Ha meg akarsz valakit ismerni, végy egy lap fóliát

Jó pár évvel ezelőtt a költözés előtt álló irodában, ahol dolgoztam, bekerült egy nagy henger buborékfólia. Fantasztikus pszichológiai kísérletként kezdett el hamarosan funkcionálni, pompásan lehetett rajta lemérni, kiből milyen hamar bukkan elő a homo ludens, a játékos ember, kinek mekkora az önfegyelme és mennyire tud ellenállni a kísértésnek.

Akárki lépett is be a szobába, legyen az titkárnő, csoportvezető vagy egyenesen a nagyfőnök, abban a szent minutumban, hogy a tekintete a hengerre tévedt, már el  is fátyolosodott a pillantása, majd megbűvölve, szinte már transzban léptek oda a buboréktengerhez egy laza kis pukkantgatásra. Legalább olyan szórakoztató volt ezt figyelni, mint amilyen keserves egy helyiségben dolgozni hatékonyan egy ilyen kísértő tényezővel. De mi az oka annak, hogy ilyen ellenállhatatlan vágyat érzünk a műanyag buborékok kinyomkodására?

via GIPHY

A hitetlenek rózsafüzére

Akár hiszed, akár nem, akad olyan pszichológus, aki ezt is megvizsgálta. Egy amerikai szakember, Kathleen M. Dillon még a kilencvenes években végzett tanulmányokat a buborékfólia hatásairól, és arra jutott, hogy

a csomagolóanyaggal kicsit a keresztények rózsafüzéréhez, vagy az ókori görögök zsebben hordott sima felületű jade köveihez hasonlatos nyugalmat próbálunk elérni.

Dillon szerint az, hogy a kezeidet elfoglalod valami apró, kellemes tevékenységgel (ami lehet akár horgolás, kötés is) nyugtató hatással vannak az emberre. Az ezt bizonyító kísérlet során gimnazisták egy csoportja két buborékfóliát is kipukkasztgathatott fejenként, míg a kontrollcsoport nem részesült ebben az örömben. A vizsgálat kimutatta, hogy a fóliás csoport sokkal nyugodtabbnak és egyúttal éberebbnek érezte magát pukkasztgatás után, mint előtte. A másik csoport lelkiállapotában azonban nem állt be lényeges változás.

via GIPHY

Apró, az öt érzékre ható varázslatok

Azonban nem csak egy tekercs buborékkal okozhatunk magunkat pillanatnyi örömöt.

Engem például a Nutellás üveg papírfóliájának körömmel való kinyitása, vagy a telefonról a védőfólia lehúzása is hasonló boldogsággal tud eltölteni.

Úgyhogy körbekérdeztem a kollégákat, nekik milyen apró lélekorgazmusaik vannak. Íme, a WMN-lista, ami természetesen kommentben nyugodtan folytatható! (Már csak azért is érdemes leírni a saját listádat, mert nagyon árulkodó tud lenni. A munkatársaim vallomásait nézegetve rájöttem, hogy van olyan, akit kizárólag a fülén, és van, akit csak az orrán keresztül lehet boldoggá tenni. Akad, aki a tökéletességben leli örömét, és olyan is – nem árulom el, kicsoda – akit épp ellenkezőleg, egy makulátlan felület megbomlasztása tesz mérhetetlenül elégedetté.)

– A fodrászolló hangja, amikor a hajamat vágja 

– Belépni meccs előtt a zúgó stadionba

– Beleszagolni a levegőbe a szülőfalumban szilvalekvárfőzés idején

– Kora reggel elindulni a ropogós, szűz hóban, miközben füstölnek a kémények, és csodásan finom, fa/szén illat terjeng a levegőben

– A roppanós csülök bőrét átharapni

– A Donald-rágógumi képregényes papírját szagolgatni órákon keresztül

– A kipattogó kukorica hangja

– A könyvlapozgatás hangja

– Töltőtoll sercegése a papíron

– Gumilabda pattogása

via GIPHY

– Az érzés, amikor felnyitod a joghurtot, és nem ragadt rá semmi a fóliára

– Elkeverni a tejfölt a zöldborsó főzelék tetején

– Kinyalni az edényt, amiben felverted a tejszínt

– Amikor hideg van, beindítod az autót, és először csak hideget fúj, de aztán egyszerre meleget

– Beletúrni egy tál száraz, nyers rizsbe vagy kölesbe

– Beletenni a kanalam a kemény tejhabos kávéba

– Amikor tökéletesen szabályosra sikerül a tükörtojás, és ahogy belenyúlsz a sárga közepébe, szépen végigcsorog rajta a sárgája

– Amikor sikerül elsőre pont jól, maradék nélkül elosztani a muffin formában a tésztát.

– Kibontani egy tökéletesen megtöltött ruharendelős dobozt

– Puha, szőrös anyagokban turkászni

– A kutyám fülét morzsolgatni

via GIPHY

– Letörni egy csoki első kockáját

– Tengerparton várni, hogy a hullámok elérjék a lábam

– Bőrcipőt szagolni

– Operaelőadások előtt a zenekar hangolását hallgatni

– Színházszag

– Csecsemőszag

– A creme brulée égetett cukor tetejét beroppantani

– Sós perecről a sült sócafatokat leenni

– Nézni a sütőben felemelkedő tésztát, piruló sajtot

– Befeküdni a frissen mosott ágyneműbe, és felmelegedni a paplan alatt

– A benzin szaga 

– Pont elérni a buszt

– Felszívni porszívóval egy nagy porcicát

– A judo terem illata 

– Hogy minden hokimeccs az AC/DC Thunderstruck tab-jével kezdődik. És tudom, hogy mindjárt bejönnek a srácok, és bedobják a korongot

– Éjjel vezetni, amikor üresek az utak

Na, folytatjátok?

Fiala Borcsa