Mémek ezrei keringenek a neten vízesés alatt álló nőkről, a pornófilmek egyik legkedveltebb jelenete a női ejakuláció, és a különböző szexshopok termékei is garantálni merik annak bekövetkeztét, mégis, a mai napig rengeteg mítosz kering róla, és a szakértők között is vita tárgya. Az elmúlt évtizedben azonban egyre több kutatás segít, hogy megértsük: a női ejakuláció TÉNYLEG nem vizelet, és egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk. 

Se nem hüvelyváladék, se nem vizelet

Míg a férfiak kétféle ejakulációra képesek szexuális stimuláció hatására – ezek a sperma és az előnedv –, a nőknél négy különböző folyadékot különböztettek meg a szakemberek (ezzel nem kicsit összezavarva azokat, akik a női ejakuláció misztériumára keresik a választ.) A legismertebb mind közül a hüvelyváladék – a ciklus szakaszainak függvényében változó állagú, alapvetően savas kenet, a második az ejakulátum – ami egy sűrű, fehéres folyadék és a Skene-mirigyből származik, a harmadik a koitális inkontinencia – azaz, a szex közben távozó vizelet, a negyedik pedig az a bizonyos, titokzatos ejakuláció, amit, bár gyakran összemosnak az előző hárommal, valójában külön kategória. A női ejakuláció extrém szexuális izgalom hatására lövell ki, és több mint tíz milliliternyi, vízszínű folyadék, azt azonban, hogy honnan származik, minek a hatására indul meg, és mennyire gyakori, két évezredes vita övezi a Journal of Sex Research című folyóirat szerint.

Mára már kiderült:

a spriccelés nem a hüvelyből, hanem a húgyvezetékből érkezik, és bár könnyen összetéveszthető a vizelettel, a valóságban annál jóval vizesebb és áttetszőbb, és fehérjéket is tartalmaz.

Oké, de hogyan?

Bár ez már jóval több, mint amit akár csak 10 éve tudni lehetett a témáról, az OMGYES kutatói úgy döntöttek, nem állnak meg itt, hanem választ keresnek a női ejakuláció további kérdéseire is. A csapat egy 90 elemből álló felmérést készített, amit több mint 3000 amerikai nő töltött ki, és többek között olyan témákat foglalt magában, mint az ejakuláció gyakorisága, érzete, a kiváltó technika, az orgazmussal való kapcsolata, és persze az, hogy milyen aggályok merülnek fel vele kapcsolatban.

Mint a kutatásból kiderült,

10-ből 4 nő élt át ejakulációt élete során legalább háromszor vagy ötször, az ejakuláció általában orgazmussal együtt történt, és a megkérdezettek 86 százaléka nevezte kifejezetten kellemesnek az élményt. 

Az egymillió dolláros kérdésre pedig, hogy mégis hogyan lehet eljutni a nagy bummig, a megkérdezett nők háromnegyede hasonló tapasztalatokról számolt be:

  • a szokásosnál keményebb és intenzív nyomás a hüvely falán és a csiklón egyidejűleg;
  • fekvő helyett álló pozíció;
  • az intim izmok ritmikus összeszorítása és kiengedése a folyadék kiengedéséhez.

A megkérdezettek 40 százaléka hozzátette: az is megesett már vele, hogy az ejakuláció váratlanul, a csikló stimulálásának hatására következett be, vaginális ingerlés nélkül.

Itt lenne az ideje, hogy merjük vállalni az örömünket

Tekintve, hogy még a hagyományos orgazmus kérdése is a mai napig sok helyen tabunak számít, talán nem annyira meglepő, hogy a női ejakuláció hogyanját és miértjét még kevesebben merik feszegetni. Ennek hatására (és egyben következményeként), rengeteg olyan tévhit kering róla, ami miatt sok nő szégyelli a jelenséget vagy egyenesen tart tőle, és a párjával sem mer róla beszélni.

A megkérdezettek 42 százaléka az első ejakulációja során azt hitte, hogy bepisilt, 28 százalék pedig szégyellte magát, amiért összepiszkolta a lepedőt.

Szintén több kitöltő nyilatkozta, hogy nem szívesen élné át a párjával az élményt, mert fél, hogy a partnere visszataszítónak találná a jelenséget. 

Mindezzel szemben a kutatás rámutat: a jelenség teljességgel természetes, és amellett, hogy az égvilágon semmi visszataszító nincs benne, még különleges élvezetet is jelent az átélők számára – éppen ezért itt lenne az ideje, hogy a félelmek és tévhitek helyett a női örömökre és a nyílt kommunikációra merjünk koncentrálni.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Jena Ardell

Takács Dalma