Premier előtti vetítésekkel vár a mozirajongók országos ünnepe

Gyerekkorom óta imádom a filmeket, és streaming ide vagy oda, azért a hamisítatlan moziélményt a szélesvászonnal, pattogatott kukoricával és az izgalmas előzetesekkel – tegye fel a kezét, aki rajtam kívül szereti az előzetes blokkot! – semmi sem tudja pótolni. Moziba járni sokak számára már oldschool, szerintem viszont ez is olyan örök klasszikus, mint a Chanel kis feketéje. Ahogy az ikonikus ruhadarab, úgy a mozi sem megy ki soha a divatból.

Az október 16-án kezdődő Mozinet Filmnapokon pedig országszerte izgalmas premier előtti vetítésekkel várnak: minden hónapban más és más filmeket lehet adott napokon a hazai megjelenésük előtt megtekinteni.

Október 16-án például a budapesti Puskin moziba érkezik Till Attila új filmje, az alkoholbeteg bábművészről (Thuróczy Szabolcs) szóló És mi van Tomival?, novemberben jön az Arany Medve-díjas Dahomey – Kik vagyunk?, decemberben pedig Paola Cortellesi Miénk lesz a holnap című erőteljes, érzelmes, mégis humoros filmje, ami az egyik legnagyobb mozisiker lett Olaszországban.

De jövő év elején sem fogsz unatkozni: januárban ugyanis a Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját elnyerő Minden, ami fénynek tűnik című indiai alkotást vetítik, ami a gyásszal, elengedéssel és az elfogadással való szembenézést mutatja be. Februárban Zoe Saldana főszereplésével jön az Emilia Pérez című thriller, februárban pedig a Dél-Franciaországi tinédzserekről szóló Boldogok a sajtkészítők érkezik, ami a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Un Certain Regard-szekció ifjúsági díját.

A budapesti és vidéki helyszíneket, valamint a vetítési időpontokat itt találjátok.

Téged is várnak a különleges épületek

Mondtam már, hogy rajongok a tematikus sétákért? Szerintem igen. De ha kíváncsi vagy egy új infóra rólam, akkor elárulom: szeretem ismételni magam – pláne akkor, ha potenciálisan mások számára is fontos információt adok át. Az pedig tényleg lényeges, hogy tematikus sétára járni marha jó! Nemcsak izgalmas helyeket ismerhetsz meg, de érdekes történeteket is hallhatsz, és még jó arcokkal is találkozhatsz.

Idén ötödik alkalommal várja októberben az Imagine azokat, akik kíváncsiak az építészeti különlegességekre.

Az Építészet Hónapja keretében limitált alkalommal zajlanak rendhagyó városi séták és épületbejárások Budapesten és Pécsett.

programajánló Kimenő Radival Mozinet Filmnapok Fügefeszt
Vasváry villa - Kép forrása: imagine.hu

A programok egy része már telt házas, ám a következő sétákra még találsz szabad helyeket: megismerheted például az ELTE Múzeum körúti kampuszának titkait az elhagyatott obszervatóriummal, téglafalba karcolt nevekkel, és azt is megtudhatod, ki igazgatta annak idején a kalapját a hatalmas monogramos tükörben.

De Budapest rejtélyes art deco épületei is arra várnak, hogy felfedezd őket, és a Vasváry család fényűző pécsi villáját is bejárhatod.

Fügefeszt Badacsonyban

Az őszi Balatonhoz fogható szerintem kevés van, teljesen más arcát mutatja ilyenkor a térség, emiatt pedig érdemes nem csak nyárra korlátozni a látogatást.

Szerencsére egyre több minőségi programmal várnak ebben az évszakban is: hamarosan jön például a Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában sokkal többről szól.

Vincze Péter és csapata ugyanis a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését szeretné bemutatni, kitágítva a meghívottak körét olyan hazai vendéglátóhelyekre is, amelyek hasonló értékeket képviselnek. Szinte hihetetlen, de ez lesz az első ilyen, valóban a Balaton partján megszervezett gasztrofesztivál.

programajánló Kimenő Radival Mozinet Filmnapok Fügefeszt
Kép forrása: A Füge Feszt Facebook oldala

Az eseményt október 12-én és 13-án rendezik meg Magyarország és a Balaton vezető és irányadó vendéglátóegységeivel, séfeivel és borászataival. És mivel semmi sem tudja tökéletesebben megkoronázni a gasztroélményt, mint az élőzene – és persze a Balaton hullámzó vize –, válogatott jazz- és könnyűzenei előadók is színpadra lépnek, az esemény fő fellépője pedig Tóth Vera lesz.

Bővebb infókat itt találsz az eseményről.

Mutatom, merre indulj, ha csodát látnál!

Azt hiszem, azt is többször említettem már, hogy a Spartacus-ösvény az egyik kedvenc túraútvonalam (amit már ajánlottam korábban nektek is, például ITT). Ha pedig ezt az utat Pilisszentlászlóról körtúraként teszitek meg, és a hasatok útközben megállásra késztet, az – egyébként kocsival is megközelíthető – Ördögmalom erdei étteremben mindenképp érdemes egy pisztrángozással egybekötött pihenőt tartani. 

És ha már ott vagytok, látogassátok meg az étterem mögött megbúvó gyönyörű arborétumot is – ami az évnek ebben a szakában valami mesés látványt nyújt. 

A Bertényi Miklós Füvészkert 16 hektáros területe két jól megkülönböztethető részből áll: magából az arborétumból, amelynek 19 állomását kanyargó ösvények, valamint szélesebb utak hálózata alkotja, valamint az Erdőanyai-szurdokból, ami egy vadregényes, lenyűgöző patakvölgy csodás növényzettel.

Akár túrával egybekötve, akár kocsival megközelítve és egy finom ebéddel megkoronázva a látogatást, gyönyörködjetek a fenyőkben, az egzotikus ázsiai növényfajokban és az őshonos tanúfákban.

programajánló Kimenő Radival Mozinet Filmnapok Fügefeszt
Kép forrása: parkerdo.hu

Bővebb információkat itt találsz. 

Most töredékáron falatozhatsz az ország legjobb éttermeinek kínálatából

A hozzám hasonló haspókok számára kezdetét vette az év egyik legjobban várt eseménye, a hedonisták örömünnepe, az Országos Étterem Hét – ami egyébként időben több egy hétnél.

Idén október 10. és 27. között országszerte több mint száznyolcvan étteremben falatozhatsz egységes fix áron három- vagy akár négyfogásos, ebédre vagy vacsorára szóló menüsorokat.

programajánló Kimenő Radival Mozinet Filmnapok Fügefeszt
Kép forrása: etteremhet.hu

Az éttermi résztvevők egy része 5.900 forinttól, a többiek 7.900-tól kínálnak prémium menüt, illetve 9.900 forinttól exkluzív menüt (szervizdíjjal együtt).

A résztvevő éttermeket itt találod.

Filákovity Radojka

Kiemelt képünk forráa: Mozinet; imagine.hu; A Füge Feszt Facebook oldala; parkerdo.hu