A rénszarvashoz nem értünk. Innen lehet tudni, hogy nem olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés, amihez viszont mindenki. Ha valaha értettünk volna hozzá, biztos meggondoltuk volna, hogy tényleg ezt az idétlen nevet ragasztjuk-e rá? A hreinin ónorvég szó ugyanis azt jelent, hogy szarvas állat. A szarvas állat-szarvas nagyjából a baconszalonnához fogható szép kifejezés, csak azon legalább röhögni szoktunk.

A rénszarvas félig domesztikált állat, tehát olyan, mint a férfiak jelentős része.

(Érdekes módon a teljesen háziasított férfiak gúnyneve egy viszonylag egyszerű, de mégis csodálatosan komplex állatból eredeztethető, ez pedig a papucsállatka.) A félig háziasítást úgy kell elképzelni, hogy nem az történik, mint a klasszikus pásztor-birka nexusban, amikor a pásztor tereli egyik legelőről a másikra a birkát, hanem az, hogy a rénszarvas vándorol, a pásztor meg költözik utána, miközben olyan arcot vág, mintha ez az ő ötlete lett volna. (Emberállat esetében ennek a „Látom, ma is focimeccsre megyünk a haverokkal, milyen klassz ötlet!”  helyzete felel meg.)

Fontos tudnunk, hogy a rénszarvas már az okostelefonos fitneszalkalmazások előtt is egészen sokat tudott futni, no meg elég gyorsan. Évente simán lefut 5.000 kilométert, a leggyorsabbak 80 km/óra sebességre is képesek.

Mindezt nagy csordákban, egymás szoros közelében, tömegbukások nélkül. Ebben is jobbak, mint az átlag kerékpárosok.

És még csak nem is posztolják ki ezt soha semmilyen közösségi oldalra. Csak úgy futnak, mint akinek kedves az élete".

A rénszarvasok nem terepjárókkal járják a terepet, így nem tudnak felvágni a fényezéssel, a felnikkel meg a lóerőkkel. Ha meg akarják mutatni, hogy ki itt a legény, akkor erre ott van nekik a térdük, ami nagyon hangosan kattog. Nem üvöltenek, nem bömböltetik a zenét, de a legnagyobbaknak úgy zeng a térdük, hogy mindenki tudja: közeleg a tundra bikája. A mi kis falunk, mondjuk, sokkal csöndesebb lenne, ha csak a térdek kattognának...

A szarvasfélék különleges tulajdonsága, hogy a nőstények (a réntehenek) is növesztenek agancsot. Mi több, télen a nagyobb bikák már régen lehullatták az agancsukat, míg a tehenek még mindig hordják. Egyes források szerint ez azért van, mert a téli szűkös táplálékért a borjaikat nevelő nőstényeknek komolyabb küzdelmet kell folytatniuk (nyilván nagy a sor a zuzmó-menzán). Szerintem simán lehet, hogy a bikák a Black Friday bunyói után már csak pihengetnek, míg a tehenek előtt ott van a teljes karácsonyi bevásárlás, és valamire aggatni kell a teli cekkereket. (Aggancs.)

A téli szezonban a csülkeik is sokkal szélesebbek, (a rénszarvasokról van szó még mindig!) így a mély hóban is jobban tudnak járni.

Nyárra viszont keskenyebb lesz a lábuk. Nyilván a tundrán is van bikiniszezon, és valahogy csak ki kell nézni.

Apropó, nézés! A látásuk is különleges, nemcsak a közönséges fényt látják, hanem az ultraibolyát is. Ez nem csupán abban segíti őket, hogy a sarki diszkóban (az északi sarkon élnek) könnyebben meglássák a fehérbe öltözött szépségeket (mondjuk, Ultra Ibolyát), de állítólag sokkal jobban tudnak tájékozódni a számunkra monotonnak tűnő havas tájon is. Még a vizeletet és a szőrszálakat is észreveszik így, de nem tudom, mi a nagy szám ebben, ehhez szerintem nem kell rénszem. Persze lehet, hogy a havon nehezebb. Na jó, biztos.

Mindazon emberállatok figyelmébe ajánlanék két dolgot, akik nagyon büszkék szoktak lenni utódjuk teljesítményére:

– Az első: a mutáció, ami azt jelenti, hogy az utód annak dacára hozza a klassz teljesítményeket, hogy kik a szülei. (Szerintem ezt szokták gondolni azok, akik gratulálnak a büszke szülőknek a gyerekükhöz, miközben jókat röhögnek magukban.)

– A másik: a rénszarvas. Az újszülött borjú kilencven perc alatt úgy összeszedi magát, hogy utána együtt tud futni a csordával. A rohanó tempó tehát rénéknél úgy néz ki, hogy:

1. apa fut, vemhes anya vele tart

2. anya nekiáll életet adni a borjának, miközben apa végig izgul a váróteremben, nézi, ahogyan a magyar válogatott idegenben gól nélküli döntetlent ér el a lakatlan szigetek ellen

3, apa, anya és az újszülött vágtat tovább

4. pár nap múlva már a kicsi is tud hatvannal száguldani

Nincs járóka, nincs bébikomp meg babapóráz. Se személyi edző, se különóra. Futás van, de azonnal!

Szóval, ha legközelebb valaki azzal dicsekszik, hogy milyen korán kezdett el járni a gyereke, csak mosolyogjunk, és gondoljunk a rénszarvasokra. Van tőlük mit tanulni!

 Kökéndy Ákos

Ha a rénszarvasok felkeltették volna az érdeklődésedet... mondjuk, a lajhárok iránt, róluk ITT olvashatsz. Szintén Ákos írta, meglehetősen szórakoztató. 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Flickr/