Egyszer a kisfiammal Berlin utcáit jártuk, és megláttunk egy hatalmas aszfaltrajzot, ami egy szakadékot ábrázolt. Először nem esett le, hogy ez csak egy rajz, olyan élethű volt. Annyit mondhatok, hogy az ütő is megállt bennem. Biztos voltam abban, hogy egy centire vagyunk egy halálos zuhanástól. 

Nekem nincs vészes tériszonyom, de azért a magasból letekintés pillanata számomra mindig együtt jár azzal a torokszorító érzéssel, mintha vonzana a mély. Ugyanezt éreztem, amikor elém került egy fotó valamelyik közösségi oldalon, ami arra sarkallt, hogy utánajárjak, mik a legfélelmetesebb lyukak a bolygón. Nem mondom, hogy nem bántam meg.

Guatemala, amit alámosott a víz

Ez a kép Guatemalavárosban készült, miután 2010-ben átgázolt rajta az Agatha hurrikán, amitől egy óriási lyuk keletkezett a város szegénynegyedének egyik kereszteződésében. A lyuk teljesen szabályos, kör alakú, az átmérője majdnem harminc, a mélysége pedig százötven méter. 

mélység Föld lyukak
Forrás: Getty Images / MCT / Contributor

Az elszabaduló több ezer liter szennyvíz egyszerűen annyira alámosta a területet, hogy az iszonyatos vihar hatására egy háromemeletes lakóépület alatt szó szerint megnyílt a föld, és elnyelte a házat meg a mellette lévőket. A vizsgálat során viszont az is kiderült, hogy emberi hanyagság is okozhatta a rémisztő esetet, ugyanis a térségben gyakori hurrikánok miatt több mesterséges víznyelőt is építettek, ám ezen a területen megfeledkeztek az egyik ilyen aknáról, és lakóépületeket építettek fölé.

A beomlásnak egy áldozata volt, többen eltűntek.

Nem ez volt a környéken az első és egyetlen ilyen eset egyébként, mert a fentiekhez hasonló okból 2007-ben egy több mint száz méter mély lyuk nyelt el több lakóházat és két gyereket is az édesapjukkal együtt. A tátongó mélységből a környéken lakók szerint kibírhatatlan bűz áradt, és olyan erővel zubogott a víz az alján, hogy beleremegett a föld. 

Guatemalában egyébként nem ritka jelenség ez. 2011-ben

egy hatvanöt éves nő egy éjjel hatalmas robajra ébredt, és amikor felkapcsolta a lámpát, azt látta, hogy egy másfél méter széles lyuk keletkezett közvetlenül az ágya mellett.

Mint kiderült, a háza alatt egy patak csordogált, ez okozta az omlást. Még belegondolni is rémes, milyen lehetett így ébredni, de az biztos, hogy hatalmas szerencséje volt az asszonynak, hogy nem egy picivel arrébb, az ágya alatt nyílt meg a föld. 

mélység Föld lyukak
Forrás: YouTube / Reli Lity

Lyuk a végtelen zöldben

A világ legmélyebb és legszélesebb természetes víznyelője nem más, mint a Humboldt-cenote. A mélyedés Venezuelában található, a dzsungel kellős közepén. 

A cenote egy – a térségben jellegzetes – természeti képződmény, ezer-háromezer méter magas táblahegyek közé szoruló víznyelő. A legimpozánsabb ilyen látványosság több mint háromszáz méter mély és majdnem hatszáz méter széles, a hetvenes években fedezték fel. Az adrenalinfüggő ejtőernyősök egyik népszerű úti célja, amit nem nehéz megérteni, mert tényleg csodálatosan szép látvány. A végtelen zöldben egyszeriben csak ott van ez a lyuk, és a mélyére érve ott a jutalom, a drágakőszínű víz, amelyben fürdőzni is lehet. 

A pokol kapuja

Ez a Türkmenisztánban található lyuk tényleg olyan, mintha a gonosz birodalmának bejárata lenne. Ott tátong a Kara-kum sivatag közepén, és izzik, bugyog, félelmetes látvány. Úgy keletkezett, hogy 1971-ben szovjet geológusok feltártak egy földgázzal teli barlangot, ám a fúrótorony alatt váratlanul beomlott a föld, a helyén pedig egy nagyjából hetven méter átmérőjű és húsz méter mély kráter maradt. Hogy elkerüljék a mérgezőgáz-kibocsátást, a szakemberek úgy döntöttek, hogy a földgázt inkább meggyújtják. 

Abban bíztak, hogy a tűz néhány napon belül elemészti a barlangban található földgázt, aztán kialszik. Ennek már ötvenhárom éve, de a tűz még mindig ég, 

és egyáltalán nem csoda, hogy a helyiek a pokol kapuja nevet adták neki. 2013-ban George Kourounis speciális kelvár védőöltözetben leereszkedett a fortyogó lyukba, hogy mintákat vegyen, amiről videófelvétel is készült, ha esetleg kételkedne valaki. Érdekesség, hogy mivel az izzó mélység igazi turistalátványosság lett, a türkmén elnök 2018-ban átkeresztelte a „Kara-kum ragyogása” névre – ez azért talán mégis kevésbé baljós. Időről időre feljön a téma, hogy a lyukat jobb lenne valahogy betemetni, de eddig ez nem történt meg. 

Elértük a mélypontot

Nem bírunk magunkkal, az ember kíváncsisága egyszerűen határtalan. Ezért próbáljuk az űrt is meghódítani és nyilván, ha felfelé törünk, akkor lefelé is igyekszünk. A Föld középpontját még senkinek nem sikerült elérnie, négyezer-nyolcszáz kilométerre van a külső rétegtől, de ez nem tántorítja el a kutatókat attól, hogy lyukakat fúrjanak a talajba azért, hogy eljussanak az origóig.  

Hogy pontosan mit találnának ott, arról teljesen biztos információja senkinek nincs. Ott van a mag, ezt tanítják mindenhol, de hogy az pontosan miből van, milyen tulajdonságok jellemzik, ez egyelőre rejtély. Találgatások vannak, hogy esetleg vas, nikkel, esetleg szilícium alkothatja a Föld magját, de amíg ezt be nem bizonyítják, addig úgy tűnik, nem lesz nyugtuk a geológusoknak. 

Az eddigi legmélyebb, ember alkotta lyukat az 1970-ben indult szovjet Kola szupermély fúrás projekttel sikerült megalkotni.

mélység Föld lyukak
Forrás: Wikipedia / Шелковников Евгений Анатольевич

Tizenhárom év alatt jutottak el tizenkét kilométerig, aztán még pár évet dolgoztak rajta, és így lett a végeredmény 12 262 méter. Túlszárnyalta a bolygó legmélyebb természetes mélyedését, a Mariana-árkot is.

Ez a lyuk látványosan mesterséges, ettől talán kevésbé futkos a hideg az ember hátán első ránézésre, de nagy valószínűséggel azok vannak kevesebben, akik itt szeretnének bungee jumpingolni. 

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: YouTube / National Geographic UK

Szabó Anna Eszter