A Bullet Journal egy naptár, egy napló és egy jegyzetfüzet hármasa, melynek nagyszerűségét az adja, hogy te állítod össze – ergo annyi kreativitást vihetsz bele, amennyit csak akarsz. Csillámpónikkal rajzolnád tele? Tökéletes. Hópihékkel dekorálnád? Szuper! Mindig kilógnak a sorból a betűid? Rá se ránts, itt akkorák lehetnek, amekkorát csak akarsz.

A lényeg, hogy fogj bármilyen füzetet – legyen az csíkos vagy négyzethálós (nem merem leírni, hogy kockás, mert még mindig itt van a fülemben a matektanárnő visítása), netán üres – meg egy csomó tollat és ceruzát, és amit még dekorálásra akarsz használni. Aztán úgy csináld, ahogy neked jó – én ezt vallom az élet minden területén. A BuJu hívei saját nyelvezetet használnak, amivel az egyes részeket jelölik. Neked ezt nem kell tenned, anélkül is teljesen érthető a műfaj. Az elején kell egy tartalomjegyzék vagy „bullets” – ami kis jeleket takar –, amivel jelölöd a feladatokat, születésnapokat, elintézendő és elintézett dolgokat, bármit, amit fontosnak vélsz. 

Aztán jöhet az éves tervező. Nincs mit ragozni: ide kerülhetnek a nagyobb utak, születés- és ünnepnapok. A havi tervezőbe a közelebbi feladatok, tennivalók, kötelességek, a napiba pedig a programok és a jegyzetek. Ha kitalálsz egy egységes jelölési rendszert, onnantól kezdve átlátható lesz minden, így pontosan tudni fogod, mit végeztél el, mit kellett elhalasztani, és mi az, amihez kell még némi utánajárás. Persze ehhez elengedhetetlen a rendszeresség, mindennap érdemes vele foglalkozni este vagy reggel. 

Áttekinteni a napi programot, felírni az elintézendőket, a világmegváltó terveket, hogy milyen napod volt, hogy érezted magad… vagy csak azt, hogy milyen izgalmas, esetleg bosszantó dolog történt veled. 

Ha már nagyon pro vagy, vagy csak szeretsz rajzolni, és vizuálisan gondolkodsz, akkor kerülhet bele gondolattérkép is, ezen megjelenítheted a gondolataidat. 

Ami talán furcsa lehet, az az elv, hogy a gyűjtemények, jegyzetek egymás után kerülnek a füzetbe, nem tematizálva – ez egy nehezítő tényező. Pont ezért kerül egy tárgymutató a füzet elejére, amibe csak be kell írnod az egyes oldalszámokat – annak függvényében, hova vezetted be az adott jegyzetet.

A módszerben az a fantasztikus – feltéve, ha képes vagy mindennap foglalkozni vele –, hogy egyszerre jegyzetfüzet, naptár és motivációs napló, aminek csak a kreativitásod szab határt. Engem kicsit a scrapbookozásra emlékeztet, csak nem olyan csilivili, és nincs annyira szétdekorálva. A Stabilo tűfilcei tökéletesek hozzá, az meg, hogy milyen füzetet választasz, a te döntésed. A Leuchtturm 1917 jegyzetfüzeteit sok BuJo-s használja, nekik létezik kifejezetten erre gyártott füzetük, csodás színekben, de egyáltalán nem olcsó (5000-7000 forint körül van az ára), így ha kezdő vagy, lehet, hogy érdemesebb egy egyszerűbb verzióval kísérletezni. Ha majd kiderül, megy-e ez a műfaj, vagy maradsz inkább a virtuális naptáraknál és jegyzeteknél, akkor eldöntheted, kell-e a drágább, profibb változat. Ha ötletet akarsz meríteni, és jobban elmélyülni a témában, olvasd Zezilt, aki profin űzi a dolgot. 

Inspirációnak pedig itt vannak fantasztikus megoldások profiktól, illetve profiknak tűnő amatőröktől a világ minden pontjáról. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nicole Barlettano (@plansthatblossom) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jace 👑 (@jace.bujo) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Planner Stickers (@smittenwithfrills) által megosztott bejegyzés

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Golden Dayz