Lista a gyerekek menedzseléséről (és a nevükről, khm...)

Azt tudom, hogy a család növekedésével a szeretet is hatványozódik, és bár sablonos, de a saját bőrömön tapasztalom, hogy mennyire igaz. Idegpályák viszont nem épülnek ki csak azért (pláne harminc fölött), mert született még egy gyermek, akinek a programjait, időpontjait, szükségleteit fejben kell tartani. A kis naptáramnak, és a két gyermekem nevével ellátott folyamatosan frissülő aktualitásokkal (foglalkozások, oltások, programok, ajándékötletek, cuki mondások, hiányzó holmik) teli jegyzetlapomnak köszönhetően viszont teljesen képben vagyok – miután villámgyorsan rápillantottam a telefonomra. Már csak azt kell megfejtenem, hogy milyen alkalmazás segít abban, hogy ne keverjem össze alkalmanként a gyerekeim nevét. Tudom, nem kellett volna hasonlót adni, de ha egyszer ezek tetszenek??

Lista a sürgős feladatokról, munkákról, mappákról... és a munkákra felhasználható színezőkről

Mivel kisgyerekek mellett otthonról dolgozom, néha tényleg csak egy lopott félóra jut a sürgős munkaügyi teendők elintézésére. Akkor viszont tényleg létfontosságú, hogy ne a feladatok gyűjtögetésével és az e-mailek keresgetésével menjen el az idő. Ezt nehezíti, hogy a fix munkahelyem mellett alkalmi projekteken is dolgozom, sőt vállalkozást is építgetek – ha nem lenne minden munkámnak egy-egy mappája az egyik jegyzetprogramomban, teljesen el lennék veszve. Itt az események, megbeszélések és teendők mellett azt is tudom vezetni, hogy mikor van egy kis szünetem (az otthoni munka átka, hogy nem igazán van hétvége vagy szabadság). Ráadásul a fontos e-maileket is kigyűjtöm, hogy tényleg minden egy helyen legyen.

A teendőm listáinak gyors rendezése az, amire a gyerekek mellett is van egy-két percem, így amikor leülök dolgozni, csak bele kell néznem, és már tudom is, mi a legsürgősebb.

Általában, mondjuk, minden.

Szezonális ünnepi lista

Karácsonyra készülődve elég csak megnyitni a „karácsony” fül alatt rejlő jegyzeteket, és azt is tudom, hogy melyik gyerekem mit kapott tavaly, újra átélhetem, mennyire imádták az egész felhajtást, vagy azt, hogy három éve a férjem milyen cukin örült a távirányítós autónak (nálunk mindenki gyerek egy kicsit). És rögtön megkeresem a Little drummer boy-t a YouTube-os karácsonyi dallistámon, hogy kicsit törölgessem a könnyeimet az ünnep szépségén. És persze a családi ajándéklista összeállításában is sokat segít, ha évekre visszamenőleg meg tudom nézni, kinek mit vettünk. Sőt, azt is, hogy miket javasoltam a lányaim ajándékaiban segítséget kérő családtagoknak (annyi agysejtem még maradt, hogy a lakásban megtalálható holmik alapján összerakom a képet, mi valósult ebből meg). Így egyrészt nagyjából tavaly karácsony óta gyűjtögetem az ötleteket, plusz vannak a maradékok, és a profi közösségi média hirdetési algoritmusoknak köszönhetően az ünnepek táján még durvábbra duzzadnak a listák. Mivel a költözés csak egy nagyon távoli listán szerepel, ez csupán annyit jelent, hogy sok ötletből válogathatunk, nem azt, hogy sok ajándék lesz.

Lista az ételekről

Ha a lányaimon múlna, akkor kizárólag húsleves, husis-szószos (itthon bolognainak nevezett) tészta, és házi gnocchi ketchuppal lenne a menü vetésforgóban, és persze karácsonykor is. Én viszont a fix pontok mellett a változatosságra törekszem, ezért vásárolok receptes magazinokat (meg, mert imádom őket), és szedem csinos kis listákba a jónak tűnő recepteket. Hogy aztán szembesüljek vele: a lányaim szeretik a sütőtököt és a tócsnit, de a sütőtökös tócsnit nem. Ám számtalan olyan recept van, ami sikert arat kemény ételkritikusaimnál is, és ezek elég jól jönnek egy-egy ködös, ötlettelen októberi délutánon. 

Az ünnepi menüvel pedig kicsit úgy vagyok, mint más a menyasszonyi öltözékkel: kell bele valami régi, valami új, valami kapott recept, valami kék... na, jó, az kimaradhat. Ehhez pedig létfontosságú a listába szedés, meg ahhoz is, hogy elkerüljem az ünnepek előtti közelharcot a piacon, boltban és mindenhol. Mert a kis lista segít, hogy időben megvegyem a tartós alapanyagokat, és megrendeljem a frisseket. Így maximum az átvételkor állok sorba... kivéve, ha valahogy nem kerül fel a listára a három ételhez is elengedhetetlen dió.

A bevásárló-listákat is meg szoktam őrizni, pont azért, mert a hétköznapokra általában ugyanazok a dolgok kellenek a tartós fogyasztási cikkekből.

Ha pedig a lista elején ott a menü is, akkor lehet akár teljes ismétlést csinálni, vagy a változásoknak megfelelően aktualizálni.

A legjobb lista

Vannak, akik azt gyűjtik listába, ami boldoggá tette őket, én alapvetően boldog vagyok, viszont imádok tervezni. Ezért azt gyűjtöm össze, amit szeretnék. Ennek sok altípusa van: most éppen az örök bakancs, a végtelen hosszú utazós, és az adventi élmények- lista pörög. Persze sosem valósul meg belőle minden, de szerencsére a tavaly kimaradt sólisztgyurmázást lehet pótolni idén. Viszont a megszeretett kis hagyományainkat könnyebb tartani akkor, ha tudom, hogy milyen programokkal kell számolnom.

De ezeket a listákat néha csak megnézegetem, hogy jó kedvem legyen attól, milyen klassz dolgok várnak még ránk. Aztán persze észreveszem a napi teendők listáját, és rájövök, hogy egy rohadt percem sincs álmodozni...

 

Tóth Flóra

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Rawpixel