Egy ilyen vintidzs-láda nagyjából hét-nyolc ezer forintnál kezdődik a boltokban, de határ a csillagos ég, lehet találni több mint tízezerért is. Nanemár!

Amondó vagyok, hogy némi fantáziával és munkával, sokkal olcsóbban meg lehet úszni a dolgot. És ami a legjobb: személyre szabottan!

Mert amit te csinálsz, az pont olyan lesz, amilyet te akarsz.

Amire szükséged lesz:

– fekete festék  (~1000Ft)

– ecset (1 csomag 350 Ft)

– stencil (700-1500 Ft)

– fehér kréta (1 csomag 350Ft)

– gyümölcstartó fa rekesz/láda (IKEA 1990 Ft – zöldségestől ingyen)

– smirgli (60 Ft)

Érdemes a közeli zöldségestől kérni, mert sokszor amúgy is kidobnák, úgyhogy mindenkinek jó az újrahasznosított doboz. Ha vannak már otthon eszközeid, mert korábban is barkácsoltál, akkor jóval olcsóbban jössz ki, ~2-2800 Ft körül már beszerezheted a fenti alapanyagokat. Ha mindent meg kell venned, mert még sosem barkácsoltál, akkor is legfeljebb 5000 forint körül fizetsz, ami bőven alatta marad a bolti áraknak. Én egy barátnőmmel álltam össze, aki szintén szerette volna ezt a dobozt megcsinálni, így megfeleztük az alapanyagok árait is.

1. Lépés: csiszold le a rekeszt

Én egy lapra szerelt, egyszerű IKEA-dobozra tettem le a voksomat, bár kicsit bánom, hogy a retro piaci pecsétekkel ellátott narancsos ládát nem hoztam el a zöldségestől. Mondjuk, azt le nem festettem volna semmi pénzért, mert önmagában is jól nézett ki. Mivel már az összeszereléskor hat szálka állt az ujjamba, úgy gondoltam, inkább lecsiszolom. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megdicsérjem magam, mert a későbbi munkafázisok során nem volt már probléma a szálkákkal. Hip-hip hurrá!

2. Jöhet a fekete festék

A felület lecsiszolása már csak azért is hasznos, mert így jobban megtapad rajta a festék. A háttérben látható fekete fal festésekor megmaradt beltéri fekete matt festékpasztát használtam, nagyjából egy decit (kábé egy tenyérnyit) öntöttem ki  egy tálba – még sok is volt. Emlékeim szerint egy félliteres tubus ezer forint, de amúgy bármelyik fekete matt beltéri festék megfelel a célra. Finoman, több rétegben kell felfesteni, hogy szépen rátapadjon a felületre. Én kétszer kentem át, egyrészt, hogy egyenletes legyen a szín, másrészt, ha valaki krétával szeretne a rekeszre írni, akkor anélkül is le tudja mosni, hogy a festék lejönne róla. A festék elvileg nem oldódik, de higgyétek el, van az a vízmennyiség, ami foltossá teszi. Szerencsére rövid idő alatt megszárad, nincs kellemetlen illata, és azzal sem kell bajlódni, hogy hova tegyük a festéktől bűzölgő ládát, amíg megszárad.

3. Stencil

Most jól jöhetnek a gyerekek műanyag sablonjai A vintage-hatáshoz az alábbi, a képen látható betűtípusok nagyon jól passzolnak. Ha a kemény táblás műanyag lapot választanád, akkor vékony, fehér színű ceruzát használj hozzá, az is szuperül fog a fekete festékre. A képen baloldalt látható sablonhoz pedig krétát vagy tetszés szerint festékszóró sprayt javaslok. (Ehhez viszont külön sablont kell készíteni a meglévő betűkből.) 

Aki fújni vagy festeni szeretné a választott feliratot, annak érdemes a stencil segítségével először felrajzolnia egy papírra, majd kivágnia belőle a betűket. Ez lenne elvileg a szabályos és biztonságos módja az elkészítésnek. Az idő viszont (szokás szerint) sürget, úgyhogy én egy kevésbé szabályos módszert használtam. Fogod a stencilt, egyenként átszínezed a krétával a betűket... és kész. Hogy ennek mik a veszélyei? Például az, hogy a papír elmaszatolhatja a már kész betűket. Jó hír: ha óvatosan teszed oda a műanyag lapot, akkor nem maszatolódik. Eleinte tartottam tőle, hogy irdatlan szívás lesz ez a művelet, amiért a gyorsabbik utat választom, de nem lett az. JEEE! Lilla – Élet =1-0.

Na, valahogy így fog kinézni. A szöveg felrajzolása és utógondozása (értsd: krétapor letörlése) nagyjából 15-20 percet vett igénybe. Íme. 

 Vagyis bocs, fordítva, íme:

A fölösleges krétaport egy megnedvesített szivaccsal töröld le. Légy óvatos!

... és kész. 

Ádám és Éva

Borcsa közben megérkezett az irodába, és lőtt rólam egy képet munka közben, amíg épp az ő asztalánál ügyködöm. Jobbra, a falon Dávid almáit tekinthetitek meg, alul Ádámét. 

Mivel nem volt ékezet a stencilen, gondoltam, kipróbálom, hogy néz ki, ha pontot teszek helyette, azt hiszem, egész jó lett. Nem? Csak a felső sor lejt egy kicsit. De simán lehet úgy fotózni, hogy ez a baki ne látsszon.

Kontextusba helyezve, pedig így fest a kész termék:

Na, de miért Ádám almái? 

Egy 2005-ös dán kultfilm (vígjáték/dráma) után szabadon választottam ezt a nevet. Csodás alakítást nyújt benne Mads Mikkelsen. Nem tudnám, és nem is szeretném röviden leírni, hogy miről szól. De tényleg istentelenül jó film, ezért megragadom az alkalmat, hogy promózzam egy picit, itt van az előzetese:

Utóirat szóviccimádó olvasóinknak: Ádám almái után készíthettek ugyanígy Bread Pitt kenyértartót is. Na, majd legközelebb azt is megmutatom.

Szőcs Lilla

Képek/GIF: A szerző sajátja.