Mujahid Zolit két éve ismerem, drága Tóth Veronika barátnőm mutatott be minket egymásnak. Mi meg egyből egymásba szerettünk, na nem úgy, hanem mint ember az emberbe.

Hasonlóan kutyatermészetünk van, ha apámat akarom idézni, akkor ez a megfelelő szó. Különleges kapcsolat a miénk, sokat tanultam tőle, és rengeteget megtudtam magamról is általa. Például, hogy az akaratosságot mennyire nehéz elviselni. A barátságunk legnagyobb poénja az volt, amikor azt találtam neki mondani: Csucsu. Ő rám nézett, kikerekedtek a szemei, és azt kérdezte: Ezt meg honnan tudod? Kérdeztem, hogy mit? Hát hogy így becéztek otthon, Pakisztánban. A család nevezte el Csucsunak gyerekkorában, én meg úgy ragasztottam rá ezt a nevet, hogy sosem hallottam erről azelőtt. Azóta így hívom: Csucsu. Tizenegy éves korában költözött Magyarországra, az édesanyja magyar, és magával hozott egy különleges fűszerezésű kultúrát, amit én is nagyon megszerettem. Együtt járunk indiai étterembe, és együtt főztünk most egy klasszik, úgymond tradicionális indiait, vagyis inkább ő főzte. Na jó, én csak bevásároltam meg elmosogattam. Ja, és leírtam nektek:

70 dkg csirke (felsőcomb)

4 fej közepes vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

3 evőkanálnyi gyömbér

pár szem aszalt szilva

kesudió, ízlés szerint

3–4 darab szilvaparadicsom

negyed csésze joghurt (nagy joghurtos pohár)

fél kiló Basmati rizs

friss koriander

friss menta

szárított menta

1 csomag Shan biryani fűszerkeverék

Rajta (joghurtos saláta):

2 doboz görög joghurt

1 szál sárgarépa

5 db koktélparadicsom

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál szárított menta

1 teáskanál koriander

A biryani egy igazán autentikus nemzeti étel, amelyet főként ünnepekkor készítenek. Gyakorlatilag ez az indiaiak töltött káposztája, amit többnyire bárányból főznek, de a kecske, és manapság a csirke is egyre gyakrabban szóba jöhet. Csucsu annyira szereti, hogy nem telhet el hét enélkül. Bármennyire is nehéz ételnek tűnik, egyáltalán nem az, hiszen a rizsek királynőjéből készül. A basmati rizs, amit a Himalája lábánál termesztenek, a biryani a koronája, nem lehet másmilyennel helyettesíteni, akkor az már nem biryani, hanem mondjuk bácskai rizses hús. Csucsu gyerekkorában ez volt az ajándék, ha jó jegyet hozott, vagy jól viselkedett. Gondolom nem sokszor evett akkor ilyet.

A biryanit most csirkéből csináljuk, mert sajnáltam a kis bárányt nagyon. A csirkéket meg nem sajnálom, azok buták. Az első és legfontosabb lépés, hogy megmossuk a rizst, mert rengeteg keményítő van benne, ami nem tesz jót a szervezetnek, és addig kell mosni, amíg tiszta lesz a víz. Sokkal finomabbá válik, ha nem hagyjuk ki ezt az állomást. Ezután beáztatjuk körülbelül 45 percre.

Közben apróra vágjuk a hagymát. Az fontos, hogy ugyanannyi legyen a hagyma, mint a hús, ez adja a krémességét, és a jó állagát. (Bevallom őszintén, hogy erről gőzöm sem volt, ma is tanultam valami irtó hasznosat.) Ezután megtisztítjuk a húst, és felkockázzuk bekapható darabokra. Megdinszteljük a hagymát, aztán mehet bele a hús, kicsit átforgatjuk, négy percig kavargatjuk, majd rászórjuk a pépesre összenyomott gyömbért és fokhagymát. Közben belehintjük a biryani fűszerkeveréket, és egy kis szárított mentát. Ha nem akarjuk nagyon csípősre/fűszeresre, akkor ne öntsük bele az egész fűszerkeveréket.

Ebbe a forró kavalkádba beletesszük a negyed pohár joghurtot (nagy pohár joghurt negyede). Folyamatosan kevergetjük, és mivel a fűszerkeverékben van elég só, nem kell külön sózni. A paradicsomokat meg az aszalt szilvát fölkockázzuk, ezeket is beledobjuk. Az egészet 45 percig főzzük, gyakran kevergetjük.

Miközben mindez rotyog, megcsináljuk a rajtát, ami egy joghurtos saláta. Nagyon nagy hagyománya van odakint a joghurtoknak, mivel tényleg fűszeresen főznek, ezért ellenpólusként kiválóan passzol hozzá a hűsítő joghurt. A rajta görög joghurtból a legfinomabb, épp a zsírossága miatt. Beletesszük a sót, a kurkumát, az őrölt római köményt, a felaprított friss mentát és koriandert, majd lereszeljük a sárgarépát, és a kemény paradicsomot apróra vágva hozzáadjuk. Ízlés szerint tehetünk még bele shallot vagy lilahagymát. Összekeverjük, majd állni hagyjuk, hadd ölelkezzenek össze rendesen az ízek.

A főzési idő leteltével beleszórjuk az egészben hagyott natúr kesudiót, és az addig áztatott rizst. Alacsony lángon 10 percig még főzzük, a végén korianderzöldet és mentazöldet szórunk rá.

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak