Nálunk a szerkesztőségi értekezleten alapszabály: tilos laptopot és okostelefont behozni, hogy rendesen figyeljünk oda egymásra. Úgyhogy csak toll és jegyzetfüzet lehet nálunk. Természetesen mind a tízen állítottuk, hogy nőként remekül tudunk multitaskingolni, ennek ellenére az érvelés nem hatott. (Képzelhetitek, hogy nekem ez mekkora érvágás!) Én – mint a legfiatalabb kütyümániás – ezt két éve nehezen éltem meg, utoljára talán a gimiben volt az, hogy negyvenöt percen át intenzíven figyelnem kellett, és csak egy füzetem meg egy tollam volt…

Az egyetemen meg a munkahelyen már elkurvul az ember, ott mindenki laptopon, asztali gépen ír. Úgyhogy egy tök érdekes tesztnek indult ez számomra, magam is kíváncsi voltam, hogyan fogom ezt viselni. Az eredmény pedig az lett, hogy újra elkezdtem rajzolni. És ahogy észrevettem, hozzám hasonlóan a többi kolléga is rengeteget firkál értekezlet alatt, telefonálgatás közben, en bloc munka közben

Úgyhogy jöjjön most egy online kiállítás a munka közben született firkáinkból.

1. Szentesi Éva

Mindjárt két Szentesi-alkotás is látható a képen, ami két különböző korszakáról árulkodik a művésznőnek. Azt kell elsősorban tudni róla, hogy ő előszeretettel ül be A4-es lapokkal a hétfői meetingekre, és így jegyzetel,

Az érzékeny női arc kedvelt témája a korai Szentesi-képeknek. Ezek közül kettőt ki is választottam. Az első kép esetében az  erős, dinamikus vonalvezetés komoly felgyülemlett frusztrációra utalhat. Mondhatni, tapinthatók a gyilkos gondolatok az értekezletről. A második kép ehhez képest, maga a könnyedség, báj, szerelem, huncutság. Csak nem szerelmes az alkotó? 

2. Zimre Zsuzsa

Zimre a szerkesztőség legcinikusabb, leginkább sötét humorú arcaként van bejegyezve. Ezt a címet néha megpróbáljuk felváltva elbitorolni tőle Szentesivel, mégsem sikerült még a trónfosztás. Zsu jegyzetfüzete maga a meglepetés. Én arra gondoltam, hogy az általa kedvelt dán thrillerekből szedett motivációs idézeteket fogok találni benne, erre a fenti látvány fogadott. Színek, virágok, apró gyöngybetűk. Ha tanár lennék, akkor egy baglyos pecsétet vagy piros pontot adnék a füzetére, mert igazán, de igazán (!) jó érzés rá nézni. 

3. Gyárfás Dorka

Gyárfás Dorkának, a szerkesztőség ügyeletes papírimádójának jegyzetfüzete maga a csoda. Nem is vártam mást tőle, azon viszont egészen meglepődtem, hogy a jegyzetfüzetében milyen kúl rajzokat találtam. Jól láthatóan Dorka nemcsak tök tehetséges író és kalligrafikus, de baromi ügyesen rajzol. 

Velünk ellentétben ő a rajzolást nem ventilálásra használja, hanem esztétikai élmény nyújtására. Dorka úgy tűnik, titkon feljegyzi a kedvenc bölcsességeit, amik elhangzanak a szerkesztőségben. Hát, hogy lehet valaki ennyire cuki?! Köszi, Dorka!

4. Kerepeczki Anna 

Kerepeczki Anna fotós, képszerkesztő firkái az űr, és macskakontent tengelyen mozognak. Fontos háttérinfó, aki nem tudná, Anna közülünk a Marvel-szuperhősök legnagyobb rajongója. 

A kedvenc kortárs rajzom a jegyzetfüzetéből a fentebbi képen látható szabadkőműves „UFO és cica” néven futó alkotás. Nekem a kortárs mindig is túl magas volt, ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy Anna talán azt kívánja, rabolják el őt az UFO-k az értekezletről (a macskájával együtt)?

Akárhogy is, le sem tagadhatná, hogy igazi cat lady, aki imádja a sci-fi és fantasy-filmeket. 

5. Tóth Flóra 

A WMN videóproducerében igazi természetszerető ember rejlik. Egy egész állatkert van a füzetében: bagoly, elefánt, csiga, kutya, macska, kaktuszok. Hoppá, lehet, hogy Flóra így érzi magát köztünk egy értekezleten, amikor elengedjük magunkat egy-egy vitánál?! Stip-stop, cica! (Halkan megjegyzem, mondjuk, azon egy cseppet sem csodálkoznék, ha néha egy igazi állatkertben érezné magát körünkben.)

6. Szőcs Lilla

Én egy egész műalkotást kreálok egy 60–90 perces értekezlet alatt. Kedvenc témáim a női arcok, mert mást nagyon nem tudok rajzolni. Íme, egy egészen friss eredeti Szőcs-alkotás tőlem neked, amit az elmúlt két hét értekezletein csiszolgattam. Talán legközelebb kiszínezem. 

7. Fiala Borcsa

És akkor végre elértünk Fiala Borcsához. Bevallom, nekem ez a kedvencem mind közül. Tudom, nem illik kedvencet választani, de mégis. Annyira őszinte, annyira provokatív… annyira kretén a szó legpozitívabb értelmében. A flamingó, aki egy meztelen csecsemőfejű ember elé szarik az úton (aki amúgy egy rolleren ÜL). Bravóóó! Simán mehetne a Ludwigba. 

És te miket szoktál firkálgatni munkaidőben? 

Szőcs Lilla

Képek: WMN