Helló, Amerika!

A harmincas évek amerikai filmszínházainak stílusát idéző blockbuster-világítótáblák (a népszerű dekorációs boltok polcain így fogjátok megtalálni ezeket, a köznyelvben viszont inkább „moziműsoros tábla” a nevük), és a vintage hatású word up-üzenőtáblák rettentően népszerűek ma. Az ok szerintem tökre érthető: játékosak, frappánsak és stílusosak, mi kell még?! A kettő közt annyi a különbség, hogy más anyagokból áll össze, és technikailag is másképp működik.

A blockbuster-üzenőtáblában két műanyag sín közé toljuk be a betűket, fehér alapra tesszük, amit hátulról megvilágítunk, a második verzió pedig egy képkeretbe foglalt, redőzött üzenőtábla, amibe betűket kell tűzni. Mivel szerettem volna elkerülni, hogy műanyaggal és elektronikával dolgozzak (illetve az volt a célom, hogy a lehető leggyorsabban elkészüljön), ezért fogtam ennek a két üzenőtáblának a legjobb tulajdonságait, és összeolvasztottam egy egyszerű, ugyanakkor esztétikus vintage-hatású dekorációba.

George M. Cohen színház New Yorkban 1931-ben - Forrás: Getty Images

Amire szükséged lesz:

– olló, sniccer, vonalzó, ceruza, erős ragasztó

– képkeret, műanyag U-profil, betűlapok

Elkészülési idő: takarítással és némi bénázással együtt két óra

A képkeret-választásnál azt tartottam szem előtt, hogy legalább egy centis távolság legyen a kép és az üveg között, legalább, így beférnek a kis sínek, amiken majd a betűket tologatom. Nekem egy 50×70-es Hovsta-képkeretre esett a választásom. Mindenképp zárt képkeretben gondolkodtam, hogy egy kereszthuzatnál, ajtócsapódásnál ne essenek le a betűk.

Meg aztán így elveszi a kedvét a troll kollégának attól, hogy kiírjanak rá valami trágárságot. Legalábbis bízom benne. (Rajtad tartom a szemem, Fiala!)

Költség: Hovsta 50×70 képkeret – 4990 Ft

U-profil

Köznyelven: U alakú műanyag sín, léc. Ebbe fognak belekerülni a betűk, amikből mindenféle csodás, inspiráló idézetet írhatsz ki, vagy akár a vasárnapi ebédmenüt. Ha nem akarsz zárt, üveges keretet használni, és azt sem szeretnéd, hogy a betűk egy nagyobb huzatnál kidőljenek, vághatsz bele egy centi széles szivacsokat, amiket középen ketté hasítasz – ez ugyan pepecselős egy picit – ugyanakkor szépen stabilizálja a betűlapokat. 

(U-profil/db/ár – 519 Ft – négy kellett ehhez a képkerethez)

Szupererős ragasztó

Bármilyen DIY-projektbe is kezdesz bele, egyet jegyezz meg jól. Soha ne használj olcsó pillanatragasztót. Higgy nekem, nem éri meg. A dekorációnak minden hőingadozást ki kell bírnia, de  az olcsó, folyékony ragasztók hajlamosak elengedni a kánikulában. A második ellenérv: annyira hígak, hogy az alkotás is károsulhat tőlük. (Én egyszer összeragasztottam az ujjamat, és kólával sikerült leoldanom – na, kábé ennyire működnek.) Ha egy jó erős ragasztót veszel, akkor az sokáig, több projekthez is jó lesz, ha viszont csak ritkán készítesz dekorációkat otthon, akkor érdemes kölcsönkérned valakitől, mert igazán nem igényel sok ragasztást ez a projekt.

(Pattex erős ragasztó (360 g) – 669 Ft)

Betűk

Nekem sikerült elkapnom egy szuperjó leárazást az egyik üzletben – tulajdonképpen ez adta a lendületet, hogy belevágjak a projektbe, ugyanis ez talán a legnehezebb része az egésznek. Abban ugyanis bizonytalan vagyok, hogy házilag kinyomtatni jó ötlet-e, hiszen sokkal sérülékenyebb az alapanyag. Amiket én használtam, laminált betűk, van súlyuk, nem törnek meg az első megpróbáltatástól. Természetesen nyomtatott betűkkel is készítheted – láttam már ilyet is több hazai hipszter kávézóban, és nagyon szépek – csak ahhoz jó kemény papírra kell nyomtatni, és célszerű zárt képkeretbe tenni a betűket.

(Butlers, Words up Extra betű készlet színes – 1490 Ft

Butlers, Words up fekete betű készlet – 1990 Ft)

Összesen tehát 8000–11.215 Ft -ba kerül egy 50×70-es üzenőtábla. (Ha mindennel együtt szeretnéd megcsinálni, mindent újonnan kell megvásárolnod akkor a végösszeg 11.215 Ft, ha viszont sikerül ügyesen vásárolnod, olcsóbban venned képkeretet, kölcsönkérned ragasztót, akkor ebből az árból bőven lefaraghatsz. Én csak azt tudom javasolni, hogy a betűn és a sínen ne spórolj, ezek a legfontosabbak a projektben. De készíthetsz fali üzenőtáblát, ragaszthatod mindezt egyenesen a falra is így 3–4000 forintból is kihozhatod ugyanezt a projektet.

Elkészítés:

Első lépés: sóhajtozz nagyokat, közben mondd hangosan: „Hmmm, milyen színű legyen a háttér?”

A képkeret hátulja kellemes pasztell barna, erre kell majd ráragasztanod a műanyag léceket. Mi baromi sokat lamentáltunk, hogy megtartsuk-e a barna hátteret, vagy fessük le fehérre, halvány szürkére. Végül érvényesült a szerkesztőségi akarat, és a szürkére esett a választás. A húsvétról maradt szürke festéket ilyen módon újrahasznosítottuk.

Második lépés: Vágd méretre a műanyag léceket, és próbálj nem belevágni az ujjadba (nekem nem jött össze)!

Amíg szárad a festék a hátlapon, addig pont elég időd lesz arra, hogy a műanyag léceket méretre vágd. Könnyen vágható, akár ollóval, sniccerrel is nagyon jól le lehet faragni a végét.

Harmadik lépés: Elő a vonalzóval!

Mérd ki a megfelelő távolságot a léceknek a papíron, majd ragaszd oda. Jó erősen nyomd rá, ne kapkodj!

Negyedik lépés: Keress egy jó idézetet

Ha elkészült a tábla, akkor már csak az ideális idézetet kell megtalálnod, és kész is!

Készül az új irodai dekoráció💃🏻 Szerintetek mit írjunk az üzenőtáblára? A legjobb ötleteket megvalósítjuk! #dolgokamiketszeretünk #thingswelove #327 #diy #wordup

Mi a ti segítségetekkel a következő idézeteket választottuk!

N. hároméves: „A lányoknak nunijuk van, a fiúk pedig kukik.” (instagram/@girlzonboard)

„Love, Peace, Wifi!” (instagram/@palfidori)

 „Reggelizni mentem. Ha nem jövök 12.30-ig, akkor ebédelni is!” (instagram/@hovirag8)

 „A dzsízösz visszafelé szoszidzs” (instagram/@24601estelle)

Szőcs Lilla