Jómagam idegenkedem az ázsiai desszertektől, mert – ha valamiben, akkor – az édességben konzervatív vagyok. Egy Budapesten élő Fülöp-szigeteki barátom régen annyit áradozott a rizslisztes-babos ázsiai desszertekről, hogy ha meghallom: az „ázsiai édesség” kifejezést, egyből valami egészen borzalmas gejl ízvilágra asszociálok. Jelentem, egészen addig tartott az előítéletességem az ázsiai desszertek felé, amíg el nem mentem letesztelni az új fagyiőrületet, azaz a N’iceroll desszertező fagylalttekercseit. Egyfajta keleti nyitásként kiléptem a komfortzónámból, félretolva a jóféle olasz fagylaltot, és helyette a tekercset választottam.

Nemcsak a fagylaltban, hanem a koncepcióban is van azért egy kis csavar, ugyanis az általam nem kedvelt babos-rizses alapnak nyoma sincs a konyhában. Éljen! Helyette még így is tudtak olyan szuperegészséges hozzávalókat mutatni amelyek bőven a komfortzónámon túlmutatnak. (Például a macha tea.)

A Pozsonyi útról a Radnótiba befordulva egy pici beugróban található az üzlet. Nincs túldizájnolva, a desszert került a középpontba. Mondhatni, látványkonyhaként működnek, ugyanis egészen egyedi módon készülnek a fagylalttekercsek. Egy hideg lapra öntik ki a fagylalt hozzávalóit – válaszható kókusztejjel is akár – majd két fémspatula segítségével, villámgyors mozdulatokkal kalapálják össze a fagylaltalapot. Az így készült masszát szép vékonyan rálapítják a tálcára, majd végül egy ügyes mozdulattal a lap alá nyúlnak, és tekercset formálnak belőle. Mutatjuk, hogy készül: 

A kínálat egészen lebilincselő: nagyjából tíz kombinációból választhat, aki betéved, és nemcsak a fagylalt készül házilag, hanem a feltétek is saját készítésűek; kérhetsz rá sóskaramellát, habcsókot, brownie-t, grillázst... vagy akár egy jó kis édes-kesernyés citromkrémet.

Jöhet rá a brownie

A budapesti desszertezőkhöz mérten az édesszájú vegánokra is gondoltak. Tej helyett kókusztejjel is kérhető a fagylalt, gránátalma-, málna-, eper feltéttel. Super tropical névre hallgató kombójukkal elég erőteljesen a tudatos táplálkozás híveit célozták meg, chia magos, gránátalmás, mangófagyi variációval gyúrtak rá a superfood érzésre. Fagylalton kívül pedig különféle smoothie-kból is válogathatunk. Az árak 690 forintnál kezdődnek, a vegán változat 890, erre kérhető még extra feltét. 

... és az öntet

Extraként egy igazi álom streetfoodot valósítottak meg, ez pedig a Roll-dog, pontosabban hot-dog fagylalt. Voilá:

Holy guacamole!!😱✨👌 #rolldog , azaz vajas puffancsban fagyi csokiöntettel belga csoki toppingal +friss eper 😛 #iceroll #dessert #superfood #budapest #thai #streetfood

50 Likes, 4 Comments - Lilla Szőcs (@lillaszocs) on Instagram: "Holy guacamole!!😱✨👌 #rolldog , azaz vajas puffancsban fagyi csokiöntettel belga csoki toppingal..."

Ez, kérem, nem más, mint egy kívül roppanós, belül puha, forró vajas buci, amibe fagylaltot tesznek. Feltétnek brownie és csokoládéöntet került rá. Mivel szeretem a gyümölcs és a fagylalt keverékét, ezért gond nélkül rádobtak pár szelet epret. Isteni. Ahhoz képest, mennyire szkeptikus voltam eleinte, egészen belejöttem a variálásba. A Roll-dogot (950 Ft)  elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik az ilyen őrült fúziókat. Az első harapás után minden fenntartásom elszállt, tényleg baromi jó ízre, állagra is. Egyetlen problémám van csak vele, hogy nem tart éjszaka is nyitva, minden más osztályon felüli volt.

Szőcs Lilla

A képek a szerző tulajdonában vannak