1. Korán kelés

Jó, persze, kinek mi a korán kelés. Kedves pékek, nagyon sajnállak titeket… De a reggel nyolcórai kezdés, egyértelműen a toplistás problémák közé tartozik. Ha pedig még nulladik órája is van az embernek, na, az nagyon csúnya reggel!

2. Sok-sok tanóra

Sok-sok iskolában töltött idő, majd sok-sok iskolával töltött idő otthon is. Mert miért ne? Sok-sok jó könyv, ami csak arra vár, hogy végre elolvassam őket, de sajnos nem teszem. Ők is érzik a nyári szünet végét, kevesebbet kerülnek kézbe. Mert nem lesz rájuk időm. Ahogy sok minden másra sem, amire szeretném.

3. Nincs mese, tanulni kell!

Témazáró halmok, dolgozatcunamik, ilyen felmérések, olyan felmérések, kisérettségik, feleltetések, házi dolgozatok, kötelező olvasmányok. Már most ráz a hideg. Brrrrrr!

4. A menzakaja

Habár magát a menzát, mint társasági helyet, csak szeretni lehet – mert az úgy emlékeztet az ámerikai filmekre –, azért a menzakaja mégsem a nagymama főztje. Akármennyire is igyekeznek a „mintamenzák”, mégis egész héten a vasárnapi közös ebédet várom.

5. Sok kamasz egy kis helyen... jaj!

Igen, nagyon szeretem az osztálytársaimat, de néha belőlük is elég. Egy kis terembe, sok-sok kamasz órákon keresztül összezárva... igencsak egymás agyára tudunk menni. De azért písz van meg láv!

6. Vége az éjszakázásnak

Az éjszakai baglyoknak is vissza kell ám állni a nappali műszakra, hiszen mind ismerjük a híres mondást: aki éjjel legény, az másnap lepény. Nincs több éjszakába nyúló csetelés, filmnézegetés vagy hétköznapi bulibárózás. Nem, nem! Esetleg a már régebben említett olvasási technikát be lehet vetni anyukával szemben, de csak ha biztosak vagyunk benne, hogy másnap reggel is fel tudunk kelni. Vagy akkor, ha a leghátsó padsorban foglaltunk helyet, ahol békésen lehet szunyókálni.

7. Iskolakezdés = ősz = rossz idő

A természet állandó körfogásából adódóan számolnunk kell a változásokkal. Jön az esős idő, a mínuszok, nincs több hullócsillag, valamint kevesebb a napfény, és ezzel egyenesen arányban csökken a mosolygással töltött percek száma is.

8. Száznyolcvanegy nap

181 tanítási napot kell várni a következő varázsmondatra, miszerint: „A 2015–16-os tanévet lezárom.” Akárhogy is számolom, és bármennyire is sokat felejtettem matekból a nyár leforgás alatt, ez majdnem hat hónap. Ami piszok sok idő. De addig legalább lesz időnk újra csininek/ kockás hasúnak lenni. Mert ez idén nyárra is olyan jól összejött.

Deli Csenge

Ne hagyd ki Csenge listáját arról, hogy miért VÁRJA az iskolát. Mert ugyan miért épp ez lenne egyértelmű egy kamasz életében?

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock