„Hívj édesednek s újra megkeresztelsz.”

William Shakespeare hétszáztizenhét évvel ezelőttre datálta a világ leghíresebb és egyik legtragikusabb véget érő, igencsak rövid házasságát, amely mély és mindent tradíciót felrúgó érzelmektől hajtva Rómeó és Júlia között, teljes titokban köttetett. A körülmények hatása alatt álló szerelmespár házassága érvényesnek számított, mivel a dada (jó pénzért) odaadó segítségével el is hálhatták, mielőtt Rómeónak menekülnie kellett Veronából.

Manapság már kicsit zavarba ejtő ennek alapján megítélni, hogy valós-e egy házasság, így felvet némi kérdést a világrekordot tartó pár esete, amelyik azzal szerzett kevésbé pozitív előjelű hírnevet, hogy csupán néhány másodpercig mondhatták magukat férjnek és feleségnek.

Történt ugyanis 1967-ben, hogy New Londonban a hatvanöt éves Ramon Cusit annyira elcsigázta a negyvenöt éves Esperanza Manapattal kötött házassága, a boldogító igenek kimondása és a csók, hogy azonnal holtan esett össze.

Esetükben azért bízhatunk benne, hogy a szexuális szabadságról is ismert XX. században legalább előre elhálták a frigyet… remélem, többször is!

Még egy legendás esetet jegyeznek, amikor is egy hét évvel ezelőtt egy Dubajban köttetett házasság után a férj útja egyenesen a bíróságra vezetett. Beadta a válókeresetet, mert újdonsült felesége és annak az apja nem egyezett bele abba a feltételébe, hogy az asszony a házasság után nem dolgozhat, és háziasszonyként, a háttérben kell szorgoskodnia a férje nyugalma érdekében.

Nahát, a dubaji woman power!

„Szilaj gyönyörnek vége is szilaj”

Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Hollywood és a zeneipar termeli ki a leggyorsabban kötött és hasonló gyorsasággal véget is érő házasságokat. Talán az sem meglepő, hogy a két iparág erősen össze is fonódik a kalandok terén.

A rövidségi toplista vezetői még a némafilm korszakában kötötték tiszavirág-életű frigyüket. Az állandóan hősszerelmest alakító némafilmsztár, Rudolph Valentino majdhogynem rövidebb ideig kötötte össze az életét Jean Acker színésznővel, mint amennyi a keresztlevelében szereplő nevének kimondásához kell (Rodolfo Alfonzo Raffaelo Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla). A hölgy ugyanis a boldogtalanító igen után bezárkózott az öltözőjébe, és a férje hiába kopogott teljes tíz percig, nem gondolta meg magát.

Rudolph hazament, a házasságot nem hálták el, és hamarosan semmisnek nyilvánították. Hja, a nem kimondott érzelmek…

Ezután következik a mi Gábor Zsazsánk, aki most lenne százkét éves, és csodálatos mennyiségű házassággal büszkélkedhet.

A nő, aki mindenkitől elvált, ha megunta, csak az élettől nem akart.

A kilenc férje közül eggyel, Felipe de Alba mexikói ügyvéddel, sajnos kevesebb mint egy napig volt házas, mivel a drága Zsazsa megfeledkezett arról, hogy hivatalosan még nem vált el az előző férjétől, így érvényteleníteni kellett a frigyet. Mire pedig összeházasodhattak volna rendben, törvényesen, Zsazsa már rá is unt a jelöltre.

„A méz is csömörletes, mihelyt túlontúl-édes.”

Britney Spearsnek a sztársággal sokszor kötelezően együtt járó szétesése is igen rövid, ötvenöt órás házasságban csúcsosodott ki, amelyet gyerekkori barátjával, Jason Alexanderrel kötött… természetesen megváltozott tudatállapotban (szereket nem tudok sorolni), és természetesen Las Vegasban. Az énekesnő akkoriban gyakran megdolgoztatott menedzsmentje gyorsan rávetette magát az ügyre.

Az érvénytelenítés oka az volt, hogy Britney és Jason egyszerűen nem voltak tudatában a tettük következményeinek. Megjegyzem, ez sokszor tudatmódosító nélkül is így van, Hollywood sem kell hozzá.

Dennis Hopper és Michelle Phillips, a The Mamas & the Papas együttes énekesnője ezzel szemben valóban házasok voltak, úgy is élték az életüket, egészen nyolc napig. Ahogy a botrányos életű színész nyilatkozta: „Hét napig egész jól mentek a dolgok. Csak az a nyolcadik, az ne lett volna.” Történt ugyanis ezen a nyolcadik, vízválasztó napon, hogy máig nem tisztázott körülmények között valaki megbilincselt valakit, és ez egy ponton már nem minősült izgalmas szexuális játéknak, sokkal inkább erőszakosságnak. Így mindenféle láncaiktól megszabadulandó, még aznap beadták a válókeresetet.

Egy nappal tartott tovább Carmen Electra és Dennis Rodman frigye, és nem meglepő analógiát is fel tudunk fedezni Britney-ékkel: szintén Las Vegas a boldogító igen helyszíne, majd a válás oka szintén a módosult tudatállapot. (Szerintem Vegasban az ügyvédek a válókereseteket Ctrl+C Ctrl+V-vel készítik elő.)

Lássuk be, ezen az alapon Rodman majd egész életét érvénytelennek lehetne tekinteni…

Elvis lánya, Lisa Marie Presley ehhez képest egész hosszan húzta a házasságait: az Elvis-rajongó Nicolas Cage-dzsel száznyolc napot, Michael Jacksonnal pedig kilenc egész hónapot bírtak ki. (Utóbbiról most azt állítják, hogy nem is hálták el.) Persze a Jackson körül újra fellobbanó botrányok fényében el sem akarjuk képzelni, hogy milyen lehetett a házasélet. 

A holtomilgan, holtodiglan pasik nagy gyűjtője volt Pamela Anderson is, aki teljes négynapi, mély ismeretség után ugrott bele a mindössze két hónapig tartó házasságába a rockzenész Tommy Leevel, majd válásuk után tizenkét évvel jött a „szintén zenész” Kid Rock is, ahol a százhuszonkét napig tartó frigyet árnyalja a tragédia, hogy Pamela elvetélt közös gyerekükkel.

Se szeri, se száma a hasonló hollywoodi és popszakmai sikertörténeteknek, de viszonylag hosszúnak számít ezen a listán Jennifer Lopez két házassága is. Az egyik tizenegy hónapig tartott Ojani Noával, majd Cris Judd-dal teljes kétszáztizenhárom napot húztak le, de a férj úgy érezte, hogy csak egy kísérő, és nem csillog elég fényesen az énekesnő mellett. Vajon mit gondolt erről az igen kimondása előtt?

Remélem, hogy nagy boldogságban telt el Cher kilenc napja is Gregg Allmannal, és Drew Barrymore is sok szépet átélt az egy hónapos nász során Jeremy Thomasszal!

Ő egyébként Tom Greennel is házasságot kötött, és a frigyük közel öt és fél hónapig tartott.

„Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha.”

Szórakoztató végignézni ezen a listán, de mégis szívszorító, hiszen ezek az emberek feltételezhetően szerelmet vagy mindenképpen valamiféle érzést tápláltak a másik iránt, amikor összeházasodtak. Ha így nézzük, akkor a helyzetük majdnem  olyan tragikus, mint Rómeóé és Júliáé. De van egy óriási különbség: míg a két fiatal őszinte szerelmében félreértések okozták a házasságuk és egyben az életük végét, addig a szerelmet és emberi kapcsolatokat viccként felfogó hírességek tragédiája csakis saját magukban keresendő.

„Szem, nézd utolszor!
Öleld utolszor, kar! s te száj – lehellet
Kapuja – ez igaz csókkal pecsételd
Örök alkum az uzsorás Halállal.”

Nem kell nagyon messzire kalandoznunk ahhoz, hogy hétköznapi, tragikusan hamar véget érő házasságokat találjunk, hiszen kevésbé híres emberek szerelmei is nagy számban estek áldozatul a történelemnek.

Elég „csak” a kitelepítésekre, a holokausztra, a munkatáborokra, a háborúkra gondolni, amikor kétségbeesett szerelmesek mondtak igent egymásnak az utolsó pillanatban, hogy aztán soha többé ne térjen vissza hozzájuk imádatuk tárgya.

Hasonló eset volt Bajcsy-Zsilinszky Endréé is, akit 1944. március 19-én, budai lakásában tartóztattak le a Gestapo emberei. Fegyverrel szembeszállt ugyan, de a tűzharcban megsebesítették, majd elhurcolták. A börtönparancsnokság engedélyével augusztus 11-én, a börtönben házasságot kötött Bende Máriával, aki az 1920-as évek elejétől volt titkárnője, egyben élettársa. A magyar kormány követelésére két hónapra szabadon bocsátották. 1944. november 9-én Bajcsy-Zsilinszky elnökletével megalakult a német megszállással és nyilas hatalommal szembeni ellenállókat és demokratikus pártokat tömörítő Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottsága.

Árulás miatt a nyilasok november 22-én rajtaütöttek az MNFFB vezérkarának gyűlésén, és a résztvevőket letartóztatták. Bajcsy-Zsilinszky nem volt jelen, őt másnap reggel tartóztatták le, verése már a lakásban megkezdődött, majd a Margit körúti katonai fogházba hurcolták, ahol brutálisan megkínozták (ütlegelés, verés, villanyozás). Társait még a fogházban kivégezték, míg őt a sopronkőhidai fegyházba szállították, és december 24-én felakasztották. Házasságuk Bende Máriával tehát nem tartott négy és fél hónapnál tovább, de az együtt töltött idő még ennél is rövidebb volt, és abban sem a boldogság, sokkal inkább a félelem uralkodott. 

Shakespeare-t idézve tehát bárhol és bármikor

A vágy erőt ad és utat talál, / S megédesül a keserű pohár.” Még ha csupán csak órákra is…

Marossy Kriszta