Ez egy nagyon szubjektív válogatás, pontosan azokat a videókat gyűjtöttem össze nektek, amikre én kattintok, ha már kicsit soknak érzem a jelenlegi helyzetet. Mert bizony, a bezártságban nemcsak a gyerekeim képernyőideje nőtt meg, hanem az enyém is. Viszont két hét folyamatos hírkészenlét és állandó információgyűjtés után elkezdtem tudatosan figyelni arra, hogy ha épp nem dolgozom, akkor inkább pihentető, kikapcsoló tartalmakat nézzek a neten. Így talán kicsit könnyebb higgadtnak maradni. Szóval egyetlenegy extra videót leszámítva kifejezetten koronavírus-mentes tartalmakat gyűjtöttem nektek.

Kezdjük a szerintem legviccesebb magyar tartalmakkal!

Anzselika Habpatron

Már tizenhat csodás videója elérhető a szerintem legszórakoztatóbb magyar youtubernek, akinek minden tartalma arany. Ő Stefanovics Angéla színésznő, akivel Gyárfás Dorka készített interjút nemrég – ha nem tettétek még meg, azt is olvassátok el. Angéla sorozatának a producere Végh Zsolt színész, és az ötletek nagy része is az ő kettősüktől származik – a megvalósításon viszont egy csapattal dolgoznak együtt. Az eredmény önmagáért beszél, üdítő, kötelező, imádni való:

Tajgetosz Show

Egyszerre tabudöntő és vicces, és közben kicsit furcsa érzés, hogy most akkor szabad-e nevetni (miközben nyilván szabad). Fekete Ádám egy a születésekor sérült színész, rendező, drámaíró, aki egyfajta kocsmafilozófusként osztja az észt arról, hogy Taigetoszról ledobás helyett nevessünk az élet furcsaságain. Egyszerre sokkolóan érzékenyítő és közben vicces – amit szerintem nem sokan mondhatnak el magukról. A videókat ugyanaz a csapat készíti, mint az Anzselika Habpatron-sorozatot, tehát a színvonal itt is garantált. És hogy ne minden tartalom a karanténról szóljon, nézzétek meg, mit mond Ádám a játszmázásról:

Tömény történelem

Nem tudom, hogy a karantén tiszteletére vagy csak úgy, de elkezdtek megjelenni a YouTube-on a Tömény történelem adásai. A koncepció pofonegyszerű: pia + ismert emberek + történelem. Egyelőre négy részt láthattunk, reméljük, lesz még több. A közelmúltbeli aktualitás miatt a pilvaxos nyomdafoglalós Badár Sándor-sztorit kapjátok:

Matrjoska

A standupos Ráskó Eszter terhességről szóló vlogsorozata végre kibővült egy after résszel (természetesen a karanténnak hála). Mondjuk az after elnevezés nem tudom, mire vonatkozik, mert a szülés after már a 19. részben elérkezett. Viszont ebből az adásból legalább kiderült, hogy Eszter rajongói intézték a világjárványt. Köszi!

(Eszter egyébként a mi Nyomjuk, anyukám! sorozatunkban is felbukkan majd, amit természetesen még a karantén előtt vettünk fel.)

Szolgálati közlemény angol videókhoz angolul nem beszélőknek

(Aki tudja vagy tud angolul, ugorjon a keretes végére.)

Először is, mivel nem mindenki beszél úgy angolul, hogy élvezni tudja az angol nyelvű tartalmakat, érdemes bekapcsolni a magyar feliratot. Ez automata fordítóval működik, szóval egyáltalán nem tökéletes, a szlengszavakkal néha gondban van, de szerintem 90 százalékban érthetővé teszi az angol videókat.

Megmutatom, hogyan kell bekapcsolni:

Néha nem jelenik meg rögtön a feliratok bekapcsolásánál az „Auto-translate” opció, olyankor jelöljétek be az „English”-t először, és utána kattintsatok újra a „Subtitles” fülre, és akkor már ott lesz a fordítási lehetőség.

Ezek az angol nyelvű kedvenceim

Cooking with Paris

Paris Hilton főzőműsorának már főcíme is van, mégis január óta egyetlen rész készült csak el belőle. Ettől függetlenül mindenképp nézzétek meg, és vágyakozzatok a folytatásra velem együtt. Paris egy motoroskesztyű-szerűségben mászkál egy hatalmas konyhában, teljesen indokolatlan dolgokat cipelve magával, például tésztaszűrővel szűri le a darált húst. És persze még el sem kezdett főzni, de már posztolja, hogy #cookingwithParis. Imádom.

Ellen’s Burning Questions

A The Ellen DeGeneres Show Ellen DeGeneres humorista talkshow-ja, ami csodálatos módon a részekre szétbontva felkerül Ellen YouTube-csatornájára. Nekem a kedvenc részem a műsorban a „Burning Questions”, amiben egy kvízszerű díszletben hírességeknek tesznek fel villámkérdéseket. Pár perc, és megtudhatod, miben alszik Jake Gyllenhaal (meztelenül), mi Bradley Cooper kedvenc káromkodása, és ki volt Victoria Beckham első celeb crusha (meg azt is, hogy nem igaz, hogy Vic sosem mosolyog). Sőt, még azt is, hogy Michelle Obama hogyan utánozza a férjét:

Celeste Barber Skewered

Mindenki kedvenc celebkifigurázója egy nyolcrészes, bizarr főzős sorozatot is csinált. Elképesztő jelmezek és sokkolóan őszinte beszélgetés, ami közben valamiféle ételkészítés is folyik, de azért ne erre alapozzátok a karanténmenüt. Sophie Monk énekesnőt Marilyn Monroe-jelmezben fogadja, majd pár perccel később egy harisnyával a fején közli vele, hogy nem szerette a legutóbbi albumát. Riporteri példakép. (Jó, nem.) A legjobb, amikor hosszan beszél Ian Thorpe-nak arról, hogy az úszás és a szinkronúszás valójában ugyanaz:

James Corden Crosswalk the Musical

Mivel két Disney-musical-imádó kislány anyukájaként rendszeresen elcincogott „legyen hóóóóó”-k és „egy új élmééééééééény”-ek között élem a mindennapjaimat, igazán üdítő élmény megnézni egy-egy musicalt három piros lámpa alatt a zebrán. Ráadásul az összes rész James Corden túlkarikírozott önimádatára van építve, és lehet, hogy én vagyok rosszul összerakva, de én ezen röhögök. Az Aladdinban ő akar lenni Dzsini, de megjelenik Will Smith:

Momsplaining with Kristen Bell

Ez a világ legmenőbb anyukás videósorozata, aminek szabályosan függője vagyok. Kristen Bell – akit én leginkább a Veronica Mars című sorozatból ismertem – itt megmutatja, hogy két apró emberi lény hivatalos megalkotójaként sem veszítette el a humorérzékét, sőt, és ebben csomó ismert és kevésbé ismert partnert talált magának. Az egyik kedvenc (és a kupis lakásban rekedve nagyon is idevágó) részemben Marie Kondóval rakják rendbe egy harmadik gyerekét váró anyuka házát. Kristen azzal indít, hogy személyes példaképének tekinti ezt az anyukát, hogy két gyerek és egy teljes állás mellett még időt tudott szánni a harmadik baba összehozására, és megkérdezi Kondót, hogy a zokniknak tényleg vannak-e érzéseik. (Nincsenek.)

Jennifer Garner: Pretend Cooking Show

Tudom, hogy túl sok a főzős kontent, de igazából ez az első, ami valóban főzős, ráadásul nem is vicces, hanem sokkal inkább cuki. Jennifer Garner ugyanis nem stábbal, nem profin forgatja ezeket a videókat, hanem egyszerűen főz otthon, csomó mindent elront, a bagelnek háromszor fut neki. Én most jófejségből nem az elsőt mutatom, hanem az utolsót, a sikeres bagelsütést, de csak azért, mert az első két próbálkozás videóminősége sem az igazi. Meg mert ebben is olyan cuki:

Végül pedig, csak hogy újra visszarázódjunk a karantén valóságába, ez a dal adjon erőt minden szülőnek a további hetekre:

Ha pedig hosszabb és tartalmasabb videókra vágytok, nézzétek meg a WMN YouTube-csatornáját!

Ajánlom magunkat is

Elviszlek magammal – egészen pontosan 162 adás készült, ami még engem is sokkolt, pedig nagyjából félúton csatlakoztam, szóval elég sok adáson dolgoztam.

Az élet sava Borcsa – nemcsak élvezetes újranézni Borcsát a konyhában, de hasznos receptötletek is vannak benne. Én nemrég készítettem el azt a szilvás gombócot, amit Csonka Bandival főztek meg (mondjuk az túlzás, hogy Bandi is főzött, de nem árulok el többet).

Csak neked mondom (hamarosan jön az új évad!) – szintén segít egy kicsit a színházba vágyakozáson, mert itt nemcsak az előadás-hangulat van meg, de többnyire a téma is ez. Szerintem az új évad előtt érdemes újranézni az előzőt.

Nyomjad, anyukám! – Szülés, szaranyaság, cicik, csak hogy néhány fontos témát villantsak fel. Ráadásul azt is elárulhatom, hogy tavasszal kicsit átalakítva újra jön a műsor Nyomjuk, anyukám! címmel! (Bandi tegnap mesélt róla az Instagram-élőnkben, amivel minden este 9-kor jelentkezünk nektek a WMN-csapat karanténpillanataival. Szerintem most még pár óráig visszanézhetitek Bandi élőjét.) 

Ha pedig a gyerekekkel akartok valamit nézni, ami nem animáció, nem hangos, és nincs tele gyors vágásokkal, akkor nagyon ajánlom az Adventi mesesorozatunkat. Bár rohadtul nincs advent, és én vagyok a legnagyobb sokkban, hogy ez le kell írnom, de az időjárás még kicsit megvan hozzá.

További jó videózást!

Tóth Flóra