PZG a WMN edzőszerzője és egészségtündére minden hónapban ír nekünk olyan gyakorlati tanácsokat, amelyeket érdemes megszívelni, ha véletlenül edzésre adjuk a fejünket. Most, hogy itt a jó idő, én is a fejembe vettem, hogy gyúrok kicsit a bikinibádira, úgyhogy még a szokásosnál is nagyobb figyelemmel kísérem Pézégé munkásságát.

Szóval, amikor a múltkor olvastam, hogy ti, leányok mit ne tegyetek edzés előtt, gondoltam, én is csatlakozom, betartom annak minden egyes betűjét, és megfogadom a tanácsokat, méghozzá szó szerint!

Ahogyan a zsenialitást az őrülettől, úgy az egészséges életmódot az egészségtelentől is csak egy paraszthajszál választja el.

Meglátjátok.

1. „Túl keveset eszel”

Előbb nyomtatnám díszpárnára a következő mondást, mint bármilyen Coelho bölcsességét: 

„Mindenképp figyelned kell a tested reakcióit: végső soron neked magadnak kell kitapasztalnod, hogy a te tested mikor és mitől a leghatékonyabb.”

Teljesen egyetértek. A testem, kérem, egy angus burgert kíván. Milyen szerencse, hogy épp most költöztünk közelebb az irodával a Moszkva térhez, így a Zing burgerhez is közelebb vagyok egy lépéssel. Meg persze a városmajori futópályához is. Van egy olyan érzésem, hogy vörös húst fogyasztani, akár kis, akár nagy mennyiségben is kicsit megterhelné a gyomromat futás előtt, úgyhogy… majd futás utánra marad jutifaliként. Kis futás, nagy burger. Deal.

2. „Túl sokat eszel” (avagy: a tested nem egy szemetesláda)

Nem lenne elég a két kezem, hogy megszámoljam azokat az alkalmakat, amikor amiatt mentem el edzeni, mert aznap nagyon túl jót ettünk. Oké, világos, hogy a fönti intelem inkább arról szól, hogy közvetlenül sportolás előtt ne kajáljunk be nagyon, különben irgum-burgum lesz a pocónak, de ha épp aznap van a kedvenc menüd a kedvenc kifőzdédben, akkor muszáj kompromisszumra lépned saját magaddal. Meglátásom szerint így az ember két dolgot tehet: nem megy el sportolni... vagy kevesebbet eszik. Na, én egy harmadik utat választottam aznap, amikor a kedvenc kifőzdém ínycsiklandozó Macsó menüjének nem tudtam ellenállni: hazafelé metró helyett séta, este pedig elmentem, és letáncoltam a lábam egy koncerten. Bűntudatmentes élet és formás lábak, szevasztok!

3. „Rosszkor, rosszat eszel”

Az embernek van egy olyan érzése, mintha az evésre vonatkozó intelmek notóriusan ismétlődnének az életben. Észrevettétek? Jókor, jóból, jó mennyiséget... nem is olyan egyszerű. Ahogy PZG is írja, egyszer egy ismerőse székelykáposztát evett edzés előtt, lúgos vízzel. Atyaúristen. Hát hova tette a jó ízlését? Jöjjön el hozzám, megmutatom neki, hogyan kell rendesen enni! Én hiszek a klasszikusokban, és vallom: az vagy, amit megeszel. És mivel ma ilyen színes egyéniségnek érzem magam... ez természetesen a tányéromon is visszaköszön.

4. „Túl keveset vagy túl sokat iszol”

És személy szerint szigetkört „szoktam” futni, amibe az ivás maximum a végén fér bele. Mondjuk, sosem értettem, hogy tud valaki edzés/futás közben a szájába célozni a vízzel anélkül, hogy le ne öntené magát, majd ne szúrna be az oldala, és végül ne essen ki a ritmusból. Előtte meg miért lenne érdemes kockáztatni, hogy bepisil az ember?

Na, az a legrosszabb, ha hív a természet, de te nem szívesen csinálod a természetben.

Bár nagyon motiváló, én még olyan intenzitással sosem nyomtam le egy edzést, mint amikor véletlenül többet ittam a kelleténél. Talán csak akkor, amikor topisan, mackóban mentem ki szigetkört futni, és mögöttem futott az a fiú, aki akkoriban tetszett. Azóta sem volt olyan jó köridőm.

5. „Nem azt iszod, amit kellene”

Gina szerint nem szabad cukros löttyöket inni edzés előtt vagy közben, mert rossz hatással lesz a szervezetünkre. Helyette lassan, egyenletesen felszívódó szénhidrátokat érdemes fogyasztani – jelentsen ez bármit is. Úgyhogy én a vizet preferálom, mert az tuti lassan, egyenletesen szívódik fel mindenhová. És mert az jön ki az ivókútból a szigeten.

6. „Statikusan nyújtasz”

Hideg, merev izmokat tilos nyújtani – mondja a mester. A statikus, azaz hosszú másodpercekig kitartott nyújtás tiltólistán van. Mutatom, mit ne csinálj:

Ehelyett a helyes nyújtás apró berugózós mozgással történik. Az úgynevezett dinamikus nyújtástól ilyen laza sellőlány leszel, nézd:

+1
„Elfelejtesz egy kis vécépapírt begyűrni a zsebedbe”

Hogy ez a divatbaki (lásd még 4. pont) az istenért se történjen meg, a mester tanácsai szerint felkészülten érkeztem a futókörre.

Összességében elmondhatom: az önelfogadás kevésbé embert próbáló feladat, mint megérteni az összetett szénhidrátok és azok felszívódásának idejét, módját a szervezetben.

Felkészülésemet segítette a Google és a Gyakorikérdések. Köszöntem!

Szőcs Lilla

A kiemelt képet Csiszér Goti, a WMN fotósa készítette irodaköltöztetés közben. Mert a költözködés is sport. Vagy nem?