„Hidegláb utcai gyilkosság”

Annak idején, az Aranykéz utcai robbantás analógiájára ekképpen vonult be a családi szóhasználatba az a hadművelet, amikor jéghideg végtagokkal bemászom egy meleg test mellé az ágyba.

Sajnálom, nem tehetek róla: kezem-lábam könnyen kihűl, akár még nyáron is. Akár zokniban-cipőben is. Tudom, ez extrém. (Vagy mégsem annyira?)

Ha a forró zuhany után záros határidőn belül ágyba kerülök, akkor nem lesz gond. De ha hosszabb idő (értsd: öt perc) telik el, vagy valamilyen különleges okból – például mert haladéktalanul fel kell kutatnom, hogy megvan-e még az a túrós batyu, amit tegnap vettünk – a hideg konyhakövön tartózkodom mezítláb, akkor magamra vethetek, szinte biztos, hogy kihűl a lábam. (A mezítlábas mászkálásra egyébként a legritkább esetben vetemedem; én vagyok a papucsviselő állampolgárok gyöngye. De van az a túrós batyu.) Ilyenkor zoknit húzok, abban is alszom el. Pedig egyébként szeretem az érzést, amikor a meztelen lábfejemet a paplan simogatja. 

Ezért is csillant fel a szemem, amikor januári londoni látogatásom alkalmából angol barátnőm egy forró vizes palackot rejtett este az ágyamba, másnap pedig egy jó öreg Boots patikában itthonra is vásároltam egyet magamnak.

Hogyan kezdődött?

De mi is tulajdonképpen ez az egyszerű, de nagyszerű kis jószág, a hot water bottle, ami kábé minden angol háztartásban – még a királynőében is, róla még később – fellelhető? Egyáltalán: honnan indult az ágymelegítés mint műfaj?

Egészen a XVI. századig kell visszamennünk azokért a gyönyörű kis ágymelegítő „serpenyőkért”, amelyek fémből készültek és amelyekbe parazsat tettek. Domború fedél borult rájuk, és fanyéllel lehetett őket körbehordozni az ágyban, hogy minden apró zugot felmelegítsenek. Némelyiket szellőzőnyílásokkal is ellátták, hogy még hatékonyabban ontsa magából a hőt. Mi tagadás, némileg tűzveszélyesnek tűnik ez a megoldás, de a maga idejében nagy népszerűségnek örvendett Európa-szerte.

Utána következtek a forró téglák és a meleg vízzel teli, parafadugóval lezárt üveg-, kerámia-, fém- vagy faedények, amelyeket az ágyban lehetett hagyni, nem kellett tűzveszélytől tartani, csak éppen tanácsos volt bebugyolálni ezeket egy plédbe.

Na és persze ne feledkezzünk el a négylábú kedvencekről, akik testmelegítő funkcióját nem szabad alábecsülnünk! (Te beengeded őket az ágyba?)

Végül jött, látott és győzött: a gumi

Mégpedig a vulkanizált gumi, vagyis az az anyag, amit Charles Goodyear 1840 körül kísérletezett ki azáltal, hogy a kaucsukhoz ként adagolt, így rugalmas, a környezeti hatásoknak ellenálló anyagot kapott.

Maga a forró vizes palack feltalálása Slavoljub Eduard Penkala nevéhez fűződik, a lengyel-holland származású mérnökéhez, akinek multikulti élete Lipótszentmiklóson kezdődött, majd Bécsben tanult szerves kémiát, végül feleségével Zágrábba költözött.

Hogy kifejezze lojalitását új hazája, Horvátország iránt, felvette a Slavoljub nevet, ami szláv nyelveken annyit tesz: szlavofil – hát nem kedves?

Penkala 1903-ban jegyeztette be a „Termofor” szabadalmát. A melegvizes palack pedig még ma, csaknem 120 évvel később is teszi a dolgát. Könnyű, csinos, és úgy tartja a hőt, mint egy isten – az enyém még reggel is meleg.

Na persze fontos, hogy a gyártás megfeleljen a brit biztonsági sztenderdeknek (amelyek Európai Unió-szerte használatosak, és jelenleg a BS 1970:2012 kód alatt futnak). És az is fontos, hogy te is betartsd a biztonsági előírásokat, például, hogy a bőröd ne érintkezzen közvetlenül a gumival (ezért öltöztetik olyan helyes kis garbónyakú pulcsikba a palackokat), illetve ne használj forráspontig hevített vizet (na, ezt például az angol barátnőm nem tartja be).  

 

Viszonylag környezetbarát megoldás abban a tekintetben, hogy a vizet csak egyszer kell felmelegíteni, aztán az üzemeltetése nem igényel pluszenergiát, viszont a palackba töltött vizet minden reggel ki kell önteni. Ami engem illet, igyekszem növényöntözésre felhasználni ezt a vizet, bár annyire azért sajnos nem szomjasak a virágaim, mint amennyire a lábam fázik.

Királynői lepedők között

Számomra hordoz valami ódon bájt is ez lábmelegítési eljárás. Úgy tűnik, mások is így vannak vele, mert noha az ágymelegítés-piacon a fűtőszálakkal átszőtt elektromos lepedő hamar versenyre kelt a forró vizes palackkal, azért a hot water bottle még mindig népszerű Angliában, Írországban, Ausztráliában vagy éppen Japánban.

Ráadásul újabb és újabb típusait fejlesztik ki, legyen szó allergénmentes PVC-termékekről, könnyű és tartós TPU-ról (thermoplastic polyurethane, azaz egy rugalmas, csúszásmentes, terhelhető műanyagfajta – a szerk.), kisgyerekek számára is megfelelő, ftalátmentes verziókról vagy öko-bio-lebomló fajtákról.

Nem csoda, hogy maga az angol királynő sem tesz egy tapodtat sem a saját forró vizes palackja nélkül, legalábbis amikor elutazik, a hot water bottle az elsők között van, amit bepakol(nak neki) a Globe Trotter bőröndjébe. 

Történt egyszer (2014-ben), hogy a királynő egyik szobalánya, Melani Dimple elmulasztotta feltölteni őfelsége palackját, így az este üresen hevert az ágy mellett. Egyes tanúk szerint II. Erzsébet tulajdonképpen szórakoztatónak találta, hogy ezúttal kivételesen maga engedhet vizet a palackjába, de ez nem változtat a tényen, hogy – fájdalom – Melanit az eset után elbocsájtották. (Nem maga a királynő, hanem személyi asszisztense, öltöztetője és egyéb címek birtokosa, Angela Kelly. Miután a királynő értesült az esetről, magához hívatta Melanit, hogy személyesen búcsúzhasson el tőle.)

  

Popkulturális ikon?

A hot water bottle a kultúránk része, olyannyira, hogy két olyan, gyerekeknek készült sorozatról is tudunk, amelyben egyenesen megszemélyesítették a forró vizes palackot. A Jack and Jill képregények 1954 és 1985 között jelentek meg Nagy-Britanniában, és egyik szereplőjük Walter Hottle Bottle volt, egy nagyfülű, kék-fehérbe öltözött figura.

Az 1990 és 1997 között futó Johnson and Friends című ausztrál tévésorozatban pedig a zsémbes Alfred képviselte a műfajt, aki úgy néz ki, mintha egy palack és egy zöld béka házasságából született volna.

Rendben lesz

Most, hogy mindezt tudom (és most már te is) még nagyobb becsben tartom a forró vizes palackomat. Elég nagy utat tett meg a hálószobámig; remélem, sokáig marad.

Szem lehuny, izomzat elernyed, agy lezsibbad, láb felenged. Csend, béke, nyugalom. Minden rendben lesz. Legalább néhány óráig.

Neked is fázik a lábad?

A hideg kéz és láb általában ártalmatlan jelenség – mondja dr. Kovács Eszter háziorvos. A szervezetünk igyekszik állandó szinten tartani a testhőmérsékletünket, „figyelme fókuszában” pedig a legfőbb belső szerveink állnak. Hideg hatására a periférián – a végtagokban, az orrban, a fülben – beszűkülnek az erek, hogy a legfontosabb területeknek jusson elég hő.

A nők általában fázósabbak, mint a férfiak. A férfiak testét ugyanis nagyobb arányban alkotja izom, márpedig az izom mozgatása energiát igényel és hőt termel.

A sapka, a fülmelegítő, a kesztyű és a zokni hasznos holmik, de inkább megelőzésre, vagyis az adott testrész melegen tartására jók, a már lehűlt végtagot nem igazán tudják hatékonyan felmelegíteni. Lehűlt láb esetén a meleg vizes palack azért jobb megoldás, mint a zokni, mert ez a vérkeringést próbálja újra felpezsdíteni.

A vérkeringést magad is edzheted a lábak és a lábujjak rendszeres átmozgatásával, hideg-melegvizes váltófürdővel vagy masszázzsal. Súlyosabb esetben keringési zavar vagy érszűkület is állhat a háttérben, így ha nem múlik, akkor mindenképpen konzultálj orvossal.

Dudics Emese