Pozitív és negatív oldal

Ne felejtsétek el, hogy minden helyzetnek lehet negatív és pozitív oldala is. Vitán felül áll, hogy a gyermekeknek a teljes család a legboldogabb, legegészségesebb közeg, de csak akkor, ha az békés és szeretetteljes.

Nem feltétlenül boldogtalan, sérült és hátrányos helyzetű az elvált szülő gyermeke, és persze a szülő sem.

Ez egy olyan helyzet, amin lehet dolgozni, lehet vele élni, és ahhoz, hogy mindenki számára kielégítő legyen, muszáj túllépni a sérelmeken. Az ilyen hozzáállás akár tartós békét is hozhat egy korábban nagy viharokat átélt család életében.

Ezeket kell tudnod, ha egyedül nevelő szülő vagy

Tudnod kell, hogy a gyermeked számára a legnagyobb feszültség forrása a szülők közötti kibékíthetetlen ellenségeskedés. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy békességben teljenek az ünnepek!

Válás után új szokásokat, más életvitelt kell kialakítanod, így van ez az ünnepekkel is. Karácsony előtt nem tanácsos túl magasra tenni a lécet. Ne kívánj sem magadtól, sem másoktól, sem a helyzettől lehetetlent! Érd be kevesebbel, nem baj, ha nem tökéletes minden, a belső stabilitásod a legfontosabb.

Fontos az időzítés

Időben tanácsos megbeszélni, hogy kivel, mikor és hol lesznek a gyerekek. Nagyon fontos, hogy számukra is tervezhető és kiszámítható maradjon az ünnep.

A rugalmasság viszont elengedhetetlen, hisz úgy, mint a hétköznapokon, a jeles alkalmakkor is adódhatnak nem várt események. Ne csapásként éld meg, ha nem alakul minden a terveid szerint!

Az is természetes, ha válás után az egyik vagy másik félnél új partner tűnik fel. Semmiképp ne az ünnepekre időzítsd a bemutatást, a gyerekek nagyon érzékenyek erre, ebben igyekezz tapintatos lenni!

Kíméld a gyerekedet!

Mindenképpen kíméljétek meg a gyermekeiteket a választástól! Ne kelljen döntenie kettőtök között!

Normális esetben a gyerekek mindenhol és mindenkivel szeretnének ünnepelni, és semmiből nem akarnak kimaradni. A rendet nektek kell kialakítanotok, és ehhez ők szívesen alkalmazkodnak.

Nem gond, ha két helyen is jön majd a Jézuska – a gyerekek biztosan nem fognak haragudni ezért. Azt sem érdemes firtatni melyik az igazibb, hol van nagyobb, több, szebb ajándék, ne versengj ebben sem! A gyereket pedig semmiképp ne faggasd arról, mi volt a másik szülőnél!

Törődj magaddal!

Érzelmileg nagyon nehezen élik meg a gyerekek, ha valamelyik szülőnek rossz a hangulata. Törődj magaddal! Keresd a barátaidat, sorstársaidat, támaszkodj a rokonaidra, akár abban az időszakban is, amikor a gyereked a másik szülőnél ünnepel. Hacsak nincs különösebb igényed erre, ne az egyedüllétet válaszd! A gyereknek stabil szülőre van szüksége, és ezért önmagad jól létére is gondolnod kell.

A gyerekeid számára az a legnagyobb segítség, ha – az egyéb nehézségek mellett – ti, szülők feldolgoztátok a válást, és képesek vagytok egymástól függetlenül is felszabadultnak és boldognak lenni.

Karácsonykor semmit sem kell bepótolni. Törekedj rá, hogy ne győztes-vesztes helyzet legyen az a néhány nap. Ünnepelj úgy, ahogy egyébként is szeretnéd, ne akarj mindenáron, mindenkinek megfelelni! Helyette legyen ez inkább a feltöltődés, pihenés időszaka. A te érzelmi biztonságod és stabilitásod hat majd a gyermekeidre és az ünnepre is, nem pedig fordítva!

Te vagy a minta

Ne feledd, a gyereked számára örök minta marad, ahogyan te és a szülőtársad kezelitek a konfliktust. Igyekezz nyugalmat teremteni magad körül. És ha elfogadod a megváltozott helyzetet, az a gyerekre is pozitívan hat majd.

Továbbra is fontos volna az elvált családokban a rokoni kapcsolatok fenntartására és ápolására nevelni a gyerekeket. Ilyen helyzetben is kijár a nagyszülőknek, rokonoknak a figyelmesség, apró ajándékok, ezt csak a te segítségeddel tudják a gyerekek megoldani, hisz nekik semmiféle tapasztalatuk nincs az ilyesmiben. Tudod, az lesz a minta, amit a szülők közvetítenek. A gyerek számára pedig a kapcsolatok megőrzése, ápolása rendkívül fontos, ráadásul nagy biztonságot ad nekik.

Az a valódi ünnep, ha tényleg élvezitek az együttlétet!

Igyekezz élvezni a gyermekeid társaságát! Ők nagyra értékelik a kitüntetett figyelmet, sokszor mindennél többre.

Egyszerű közös programok, nagy beszélgetések, reggeli összebújások, esti közös filmezés, közös sütés… nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ezek mind óriási örömforrást jelentenek számukra.

Szalánczi Kriszta

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/ Arun Kuchibhotla