A tojásfestést nem lehet megúszni

De nem is kell. A nagy klasszikus ugyanis kiváló kezdő lendületet tud adni mindazoknak, akik szeretnének belejönni az alkotásba, mégis folyton halogatnak. Én is így voltam vele egészen addig, amíg húsvétkor a sült sonka, torma és kalács hívó szavára át nem mentem a testvéremhez, ahol végül befogtak engem is tojást festeni. Akkor azt gondoltam: a francba!

Aztán pár óra múlva már totálisan élveztem! Persze, ha bármilyen tevékenységet fröccsözéssel kombinálunk, az nagy eséllyel osztatlan sikert arat. Ugye...

Dekadens festőre inni magad pedig – ebben az esetben – még akár jövedelmező is lehet.

Ahogyan korábban a felnőtt színező körüli őrületet sem értettem, úgy, bevallom, korábban a húsvéti tojás dekorálás is kicsit idegen volt számomra. De örömmel jelentem: most már mindent értek. Szóval amikor a szerkesztőségben a következő briefet kaptam a többiektől a húsvéti tojásfestésre: „legyen nagyon-nagyon egyszerű, menő és gyors”, örömmel vetettem bele magam a munkába. Kihívás elfogadva.

Leteszteltem ötféle dekorációt. Íme, az eredmény nehézségi sorrendben:

1. Márványos luxi tojás

Hozzávalók: körömlakk 1-3 db, műanyag tál és víz

A képen látható márványos mintázat elkészítése minden fentebbi kívánalomnak megfelelt. Nos, a recept a következő: végy maximum három körömlakkot, amelyek színben passzolnak egymáshoz. Nem árt először letesztelni egy lapon, hogy milyen lesz a valódi színük.

Első lépés: fesd ki a körmödet. Ha ez megvolt, keress egy tálat, amire már nem lesz szükséged. Öntsd fel vízzel, és csepegtesd bele a választott körömlakkot. Majd gyorsan merítsd bele a tojást, és hempergesd végig a víz felszínén úszó körömlakkos foltokban. Ne várj vele sokáig, mert hamar összecsomósodik a lakk a víz tetején.

2. A drótfülű nyúl

Hozzávalók: drót és filctoll 

Az utóbbi időben nagyot futott a divatiparban a „rose gold” (arany-rózsaszín). Mivel azonban nem találtam pontosan ilyen színű drótot, maradtam inkább a sima aranynál. Az összes kipróbált dekorációs módszer közül talán ez a leggyorsabb. Mindössze annyi a feladat, hogy fogod a drótot, és egész egyszerűen nyuszifület hajlítasz belőle. A finomhangolásnál viszont figyelni kell. Ahhoz, hogy ne legyen túlzottan göcsörtös, érdemes egy fogóval egyengetni a drótot utólag. 

3. Az aranypelyhes tyúktojás

Hozzávalók: füstfólia pehely és füstfólia ragasztó

Minden évben megpróbálok aranyozott füstfólia pelyhet vadászni a hobbiboltokban, de valahogy sosem jön össze. Ezúttal viszont jókor érkeztem. Az eladó külön felhívta rá a figyelmemet, hogy szerinte baromi nehéz vele dolgozni, mert száll, ragad, és minden csupa arany lesz. Ebben, mondjuk, igaza volt, de azon kívül, hogy látványosan lehet vele rendetlenséget csinálni, nem nehéz kezelni.

Ha az első sokkon gyorsan túlteszed magad, akkor igazán szép dekorációt készíthetsz vele. A ragasztót vidd fel a kívánt felületre, és mikor már majdnem megszáradt, tedd rá az „arany cornflakest”. Ha megtapadt rajta, szépen, óvatosan dörzsöld le róla a maradék fóliát. És: voilá!

4. Tojás Han Solo- és Star Wars-rajongóknak

Hozzávalók: matt színezőfesték és kréta.

Korábban már mutattam többször is, hogy mi mindenre jó a matt fekete festék. A táblafesték az utóbbi években igazi trendsetter termékévé vált, úgyhogy most sem maradhat el. DTK külön kérésére készült egy krétás variáció is. Önmagában is mutatós, de ezzel a Star Wars-párbeszéddel, ami Han Solo és Leia között zajlott le még ütősebb. Nézzétek:

5. Színezd újra!

Hozzávalók: fekete filctoll

Ha egyszerűen meguntad, hogy vízfestékkel, temperával, akrillal, lilahagyma levével kell tojást festened, akkor válaszd a filceket. Nem csak amiatt jó, mert gyorsan többféle árnyalatot vihetsz fel egy tojásra, hanem, mert nem kell utána takarítani.

Ha alkoholos filcet választanál erre a célra, jobb, ha tudod, hogy lesz egy enyhe fénye, nem lesz annyira szépen matt, mint a képen látható pettyezett tojás. Szentesi rajzolta egyébként ezt a jó kis arcot az alsó tojásra. A fölsőre meg én.

Ahhoz, hogy verset vagy üzenetet írj a tojásra, nem árt egy kis kézügyesség, így szerintem ez a dekoráció a legnehezebb. 

Nos, ezek voltunk mi, és ti milyen dekorációval készültök húsvétra?

Szőcs Lilla

A  képek a szerző tulajdonában vannak