Mentegetőzöm, de amúgy vállalom is: sekélyes vagyok

Azért azt szeretném elmondani, hogy teljesen igaza van mindenkinek, aki azt mondja, hogy inkább váltsak életmódot, és fogyjak le, ha akarok, ne próbáljam átverni a környezetemet extrán előnyös ruhákkal, nem beszélve a fotókról és pózokról. Jogos.

Csakhogy – ahogy ezt már korábban leírtam – jelenleg nem fér bele az életembe egy komplett életmódváltás, az viszont, hogy oda tegyem az övet, ahol öt kilóval vékonyabbnak tűnök tőle, elég simán. Mert ez mindenkinek belefér, aki szeretne ilyesmivel foglalkozni egyáltalán.

Fontos infó, hogy én valójában nem vagyok 70 kiló, „csak” 68, viszont 164 centi (ha nagyon kihúzom magam), szóval az arányaim nem mondhatók topmodellinek. Finoman szólva. A legtöbb most következő ötlet alapvetően általános érvényű, de azért a ruhákat én vettem fel, ezekkel a paraméterekkel és a klasszikus alma alkatommal (nagy cicik, nagy has, aránylag kis segg, vékony lábak) – tehát pont ugyanez nem működik mindenkinél, de kicsit másképp igen.

A fotózás alatt mindenki, de tényleg mindenki a szerkesztőségben úgy érezte, hogy érdemes egy megjegyzéssel dobnia az önbizalmamon, ezek között voltak nagyon és kevésbé PC beszólások is, de ha senki nem olvassa a cikket, akkor is azt mondom, hogy már ezért megérte. Bónusz: soha nem készült még rólam ennyi kép, én tipikusan az vagyok, aki szívesebben áll a gép másik oldalán (ezért vágok hülye fejeket csomó fotón). De nagyon jó élmény volt, köszi, Anna!

Ez már egy tanács: csináljátok ti is ezt, akár egy barátnővel meg egy pohár borral, fotózzátok le magatokat vagy egymást, és nézzétek meg egymás mellett a képeket. Komolyan mondom, megdöbbentő lesz látni, mekkora különbségek vannak.

Ha zsákot veszel, labda leszel!

Tudom, hogy sokan vannak, akik a túlsúlyukat lebernyegekkel és bő ruhákkal szeretnék elrejteni – én is átmentem ezen a korszakon. A fotók és a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ez a módszer nem működik. Szerintem minél lazább egy ruha, annál jobban eláll a testedtől, és annál nagyobbnak nézel ki benne. Ez persze nem vonatkozik azokra, akik XS-es méretűek, mindenki más viszont, ha vékonyabbnak szeretne tűnni, vegyen a teste vonalát a számára vállalható kategóriában a legjobban követő ruhát.

Még az adott ruhatípuson belül is nagyon számít, hogy mennyire szűk (és mennyire sötét) az a bizonyos darab, mert egyszerűen minél keskenyebb a sziluetted, annál jobb az összhatás.

Nem mindegy, hogy hol az öv

Nagyon fontos alaptétel, hogy azt a területet hangsúlyozd, ami a legvékonyabb. Tehát ha vékony a derekad, és nagy a feneked, akkor derékövekben gondolkozz. Ha keskenyebb a csípőd, mint a derekad (mint nekem), akkor tegyél övet a csípődre, és buggyantsd be a ruhát fölötte, hogy jótékonyan takarja a kritikus területet. Ha sem a csípődet, sem a derekadat nem szeretnéd hangsúlyozni, akkor mehet az öv mell alá (ez nálam azért esik ki, mert konkrétan lecsúszik, melltől csípőig ugyanis egyetlen egyenes vonal az úgynevezett derekam).

Trükközz egy karcsúsított extra réteggel

Egy kardigánként felvett ingruha, hátul jó karcsúra kötve vagy egy jó szabású zakó sokkal szebb körvonalakat ad, mint ha csak simán felveszel egy pólót vagy trikót. Nekem még vékony pántos „föléöltözőm” is van, ami valójában egy gombos ruha – de sosem viselem begombolva. Viszont ha nem vagyok elégedett azzal, ahogy a derekamnál kibugyog a kis hurkácska a szoknyából vagy nadrágból, akkor simán rádobom, és máris elfedtem a kritikus területet.

A legnagyobb meglepetés, és egyben a legszomorúbb tapasztalat: a magas sarkú igenis számít

Azt hittem, az csak városi legenda, hogy két-három centi plusz is ennyit dob egy szetten – de sajnos a fotók azt mutatják, hogy nagyon is igaz. Eleve minél magasabb cipőben egyensúlyozol, annál szebben tartod magad. És az arányaid is jobbak. Persze ettől még nem fogok tűsarkakon kicsattogni a játszótérre, de komolyan mondom, ezentúl ha felmerül, hogy magas sarkúban is mehetnék, akkor nem gondolkozom majd sokat. Mondjuk elég kényelmes magas sarkú cipőket, szandikat gyűjtöttem össze az évek alatt, de általában csak havonta használom őket. Vagyis használtam, eddig.

Zavard össze a szemeket mintákkal, színekkel

Ha van rajtad egy nagyon feltűnő színű, mintájú darab, főleg, ha előnyös területen, akkor az annyira elviszi a figyelmet, hogy szinte észre sem vesznek mást. Nem igaz, hogy a keresztbe csíkos csak kövéríthet és a nagy minta csak a nagyon törékenyeknek áll jól. Legyetek bátran ebben!

Azt hangsúlyozd, amit szeretsz magadon

Nálam ez egyértelműen a láb/fenék irányvonal, ezeknek a méreteivel nagyjából most is elégedett vagyok. Tény, hogy úgy dobta a génlottó, hogy nincs narancsbőröm sem (alkat kérdése, nem tettem érte semmit), így igenis bevállalom a „picsagatyákat”. Persze figyelek, hogy azért ne legyen túl rövid, és visszafogottabb felsővel kombinálom, de tudom, hogy vannak, akik szerint ez is too much egy anyukának.

Szerintem viszont, ha van narancsbőr, ha nincs, nem létezik too much. Amiben jól érzed magad, az jöhet.

Ha szép a vállad és hangsúlyoznád, akkor jöhetnek a pánt nélküli felsők, vagy bármi, ami szerinted előnyös neked (és a fotók is ezt mutatják).

C kosár fölött a dekoltázs is kövéríthet

Sajnos a szép nagy cicik esetében nem olyan egyértelmű a dolog, ezt tapasztalatból tudom. Ugyanis ha nem vagy bikinimodell-alkat, vékony derékkal és arányosan nagy mellekkel, akkor a túlzott mellhangsúly is nagyobb darabnak mutathat. Főleg a kerek dekoltázs. Ezért, ha mégis meg akarod mutatni, akkor inkább válaszd a szűk V-t.

És végül: kérdezd, aki szeret, és hidd el neki, hogy jól nézel ki

Szerintem nem ciki megkérdezni a szerelmedet, a barátnőidet, a stylist húgodat, hogy mit gondol, az adott ruha hogy áll rajtad.

Aztán persze nem muszáj mindig figyelembe venni, amit mond, de lehet, hogy ő látja jobban, hogy mennyire szép vagy, és nem a saját, kicsit torz belső tükröd.

Nemrég csatlakoztam egy olyan netes anyukacsoporthoz, ahol épp öltözködési tippeket kapunk és adunk. És egy szuper ötlet nyomán mindenki megmutatta, hogy milyen, amikor nem sminkben, nem pózban, nem csiniben van, hanem olyan, amilyen. És minden anyuka leírta, hogy mennyire nem tetszik magának így. Miközben képzeljétek el, hogy a különbség külső szemmel árnyalatnyi volt, de tényleg.

Szóval szerintem valójában leginkább azért érdemes előnyösebben öltözködni, hogy te jobban érezd magad.

Tóth Flóra