–

1. Kiskertpiac

View this post on Instagram

A post shared by @kiskertpiac

A Paulay Ede utcában található szórakozóhely, az Anker’t az egyik zászlóshajója a környezettudatos rendezvényeknek. Termelői piacokon, magbörzéken kívül havonta egyszer megrendezik a Kiskertpiacot, ahol minden urbánus kertész feltuningolhatja a balkonkertjét. Az esemény középpontjában májusban a paradicsompalánták állnak majd, úgyhogy, ha inkább fűszeres-zöldséges kertes típus vagy, akkor május 6-át vésd be a naptáradba. A belépés ingyenes, trendi kertész-szetteken kívül lesz zene is. A rendezvény család-, gyerek-, ember- és kutyabarát.

 2. Városi kertész születik: workshopok kezdőknek és profiknak

KÉK- Contemporary Architecture Centre

Év közben nem kényeztettünk el Titeket fotókkal, de most kárpótlásul összeszedtünk egy válogatást az év számunkra legemlékezetesebb eseményeiről. Reméljük, sok élményben osztoztatok velünk, és jövőre...

Ha már stabilan megszületett benned az elhatározás, hogy márpedig megcsinálod a saját kiskerted, akkor a következő programot épp neked találták ki. A KÉK (Kortárs Építészeti Központ) és a Közösségi kertek együttes szervezésében elmerülhetsz a kertészkedés szépségeiben, tök mindegy, hogy kezdő vagy, illetve már vérbeli városi kertész, itt mindenkit szívesen látnak. A több részből álló eseménysorozat állomásain megtudhatod, mi fán terem a talajdoktor, milyen a jó komposzt, az egészséges kert, de azt is, hogy mi a jó termés titka. A jövőben pedig a burgonyatermesztéstől és a bio-növényvédelemtől kezdve a balkonkertészkedésig minden lesz, amit egy városi kertésznek tudnia kell.

3. Irány a Budai Arborétum!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tixa (@tixahungary) által megosztott bejegyzés

Ha inkább dísznövényes típus vagy, akkor neked április 20-án a Villányi úti Budai Arborétumban a helyed. Ha a lakásod trendi növényekkel szeretnéd dekorálni, ezen a napon megteheted, itt ugyanis hellyel-közzel minden olyan növényt megtalálhatsz, amire eddig csak a Pinteresten csorgattad a nyálad. Noha elsősorban a dizájné és az esztétikáé a főszerep, a természetközeli alkotások mellett kiállításon és gasztronómiai programokon is részt vehetsz.

 4. Idén is lesz: Sakura-ünnep a Füvészkertben

ELTE Füvészkert

Fotók:Demeter Károly

Amikor Budapest legendás kertjének cseresznyefái virágba borulnak, akkor a kert törzsvendégei fogják a pokrócukat, piknikkosaraikat, és beülnek a fák alá piknikezni pont úgy, ahogy azt a japán szokás tartja. Ennek az élménynek idén te is részese lehetsz, és ha már ott jársz, semmiképp se hagyd ki a kert látványosságait; a csodás szubtrópusi és trópusi növénygyűjteményeket.

5. Nárcisz és tulipánszüret a Kőröshegyen

Ha voltál levendulát szedni a Levendula fesztiválon, akkor a következő rendezvényt tutira neked találták ki. A eseményre jelentkezők száma alapján a tavasz egyik legtrendibb programjának ígérkezik a Kőröshegyi virágszüret, eddig ugyanis több mint 23 ezer érdeklődője van a Facebookon. Csak érdekességképp megjegyzem, hogy a Papp László Sportarénának 12500 fős befogadóképessége a Wikipédia szerint.

+1 Urban Jungle Book

Ha pedig egyik eseményre sem jutsz el, akkor se aggódj. A városi hipszter kertészek kézikönyve tökéletesen összefoglal neked mindent, amit a dísznövényekről és lakberendezésről tudnod kell. Az Urban jungle-bloggerek először Instagramon hoztak létre egy közösséget mindazoknak, akiket érdekel a városi kertészkedés. Végül olyan sokan lettek, hogy maga a közösség már sokkal inkább mozgalommá vált. Az Urban Jungle könyv öt otthon történetein keresztül mutatja be, hogyan lehet a növények segítségével még meghittebbé tenni a lakást. 

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Makistock