Tükör által homályosan

Amilyen nagy elánnal vetik bele magukat a gyerekek a csoki és cukorka vadászatába halloween estéjén, olyan lelkesedéssel jósolnak maguknak a hajadon lányok. És hát mégis, mire lenne a leginkább kíváncsi balga mód egy még férjezetlen lány? Természetesen arra, hogy ki lesz élete nagy szerelme! Vagy a férje. Mert a kettő bizony nem mindig ugyanaz!

Ennek kiderítésére pedig mi sem tökéletesebb, mint ez a varázslattól túlfűtött éjszaka!

Nincs is más dolguk a hagyomány szerint a szerelemre vágyakozó hölgyeknek, mint bevonulni egy félhomályos szobába, ott a tükörbe nézve ugyanis megpillanthatják jövendőbelijük sármos arcélét!

Ha ilyenkor Brad Pitt vagy netán Ryan Gosling képe bontakozik ki előtted akkor el a kezekkel, mert stipistopi akkor azért a Troxler-hatás a felelős.

Eszerint, ha elég sokáig bambulsz egy tárgyra, akkor egy idő után az agyadban bekapcsolódik a képernyővédő funkció, vagyis megszokja a változatlan ingert, és az idegsejtek elkezdik kizárni az információ egy részét. Ilyenkor fordul az elő, hogy a tárgy vonalai elmosódnak egészen addig, amíg nem pislogsz. Ugyanez történik, ha egy tükörbe bámulsz huzamosabb ideig: az arcod egy idő után eltorzul, és elkezd furcsa, idegen formát ölteni. (Mondjuk, az enyém az már egy sima ötórányi alvás, két hosszúlépés kombótól is hozza ezt a szintet, de tudom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés. Azok csak bámulják a tükröt kitartóan.)

Girl Mirror GIF - Find & Share on GIPHY

Ezt a hatást vizsgálta meg Giovanni Caputo, olasz pszichológus is 2010-ben, amikor ötven kísérleti alanyát arra kérte, hogy nézze a saját tükörképét tíz percig egy homályos szobában, majd számoljon be az élményről. Az alanyok 66 százaléka látott óriási elváltozásokat, 48 százaléka fantasztikus vagy épp ijesztő lényekkel nézett egy idő után farkasszemet. De olyan is akadt, aki elhunyt szülőjét, egy öregasszonyt, egy kisgyerek ábrázatát, netán egy állat pofáját vélte felismerni. (Nesze neked, halloweeni férjjóslás…)

Szóval, ha egy sármos férfiú arcéle bontakozott ki előtted a tükörben, hidd csak el nyugodtan, hogy ő lesz a szerelmesed! Ha meg egy páviánseggbe oltott félőrült koboldmaki villan fel előtted, akkor csill, tesó, csak a Troxler-effektussal megküldött agyad játszik veled!

A rettegés élvezeti foka

Aki viszont már férjnél volt (vagy épp van), annak is tartogat remek tematikus szórakozást október 31-e, méghozzá horrorfilmek és egyéb ijesztő programok formájában. Bár az én ismeretségi körömben akad olyan, akit már a Rex felügyelő főcímzenéjétől kiráz az iszonyat és a rettegés, a legtöbb haverom nemcsak bírja a 18 karikás „baltásgyilkosos-zombiapokalipiszises” filmeket, de egyenesen rajong az effajta mulatságokért.

De mi az oka, hogy ennyire szeretünk rettegni a fotel karfájába kapaszkodva?

Ennek járt utána egy amerikai kutatás. A vizsgálat vezetői nem cicóztak, a kísértetkastélyba lépő nagykorú jelentkezőkre nem fröccsöntött műanyag figurákkal hozták a frászt, hanem hús-vér színészekkel, akik gátlástalanul meg is markolászták az alanyokat (nem szexuális, hanem majréztatási céllal!), de volt elektrosokk és lekötözés is a palettán. Fincsi! A látogatás előtt és után pedig kifaggatták a bátor önkénteseket, hogyan érzik magukat, illetve mobil elektroenkefalográfia-készülékkel az agyhullámaikat is megvizsgálták.

Scared Brigitte Helm GIF - Find & Share on GIPHY

A kérdőívből kiderült, hogy a kísértetkastélyban tett látogatás kedélyjavító hatással bírt, sőt, minél ijesztőbbnek élték meg a kalandot, annál kipihentebbnek és nyugodtabbnak érezték magukat az alanyok utólag.

Ezenkívül arról is beszámoltak, hogy egyfajta önismereti tripként is felfogható volt a dolog, a feladat végeztével ugyanis úgy érezték, túlléptek a határaikon és legyőzték a félelmeiket. Az EEG-adatok vizsgálatából pedig az derült ki, hogy a (kontrollált körülmények között megtapasztalt) rettegés átmenetileg lezár bizonyos agyi területeket, kicsit ahhoz hasonlóan, mint amikor meditál az ember. A hatás viszont ugyanaz.

Egy ijesztő film megnézésének élvezeti fokában az is közrejátszik, hogy egy láncfűrészes gyilkos elől menekülve az élet egyéb problémái – átmenetileg ugyan – de eltörpülnek. Hiába tudod, hogy mindez igazából nem a valóság, az áspis kolléganő furkálódása nem fog annyira bántani, ha épp a főhősnőnek ontják ki a beleit nagy műgonddal a vásznon. A filmben elmerülve ellenőrzött körülmények között, időben behatárolva kipróbálhatod, milyen érzés lehet, hogyan állnál helyt, ha megtörténik az a szörnyűség veled, ami remélhetőleg a valóságban azért soha nem fordulna elő.

Persze, én a helyedben azért bekukucskálnék ma este, lefekvés előtt az ágyam alá. Hisz sohasem lehet tudni…

Scared I Love You GIF by Lifetime - Find & Share on GIPHY

 

Fiala Borcsa

 Forrás: ITT, ITT

  Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ xavierarnau