Soha életében nem volt masni a hajában.)

„Sajnálom a fiúkat, hogy nekik nem lehet masni a hajukban. És ha nagy leszek, anyuka leszek, és az jó. A fiúk nem lehetnek anyukák. De apukák lehetnek! És az is nagyon jó!” (Hanna, 4)

„Jó, mert mi lányok nem törünk-zúzunk, mint a fiúk." (Lilla, 4)

„Jó, nagyon jó. Mert végre hosszú a hajam, és van sok könyvünk. Meg járhatok szoknyában minden nap." (Anna, 4 éves)

„Lánynak lenni jobb, mint fiúnak, mert nekik van kukacuk és nekik még pisilni is állva kell." (Petra, 5 és ½ éves)

„Hát, lánynak lenni olyan... lányos. Jó. Szerintem a lányok több mindent megkapnak. Például, ha nagyon cuki vagyok, akkor kapok mindenfélét a papáéktól meg aputól is. A fiúknak azért nehezebb, mert ők nem tudnak csak cukik lenni." (Hanga, 8)

„Lánynak lenni... olyan normális. Legalábbis nekem. Mondjuk, az iskolában kicsit nehéz néha, mert az órákon olyan, mintha tőlünk többet várnának. Igaz, a fiúktól meg tesin várnak többet." (Lola, 10)

„Jó lánynak lenni. A lányok kedvesek egymáshoz, nem kell bunyózni. És tök jó, hogy szépen lehet öltözködni." (Rozi, 10)

„Most nem tudok erre válaszolni, majd délután kérdezd meg!" (Lujzi, 6)

„Jó lenne tudni, milyen fiúnak lenni... szerintem jobb, mint lánynak, mert nekik nem ciki, ha megkopaszodnak. És amúgy is... jobbak matekból... és gyorsabbak is." (Emma, 8)

„Lánynak lenni nem más, mintha fiú lennél. Igazán sose gondolok rá, hogy én most lány vagyok, és ezáltal nem érzem magam rossznak (se igazán jónak). Ha lány vagy, nem vagy rosszabb a matekban, tudományban, lassabb az edzésen, hanem egy picit máshogy nézel ki. Attól még az lehetsz, ami akarsz, és nem kell, hogy bármi nehezebb legyen." (Édua, 12)

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Evgenia Pashkova

-

A Richter várja a te női léttel kapcsolatos érzéseidet, gondolataidat a Nőnek lenni jó Facebook-oldalán. Hajrá, csak bátran és őszintén!