Az utóbbi időben egyvalami rendre maga mögé utasítja a hírfolyamomban a nyálcsorgatós tavasz/nyári kollekciók szettjeit, mégpedig az avokádós hipszter reggelik. Színes, chia magvas, ehető virágos, avokádós, banános smoothie [ejtsd: szmúúdi]. Vagy puding. Csak, hogy mindenki értse pontosan, miről is van szó, ezekről... itt, ni:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ashley Morton (@ashleysbowl) által megosztott bejegyzés

Fiatal korom ellenére reggeli témában igencsak so last year vagyok, jobb napokon összerittyentek egy omlettet, a nagy rohanásban téliszalámis szendvicset, de legtöbbször az üres gyomorra kávét ismerem. Lássuk be, ez nem túl izgalmas téma reggeli insta-képnek, úgyhogy elkezdtem a felzárkózást, és megnéztem, hogy mi van a rántottán is túl, ahol az egészséges ember reggelezik.

1. Végy egy különleges és/de ehető receptet: Csokis-banános avokádópuding két főre

Hozzávalók:

2 banán

2 avokádó

2-4 evőkanál holland kakaópor (ízlés szerint)

Egy kis kanál méz, eritrit, nádcukor – csakugyan ízlés szerint

Mandulatej (vagy más magtej) – elhagyható

Elkészítés: turmixold össze és díszítsd!

Díszítésnek:

chia mag

kesudió

gyümölcsök

ehető virágok

Ízharmóniában az édes-krémes avokádós-kakaós masszát nagyon jól kiegészítik a sós magvak és a savanykás bogyós gyümölcsök. Gránátalma, mangó, eper, füge – ezeket is pakolhatod a reggelire, már ha kapsz ilyeneket a sarki zöldségesnél. Komolyan véve a feladatot, ha tényleg social média kompatibilis posztban gondolkodsz, akkor a lehető legjobban kinéző gyümit válaszd. Jelen esetben én az eperre és az ehető virágra tettem le a voksomat.

Persze minél egzotikusabb gyümölcsről van szó, annál hosszabb ideig tart elkészíteni a posztot… Én is így jártam az ehető virággal.  

2. Tuningold fel a tányérod – Rózsaszirmok, árvácskák, azaz ehető virágok

Alapvetően minden hozzávalója szimpatikus, bár az ehető virágtól kicsit idegenkedtem, de végül belevágtam. Zimre – új kolléga – Zsuzsa vidéki zöldségdílerünk be is vállalta, hogy beszerzi, minekutána a következő párbeszéd zajlott le az értekezleten.

Én: – Lehet kapni ehető virágot a Fény utcai piacon... vagy valami spéci helyről rendeljek?

Zimre: – Itt nő a balkonon az árvácska, csippents abból!

Én: – Délután premierre megyünk, nem ma kísérleteznék vele...

DTK: – Jaaaaaaaaaaajnemár!

Én: – Oké, behozom a balkonládát, és mindenki csíp egyet, na, ki kezdi?

Zimre: – Oké, hozok faluról...

A virág nagyjából egy hét alatt meg is érkezett. Akinek nincs ilyen szívélyes beszállítója, kisebb netes keresgélés után ehető virágcsokrokba botolhat, de kapható már salátakeverék is, amiben számos ehető virág van. 

3. Szerezd be hozzá az alapanyagokat... ha tudod 

Minden úgy ment, mint a karikacsapás, az összes hozzávalót sikerült beszereznem. Látszólag. A gondot az avokádó okozta. Az a csodálatos, olajos, krémes zöldség ott, ni! Avokádóból ugyanis nettó deficites ország vagyunk, sikerült kétszer is romlott árut beszereznem. Persze nem tudtam dokumentálni ezt a divatbakit, mert széttrancsírozódott a táskámban, és úsztam a penészes pürében. Hát, ez van... avokádóval sosem jártam még így, ezt leszögezném, még mielőtt bizalmatlansági eljárást kezdeményeznénk. Kifejezetten sokszor készítek paradicsomos-korianderes mártogatóst belőle, megvannak már a bejáratott helyeim, idén valamiért pangtak a boltok és/vagy botrányos minőséget találtam.

4. Ne magadat fotózd, a tányérodat!

Végre előveheted a legszebb étkészleted, amit csak különleges alkalmakra tartogatsz. Itt most, nem te vagy a lényeg, hanem a tányérod. Végtére is az vagy, amit megeszel. 

Ugyanaz a tálalás luxibb napokra – a miheztartás végett. 

Ahogyan láthatod, végül csak sikerült csodálatos árut találnom, amivel bele is csaphattam a szmúdi készítésbe. Mivel Szentesi megitta a mandulatejet időközben, anélkül készült, de még így is észveszejtően finom lett. Mindössze öt-tíz percbe tellett elkészítenem dekorálással együtt. Nagyjából ugyanennyi idő alatt tüntették el a kollégák a két főre készült, egészséges csoda csoki pudingot. Az ehető virág szállítmány csúszásával és a romlott avokádóval együtt nagyjából másfél hét alatt készült el az alábbi poszt.

5. Még ütősebb, ha van mellé háziállat is!

Már sokszor tapasztalhattad, hogy a WMN-iroda kifejezetten állatbarát, többnyire Pézégé kölyökpulija rombol bent, vagy Fiala keverék kutyusa ewokja, Böbi. Ma irodavezetőnk, Erika vizslája volt segítségemre, aki Saci névre hallgat, és egy igen jól nevelt vizslalány.

Saci jó öleb módjára segít kotyvasztani #souschef #wmn #doglife #paleo #breakfast

60 Likes, 2 Comments - Lilla Szőcs (@lillaszocs) on Instagram: "Saci jó öleb módjára segít kotyvasztani #souschef #wmn #doglife #paleo #breakfast"

Várom a napot, amikor Kriszta német dogja látogat el hozzánk.

#ilovemydog #thingsilove #dolgokamiketszeretek #mindennap #instachallenge #újkihívás (Mostantól egy éven át minden nap mutatok valamit - vagy valakit-, amit szeretek.) #1

2,764 Likes, 21 Comments - D.Tóth Kriszta (@dtothkriszta) on Instagram: "#ilovemydog #thingsilove #dolgokamiketszeretek #mindennap #instachallenge #újkihívás (Mostantól egy..."

Szőcs Lilla

A képek a szerző tulajdonában vannak