-

Szerelem, szex, gyengédség

A New York Magazine olyan fontosnak tartotta ezt az egész témát, hogy még egy kis oktatóvideót is készített hozzá, ami részletesen elmagyarázza a helyzetet. Így:

Noha egyre idősebbek vagyunk, amikor házasságra lépünk, ezért addigra több szexuális partnerünk lehet, mint korábban, mégis az a helyzet, hogy a mostani fiatalok – kapaszkodjatok meg – kevésbé élnek promiszkuis életet, mint a szüleik.

A statisztikai adatok szerint tehát a digitális világ, az internet és a mobilalkalmazások mégsem azt eredményezték, hogy izgága nyulak társadalmává változtunk.

Akkor meg miért gondoljuk mégis ezt?

A New York Magazine szerint azért, mert:

1. ...a múltat hajlamosak vagyunk rózsaszín szemüvegen keresztül nézni.

Minden generáció szereti mondogatni, hogy: „Bezzeg az én időmben... amikor még mindenki csak azzal bújt ágyba, akihez hozzá is ment...” Hm. Nem. Ilyen igazából sosem volt. Ezt úgy hívják: „a múlt megszépítése”.

2. ...a fiatalok (tévesen) azt gondolják, hogy mindenki más csinálja, vagy többet csinálja, mint ők.

A fiatalok szeretik egy kicsit kiszínezni a történeteiket, aminek aztán az az eredménye, hogy lábra kél a pletyka, miszerint ki mindenki kufircolt mennyit, kikkel és hogyan. Ennek aztán mindannyian bedőlünk, és elindul a szóbeszéd ördögi köre, és a végén egyre több ember gondolja, hogy itt tényleg mindenki mindenkivel lefekszik.

3. ...azok a fiatalok, akik eltérnek az átlagtól, és tényleg többet szexelnek, mint a többiek, sokkal gyakrabban kerülnek a figyelem középpontjába.

Gondoljunk csak bele, mennyivel unalmasabb lenne Átlagos Ági szerelmi életéről (vagy annak totális hiányáról) olvasni! Hát, nem igazán növelné a kattintások számát egyetlen oldalon sem.

Most állj meg egy pillanatra, és nézz magadba (nyugi, mi is azt tesszük), és gondold át, hogy odakattintanál-e egy-egy cikkre akkor, ha az csupán egy teljesen átlagos tartalmat ígérne? Semmi izgit, semmi különlegeset... Ugye?

Sokkal izgalmasabb arról olvasni, hogyan csípett fel egy Wall Street-i bróker négy prostituáltat egyetlen éjszaka alatt, mint arról, hogy egy szingli lány hogyan fésülgette a nyusziját a kanapén (nyuszi = a háziállat).

A mi házunk tája

Itthon még nem készült az amerikaiakéhoz hasonló vizsgálat, de azért vannak olyan magyar statisztikák, amelyek szerint nálunk is egyre idősebb korban lépnek házasságra a fiatalok.

A hatvanas években még átlagosan 22 évesen mondták ki a nők a boldogító igent, ma viszont már inkább 27 éves kor felett teszik ezt. Arról nem is beszélve, hogy a múlt században még a nők 97 százaléka élt házasságban, míg ma kevesebb, mint minden második. 2012-ben a megkérdezett fiatal férfiak ötöde nyilatkozott úgy Magyarországon, hogy nem is szeretne házasságot kötni, aminek egyik meghatározó oka, hogy „túl sok kötöttséget jelent”.

A házasságot a kötöttségek miatt elutasítók aránya még a férfiakénál is magasabb a nők között. A nők több mint harmada szerint igen fontos érv a házassággal szemben az elköteleződés.

A jó hír: mindegy, hogy egy mai fiatal pártolja vagy elutasítja a házasságot, abban meghatározó többségük (80 százalék felett) egyetért, hogy a házasság: „jó szexuális kapcsolatot jelent”. (Kedves házas olvasók! Azon most nagyvonalúan lépjünk túl, hogy ez valóban így van-e...)

Ha pedig a házasságot a szabad szerelem végének tekintjük (akármilyen értelemben is), akkor a tendenciák nálunk is hasonlóak az amerikaiakéhoz. A múlt megszépítéséről, a saját nemi életükről némi túlzásokkal beszélő fiatalokról, és az aszexuálisok helyett a szexuális szabadosság bemutatását preferáló médiáról nem is beszélve.

Ebből pedig nagy valószínűséggel az következik, hogy a mai magyar fiatalok sem szexelnek többet, mint amennyit a szüleik. Bár arról még lehetne vitatkozni, hogy ez a hír mennyire megnyugtató...

Dr. Gyurkó Szilvia

 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Oziel Gómez