Kicsit nehéz volt megírni ezt a cikket, mert ötpercenként jött valaki az asztalomhoz, hogy vajon mit adott ki a nevére a Google, mit?! (Nem, mintha ő maga nem tudott volna rákeresni). Nyugalom, gyerekek, nemsokára mindenki megtudhatja!

Mielőtt a mókásabb részhez érnénk, a WMN kockájaként először is kötelességemnek érzem, hogy közöljek egy fontos tényt a Google születésnapjával kapcsolatban. Méghozzá azt, hogy több születésnapja is van. Van, aki a mai naphoz köti (szeptember 4-hez) – húsz évvel ezelőtt írták a Google alapítói az alapításhoz szükséges szerződéseket. Mások szeptember 15-én ünnepelnének inkább, amikor is a domain-nevet hivatalosan regisztrálták. Az igazi technológiai fanoknak persze ez tök mindegy, mert csak eggyel több ok a bulizásra. 

Most, hogy e szép kerek korba lépett a keresőoldal, rám bízták a kollégák azt a nemes feladatot, hogy csekkoljam, milyen kulcsszavak jelennek meg a nevük begépelésekor a legördülő menüsorban. 

Ha még sosem csináltad ezt, akkor elárulom, hogy mi ebben a poén. Ha elkezdesz begépelni a Google-keresőbe egy mondatot, szót, akkor automatikusan legördül egy ablak, amiben megjelennek a leggyakrabban keresett kulcsszavak, szópárok a témában. Így kapsz egy jó kis körképet a társadalomról, hogy mi érdekli őket leginkább. Ha elkezdem begépelni, azt a szót, hogy „Miért”… akkor például egyből kiadja a következő listát: 

Ugyanez pedig működik nevekkel is. 

Ennek megfelelően töröltették velem a kollégáim a keresési előzményeket, hogy ne tudjam manipulálni a kereséseket (muhahaha). Ugyanis a saját kereséseim befolyásolják az eredményeket. 

Kezdjük a sort mindjárt rögtön Fiala Borcsával, akire nyilvánvaló módon én is rákerestem annak idején, amikor idejöttem, hogy Fiala János lánya-e?

Fiala Borcsa, Fiala János lánya?

A válasz: nem, nem a lánya. Sőt semmilyen rokoni szál sem köti őket össze, Borcsa őstehetség, nem pedig örökös.  

Fiala Borcsa esete amúgy jó példa arra, hogy a keresőknek  

egy nővel kapcsolatban általában két dolog igen fontos: van-e férje, illetve ki az apja.

Spoiler: szinte kivétel nélkül mindegyik kolléganő esetében népszerű keresési kulcsszó volt a „férje” szócska, van, akinél az apja is.

Borcsa esetében ékezet nélkül a „ferje” keresés is, ami az ékezetet nem használó okostelefonozó fiatal generációra utal így első látásra. Fiala úgy tűnik, a stáb milfje az internetfelhasználók körében.

Both Gabi – Kakaókatona és tejhercegnő

A mi Gabianyunk nem olyan „szereplős”, mint az extrovertált Fiala-Szentesi páros, mégis fantasztikus keresési lista állt össze a neve alatt.

Elsőre talán elég pszichedelikus élmény lehet számodra olyan szavakat olvasni, mint: „Kakaókatona és tejhercegnő” vagy „A hintarabló”… Gabi tudniillik nemcsak a mi olvasószerkesztőnk, de mesekönyvíró is.

A keresések alapján jól láthatóan ő az, akinek kapcsán a legtöbbször kerestek rá, hogy van-e pasija, élettársa, férje. Innen üzenjük: van.

Zimre Zsuzsa maga az internet

Zimre jól láthatóan rettentően népszerű azon közösség körében, akik a keresőbe biztos, ami biztos alapon, először azt írják be, hogy „www internet”. Az ő esetében nem a férj, hanem az apa szó lett népszerű keresési kulcsszó. 

Zsuzsa ugyan híres arról, hogy lelkes háztáji állattartó (több tyúk és egy futókacsa büszke tulajdonosa) mégsem találok „Zimre Zsuzsa és a tyúkok” keresési kulcsszavakat a legördülő menüben. Teszem hozzá, nagy bánatomra, mert jó magam is rajongója vagyok Zsuzsa tyúkjainak. Sebaj, Zsuzsa, jövőre feltornázzuk az oldalad, és helyet kapnak rajta a lányok is!

A felhasználók többségét tehát nem a tyúkjai érdekelték, hanem a népszerű NER-feleséget parodizáló oldala. 

Na, jó mutatok egy képet, ne kelljen külön ablakot megnyitnotok, hogy rákeressetek. Voilá!

Happy 20th of August! #pomazivajnatimi #celebrate #happysunday

Pásztory Dóri esküvője

Paralimpikon szerzőnkkel kapcsolatban szintén két dolog ragadt meg az emberekben: hogy írt egy nagyon ütős nyílt levelet, illetve felmerült egyes felhasználókban a kérdés (dobpergés), hogy van-e Dórinak férje? (Igen, van).

Sokan rákerestek Pásztory Dóri esküvőjére is, úgy látszik, szerették volna őt menyasszonyi ruhában látni. Egy másik csoport már kikutatta, hogy Dóri férjezett, így a férje nevével együtt kerestek rájuk.

Szentesi Éva RIP

Egy haverom, aki nagy tisztelője és plátói hódolója Szentesi Évának, egyszer a következőképp ragadta meg Szentesi lényét több korsónyi sör után:

„Hallod, ez a nő nem az a típus, akivel unalmasan randizgatsz, vagy egyszer kavarsz. Belé szerelmes vagy. Ez a nő olyan, hogy lenyúl a torkodon, és kitépi a heréidet a szíveden át”.

Ezzel nem tudok vitatkozni. Mindenesetre úgy látszik, a felhasználók szeretnek veszélyesen élni. Felettébb érdekeli őket az a kérdés (meg fogtok lepődni, komolyan mondom), hogy van-e férje?

Ezúttal jó hírt közlök, a válasz, az, hogy nincs! Úgyhogy szabad a pálya, bátraké a szerencse! 

Egy kevésbé jól informált halmaz, viszont úgy látszik, kicsit meg van kavarodva azzal kapcsolatban, hogy ő most, akkor él vagy sem. Nekik innen is örömmel üzenjük, hogy Szentesi él és virul!

WMN és a cellulit

Zárásképp pedig nézzük meg, milyen kulcsszavak jelennek meg a WMN-nel kapcsolatban. A többséget úgy tűnik, az érdekli, hogy mit is jelent a WMN. A WMN nem egy zenekar, sem pedig cellulit-fajta. Ha az a kérdés, hogy nekünk van-e cellulitünk, akkor azt hiszem, mindenki nevében mondhatom, hogy kortól függetlenül szinte mindegyikünknek van. A WMN pedig nem más, mint „women”, csak magánhangzók nélkül, azaz angolul azt jelenti, hogy „nők”.

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/VICTOR DE SCHWANBERG/SCIENCE PHOTO LIBRARY