A fiatal majmok nagyon hasonlítanak a kisgyerekekre, hiszen nem ugrik még előre a pofájuk, így egészen meghökkentően emberarcúak. Az embergyerekek is hasonlítanak kicsit a majmokra, ők is megfigyelnek mindent, és utánozzák azt, amit maguk körül látnak. Aztán nekik is megnő az arcuk, és emberszabású serdülő lesz belőlük. Ilyenkor még őriznek magukban valamit abból az őserőből, amit aztán az öregebbek igyekeznek kinevelni belőlük. Így válik a sokra hivatott lényből beszűkült ember. Így nevelünk a potenciális emberből impotenciális állatot, azaz felnőttet.

Monkey GIF - Find & Share on GIPHY

A napokban olvastam, hogy Indiában a majmok komoly fenyegetést jelentenek az intézmények működésére, megszállták a minisztériumok és a parlament környékét, a néptől lopnak, odabent pedig dokumentumokat semmisítenek meg. Indiában biztosan hasonló hírek jelennek meg a majomújságban a magyar kormányváltások után rendre beköszöntő ilyenforma emberi fenyegetésekről. Ha a majomgyerek ember módjára viselkedik, akkor rászólnak, hogy majmolja meg végre magát, ne legyen ennyire neveletlen. Kicsit meghatottan, megértő mosollyal nézik, ahogy próbálkozunk fára mászni vagy banánt eszünk. Velünk örülnek a szembefordítható hüvelykujjunknak (örül, mint fajom a markának), közben észrevétlenül maguk alá húzzák a lábukat, hogy meg ne lássuk, nekik ott is így működik a hüvelyk.

Arcuk többnyire csupasz, szemeik nagyon ismerősen csillognak, ha mélyen belenézünk, megjelenik valami drámaian emberi kérdés bennünk: hát, te meg ki vagy? Olyan ismerős vagy valahonnan!

A majmok nagyon tanulékonyak, ezen a téren sokkal motiváltabbak, mint egy bemenzázott nyolcadikos a hetedik órában. Ami pedig a kosztot illeti: szinte kizárólag növényevők, az őserdők à la carte éttermében a vegát választják, csak a csimpánzok és parlamenti képviselőik vadászgatnak. Még a hatalmas termetű gorillák is gyümölcsön, rügyeken és hajtásokon élnek, szemben a kidobóember vagy testőr foglalkozású embertársainkkal, akik dobozból kanalazzák a proteint, hogy ne veszítsék el haszonállatszerű külcsínüket. Ezek a termetes emberszabásúak sokkal jobban tudják nálunk, hogyan kell élni: hajnaltól délig esznek, aztán pihennek egy kicsit, majd folytatják a nasit napszálltáig. (Megannyi Fiala!)

Monkey Dancing GIF - Find & Share on GIPHY

Éjszakára levelekből építenek fészket a földre, ledőlnek, és átbeszélik, kinek hogyan telt a napja a munkahelyén. A wifit kikapcsolják, hogy meglegyen a minőségi idő, amit a család együtt tud tölteni. Minden este átnézik egymást, hogy találnak-e bolhát, tetvet a másikban. Ebben sokkal eredményesebbek, mint mi, középosztálybeli emberek, ráadásul ezt ők engesztelő gesztusként, a nyugalom megteremtésére használják, nálunk meg ebből óriási patália szokott lenni.

Az emberek között is felfedezhetjük a gorillákra jellemző párokat: a hím kétszer akkora, mint a nőstény. Ezt ők tükör és mérleg nélkül is a helyén tudják kezelni, mi zavarba jövünk egy ilyen pár láttán. Főleg, amikor kiderül, hogy ezeknek a negyedtonnás állatoknak meghökkentően kis hímtaggal kell beérniük, és ezt még piros sportkocsival sem tudják kompenzálni.

Bubble Gum Monkey GIF - Find & Share on GIPHY

Majomnak lenni nem vicces dolog. Ha szeretünk élni, márpedig a majomságban az egyik legszembetűnőbb az életöröm, akkor nem olyan jó sodródni a kihalás felé. Ahogyan egyre ritkábban találkozunk emberszabású emberekkel, úgy egyre inkább csökken az emberszabású majmok száma is. Pedig nem is olyan régen, egy evolúciós köpéssel az okostelefonok előtt, még egyszerre mozogtunk, szinkronban untuk a banánt. Akkor még minket is magával ragadott a természet minden rezdülése, és mi is belehaltunk mindenbe, amibe illett.

Aztán valami történt, isten tudja, mi, és mi kiűzettünk ebből a gyermekien kegyetlen paradicsomból. És azóta pusztítjuk is, ahol érjük. Kivágjuk az erdőket, hogy kielégíthessük a fékezhetetlen mohó fogyasztásunkat, vizet töltünk a PET-palackokba, hogy aztán PET-palackot töltsünk a vizekbe, tönkrebányásszuk a hegyeket, megmérgezzük a termőtalajt. Ők, a drága majmaink meg csak néznek, és nem értik, hogy mi ebben az emberi.

Mi egyre tovább élünk, ők egyre gyorsabban halnak. Meddig vigasztaljuk magunkat azzal, hogy tévedni emberi dolog? Csak makogunk, ha a felelősségünkről van szó. Miért nem tudunk leállni az embertelen viselkedésünkkel, ha tudjuk, hogy emberszabásúak életével fizetünk érte?

Persze az is látszik, hogy embertársainkkal sem vagyunk elég emberségesek, miért pont a majmok miatt parancsolnánk magunknak megálljt?

Monkey GIF - Find & Share on GIPHY

Sokszor jó lenne individualista emberkedés helyett inkább csak figyelni, mit csinál a másik, hátha ő jobban érzi a kor szavát. Jólesne csak majmolni egymást.

Kökéndy Ákos