A Bullet Journal egy naptár, egy napló és egy jegyzetfüzet hármasa, melynek nagyszerűségét az adja, hogy te állítod össze – ergo annyi kreativitást vihetsz bele, amennyit csak akarsz. Csillámpónikkal rajzolnád tele? Tökéletes. Hópihékkel dekorálnád? Szuper! Mindig kilógnak a sorból a betűid? Rá se ránts, itt akkorák lehetnek, amekkorát csak akarsz.

A lényeg, hogy fogj bármilyen füzetet – legyen az csíkos vagy négyzethálós (nem merem leírni, hogy kockás, mert még mindig itt van a fülemben a matektanárnő visítása), netán üres – meg egy csomó tollat és ceruzát, és amit még dekorálásra akarsz használni. Aztán úgy csináld, ahogy neked jó – én ezt vallom az élet minden területén. A BuJu hívei saját nyelvezetet használnak, amivel az egyes részeket jelölik. Neked ezt nem kell tenned, anélkül is teljesen érthető a műfaj. Az elején kell egy tartalomjegyzék vagy „bullets” – ami kis jeleket takar –, amivel jelölöd a feladatokat, születésnapokat, elintézendő és elintézett dolgokat, bármit, amit fontosnak vélsz. 

Aztán jöhet az éves tervező. Nincs mit ragozni: ide kerülhetnek a nagyobb utak, születés- és ünnepnapok. A havi tervezőbe a közelebbi feladatok, tennivalók, kötelességek, a napiba pedig a programok és a jegyzetek. Ha kitalálsz egy egységes jelölési rendszert, onnantól kezdve átlátható lesz minden, így pontosan tudni fogod, mit végeztél el, mit kellett elhalasztani, és mi az, amihez kell még némi utánajárás. Persze ehhez elengedhetetlen a rendszeresség, mindennap érdemes vele foglalkozni este vagy reggel. 

Áttekinteni a napi programot, felírni az elintézendőket, a világmegváltó terveket, hogy milyen napod volt, hogy érezted magad… vagy csak azt, hogy milyen izgalmas, esetleg bosszantó dolog történt veled. 

Ha már nagyon pro vagy, vagy csak szeretsz rajzolni, és vizuálisan gondolkodsz, akkor kerülhet bele gondolattérkép is, ezen megjelenítheted a gondolataidat. 

Ami talán furcsa lehet, az az elv, hogy a gyűjtemények, jegyzetek egymás után kerülnek a füzetbe, nem tematizálva – ez egy nehezítő tényező. Pont ezért kerül egy tárgymutató a füzet elejére, amibe csak be kell írnod az egyes oldalszámokat – annak függvényében, hova vezetted be az adott jegyzetet.

A módszerben az a fantasztikus – feltéve, ha képes vagy mindennap foglalkozni vele –, hogy egyszerre jegyzetfüzet, naptár és motivációs napló, aminek csak a kreativitásod szab határt. Engem kicsit a scrapbookozásra emlékeztet, csak nem olyan csilivili, és nincs annyira szétdekorálva. A Stabilo tűfilcei tökéletesek hozzá, az meg, hogy milyen füzetet választasz, a te döntésed. A Leuchtturm 1917 jegyzetfüzeteit sok BuJo-s használja, nekik létezik kifejezetten erre gyártott füzetük, csodás színekben, de egyáltalán nem olcsó (5000-7000 forint körül van az ára), így ha kezdő vagy, lehet, hogy érdemesebb egy egyszerűbb verzióval kísérletezni. Ha majd kiderül, megy-e ez a műfaj, vagy maradsz inkább a virtuális naptáraknál és jegyzeteknél, akkor eldöntheted, kell-e a drágább, profibb változat. Ha ötletet akarsz meríteni, és jobban elmélyülni a témában, olvasd Zezilt, aki profin űzi a dolgot. 

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Inspirációnak pedig itt vannak fantasztikus megoldások profiktól, illetve profiknak tűnő amatőröktől a világ minden pontjáról. 

Christmas Bucket List 🎄🎅🏼 . I'm a little late with posting this (I've already completed a lot of these!) . I actually started this during my live feed the other night and wanted to share the finished product ❤️ . . . . . . . . #bujo #bujospread #bujolove #bujolover #bujojunkies #bujoinspire #bujoaddict #bulletjournal #bulletjournaljunkies #fabercastell #bulletjournaladdict #journal #journaling #journals #planneraddict #planning #bujoblossoms #leuchtturm1917 #showmeyourplanner #bujodoodle #bulletjournaldoodle #doodles #doodle #illustration #doodlelist #christmasbucketlist #bulletjournalss #bujobeauty #bulletjournalcollection #bulletjournalcollections

2,659 Likes, 54 Comments - Nicole 🌸 (@bujo_blossoms) on Instagram: "Christmas Bucket List 🎄🎅🏼 . I'm a little late with posting this (I've already completed a lot of..."

No lo he podido evitar... ya estoy empezando a organizar el bullet 2018! ❤️ 📔 @leuchtturm1917 @leuchtturm1917es 😍 Al final he cogido el color bronce 😍🙈

1,660 Likes, 31 Comments - Bullet Journal & Studygram (@mylittlejournalblog) on Instagram: "No lo he podido evitar... ya estoy empezando a organizar el bullet 2018! ❤️ 📔 @leuchtturm1917..."

Love this concept! 📷 @happilyeveafter__ * * * #bujo #bulletjournals #bulletjournal #bullet #journal #bulletjournallife #planner #notes #love #life #pens #stationary #bulletjournalideas #watercolour #inspo #inspiration #study #muji #beautiful #progress #diary #December #art #washi #goals #wanderlust #travel #christmas #nomad

72 Likes, 1 Comments - The Journal Life (@the.journal.life) on Instagram: "Love this concept! 📷 @happilyeveafter__ * * * #bujo #bulletjournals #bulletjournal #bullet #journal..."

Ready for next week 😊#bulletjournal #buletjournalcommunity #bulletjournaling #bulletjournaltracker #drawingart #bujoweeklyspread #bujo#bujosetup #handlettering #bujoweekly #bujo #stationaryaddict #stationary art #planneraddict #plannergirl #weeklylayout #bulletjournalcollection #bujolover #christmasbujo #bujoideas #showmeyourplanner

20 Likes, 1 Comments - Astridchristine Maclean (@astridchristinemaclean) on Instagram: "Ready for next week 😊#bulletjournal #buletjournalcommunity #bulletjournaling #bulletjournaltracker..."

When I look at this I see how crazy up & down I was for a few months there. Glad it has become a bit more even recently! #bulletjournal #mentalhealth #yearinpixels #nearly6months #gladivegotanewoneforjanuary

10 Likes, 1 Comments - Ciara Joyce (@keekscj) on Instagram: "When I look at this I see how crazy up & down I was for a few months there. Glad it has become a..."

" The secret of getting ahead is getting started " ----------------- I had originally done another layout for my weekly layout but it wasn't as pretty as I imagined it to be. So it took me days to be inspired for another layout. That plus I'm in the middle of exams. That's how the student life is 📚 I've pretty much done the weekly layouts for all of January. On to doing my monthly tracking layouts 😁

34 Likes, 7 Comments - A Filipina's Bujo (@afilipinasbujo_) on Instagram: "" The secret of getting ahead is getting started " ----------------- I had originally done another..."

Last week's spread with @paperjoyph's 🦄kit 💟 . 🔹@doodlesbyemmy 👉 ANDREA20 for 20% off 🔹@_marshmallowstudio_ 👉 MALLOWSMITTEN15 for 15% off

28 Likes, 4 Comments - 💟Andrea💟 (@smittenwithfrills) on Instagram: "Last week's spread with @paperjoyph's 🦄kit 💟 . 🔹@doodlesbyemmy 👉 ANDREA20 for 20% off..."