-

Hosszú ideje pörög már a neten a csináld magad zsírkréta festmény ötlete, ami azzal kecsegtet mindenkit, hogy elég egy csomag zsírkréta, papír/festővászon, ragasztó és hajszárító ahhoz, hogy csodálatos képet készíthetsünk mindezekből otthonunkba. Tökéletes program a szürke, latyakos, zord időjárásban letesztelni, vajon ez tényleg működik-e, gondoltam. Na jó, először csak egy cinikus gondolat futott át a fejemben, mivel arra számítottam, hogy baromira nem fog működni, ordas nagy akadályokba ütközöm folyamatosan, és így majd egy füst alatt leleplezem a nagy pinterest-stockfotó átverést. Hát, nem jött össze. (De sebaj, én azért folyamatosan rajtatok tartom a szemem!) Ezúttal tényleg működött a dolog, de még hogy! Gyorsan, szépen és nagyon látványosan. Íme a bizonyíték, hogy lásd, te is készíthetsz zsírkrétából csodás dekorációt a lakásba. 

1. Alapanyagok: zsírkréta, erős ragasztó, festővászon

Az erős ragasztó kiválasztásában kértem az eladó segítségét, s biztos, ami biztos, vettem egy kétoldalú celluxot, ha a másikkal nem működne. A kétoldalú cellux pedig baromi jó cucc, így ha most nem is használom, máskor jó lesz. 

2. A képen pontosan 1 csomagnyi 24 db-os zsírkréta látható, ami így fest egy 30 centi széles vásznon. Jöhet a biztonsági csomag!

3. Végül 34 darab zsírkrétával sikerült a 30 centi széles vásznat beborítanom. Ízlés szerint vegyíthető a színsorrend, én azonban biztosra akartam menni és szivárványszínbe rendeztem őket. Még ekkor sem hittem abban, hogy sikerülni fog. Murphy csináld magad „DIY” törvénye alapján ami szépnek, könnyűnek és egyszerű csináld magad ötletnek mutatja magát, azt egészen biztos, hogy el fogod cseszni.

4. A csináld magad recept eredetileg ragasztópisztolyt javasolt – ilyenem viszont nem volt. Pár kósza probálkozás után, közel az agyhalálhoz úgy gondoltam, hogy nem pepecselek ezzel többet, és átpártoltam a minden más jöhet, csak jó ragasztó legyen elérhető áron kategóriához. A folyékony ragasztó esetében mindenképp meg kell nézni, milyen felületre javaslott. Ettől függetlenül benne volt a pakliban, hogy hőre esetleg elengedhet a ragasztó és a kréták lecsúszhatnak a vászonról, mielőtt megolvadnának. De szerencsére nem így történt. A jó ragasztó megválasztása azonban kulcsfontosságú, ha azt szeretnéd, hogy hosszú távon is megmaradjon a műalkotás. 

A ragasztást követően tegyél rá nehezéket, hogy jól odatapadjanak a kréták. Lexikonok, szótárak, nehéz könyvek, eljött a ti időtök! 

5. ...éééés siker! Ha már idáig eljutottál, abból baj nem lehet. Végül is így is egész pofásan néz ki...

Jöhet a forróság! A vásznat támaszd neki a falnak, kapd elő a hajszárítód és kapcsold magas hőfokra, párosítva a lehető legalacsonyabb sebességgel. Ez azért lesz fontos, mert a hajszárítóból kifújódó áramlat a lecsorduló cseppeket is elfújhatja. 

5 perccel később

6. Siker és csillogás!

Ha megfelelően követted a lépéseket, akkor az alábbi kép fogadhat. Az első megolvadó zsírkréta látványánál nincs is szebb. Főleg, ha az unásig tolt stockfotók után te is arra számítottál, hogy az egész egy parasztvakítás. 

7. Így készül a medzsik.  

A neonzöld krétát figyeljétek középen!
A neonzöld krétát figyeljétek középen!

8. Cirka 10-15 percnyi hajszárítózás után a kréták olvadásnak indulnak . A képnek eleinte csak az egyik oldalát melegítettem, majd oldalmozgásban oda-vissza hajszárítóztam. Érdemes amúgy a hajszárítóval csak a kréták végét melegíteni, mert gyorsabban és szebben olvadnak meg. Kiváncsi lennék továbbá: ha egy jó meleg cserépkályhához közelíteném, vajon magától elkezdenének-e megolvadni a kréták és szépen egyenesen lefolynának-e a vászonról? Ha valaki esetleg ezt kipróbálná, ne habozzon írni!

...és a végeredmény...

Tádááááááááááááá...

Képek/GIF: Szőcs Lilla

Szőcs Lilla