A macskafélék egyik legnagyobb termetű képviselőjét mindenki szereti a világon, még azok is, akik egyébként kutyákat tartanak szívesen. Jellegzetes megjelenésük, viselkedésük olyan ismerős, hogy nemcsak a magazinszerzők, de a saját családunk tagjai között is találunk feltűnő vagy zugoroszlánokat.

Az oroszlánok nagyon erős közösségeket alkotnak, ezek a falkák, vagy más néven szerkesztőségek. Ezekben a tizenöt-húsz főből álló csoportokban viszonylag nagy az állandóság, jellemzően nőstényekből és azok utódaiból állnak, de mindig jelen van néhány hím is, ezeket Gáspárnak, Sanyinak és Andrisnak szokták elnevezni. A hímeket és a nőstényeket viszonylag könnyű megkülönböztetni egymástól, a bojtos farok mindkét nemre jellemző, de sörénye jellemzően a hímeknek szokott lenni.

Ennek színe összefüggésben van a hím nemi hormon mennyiségével: minél sötétebb, annál több tesztoszteront találunk az oroszlánvérben.

A sötét sörény vonzó a nőstényeknek, mert ezek utódai általában életképesebbek lesznek – viszont ezek a hímek szenvednek leginkább a tűző napon, amit csak kézműves sörök tesztelgetésével tudnak valahogy kibírni.

via GIPHY

Az oroszlánok a nap nagyjából húsz óráját pihenéssel, kikapcsolódással töltik, de van négy-öt olyan óra, amit bent kell tölteniük a szerkesztőségben táplálékszerzéssel. Az oroszlánok speciális étrendet követnek, ők a vegánok ellensúlyozására esküdtek fel, csak semmi réparetekmogyoró kihívás. Napi öt-hét kg nyers húsra van szükségük, ezt romantikus módon maguk vadásszák, főleg a nőstények, csapatostul. A vadászat során kimennek valamilyen füves, sík vidékre, megvárják, amíg kicsit lemegy a nap, és a széllel szemben cserkészik be zsákmányukat. Mindegyik tag tudja a saját szerepét, ezt begyakorolja, így lesz igazán hatékony a művelet. A csapatépítés vagy közös csapatás eme formája emberek között is elterjedt, fesztiválozásnak nevezik, pedig tudjuk, hogy ez ragadozás a javából.

A préda mérete is számít. Ahhoz ugyanis, hogy az egész falka jóllakjon, elég nagynak kell lennie a patásnak, ám ha már óriási, akkor akár agyon is taposhatja az ügyetlenebb ragadozót.

Ezért nem esnek neki ész nélkül felnőtt elefántnak, orrszarvúnak, vízilónak, viszont a zebráknak, antilopoknak, kafferbivalyoknak van félnivalójuk az éhes oroszlánoktól. A zsákmányt rövid üldözés után egy ugrással leterítik, ezt követően fojtogatni kezdik, aminek következtében vagy nem kap elég vért az agya, vagy nem kap levegőt. Az állatok ennek következtében inkább megdöglenek, az emberek esetében ezek a támadások előbb utóbb összeköltözéshez és családalapításhoz vezetnek.

via GIPHY

Az oroszlánok a sikeres vadászat után lefekszenek a zsákmány mellé és elcsipegetnek harminc kg belsőséget (véres és májas hurka) és izmot, csak az íze kedvéért. Ha egy fekvésben nem sikerült maradéktalanul eltüntetni mindent, akkor néhány óráig még ott fekszenek mellette, hogy vacsorára a maradék se vesszen kárba vagy hiénába. Pont így néz ki egy ebéd a WMN irodájában is, azzal a különbséggel, hogy az oroszlánok nem nasiznak előtte, csak lenyalogatnak a húsból úgy két centit, hogy meginduljon a savuk.

Akit már nyalogatott meg smirglis nyelvű macska, az arányosan nagyítsa fel a macskanyelv kis horgait oroszlánnyelvre, és több kérdése nem is lesz a húsnyalogatás hogyanjáról.

A nagy zabálásnak meg lesz a következménye: napokig nem esznek semmit, csak hevernek, a telefonjukat babrálják, nyalogatják egymást, lájkolják egymás posztjait. A szerkesztőségben is hasonló a helyzet, de ők másnap is tudnak enni. Nem vagyunk mi állatok, ezt hangoztatják.

Az oroszlánbőgés jellegzetes hangja nem a szarvasbőgés párzási viadalkürtjének felel meg, az oroszlán egyszerűen szeret éjjel énekelni, koncertre járni. A dzsungelben, a csendes dzsungelben nem azért van csend, mert az oroszlán alszik ma éjjel, hanem azért, mert a sűrű erdőket utálja az oroszlán, így ott csak a slágerszerzők fantáziájában él.

A családi kötelékek nagyon szépen alakulnak oroszlánéknál. Az egy falkában élő nőstények szinkronizálják a tüzelésüket, ami évente többször is megtörténik, ebben nem különböznek a házi macskák irgalmatlan zajos időszakaitól. A tüzelés alatt több hímmel is párosodhatnak, ami erkölcsileg megkérdőjelezhető, bizony!

A falkától kissé elvonulva, egy kisebb gödörben, barlangi nyugalomban szülik meg utódait, tehát semmi nőgyógyász, boríték, gátmetszés, de ugyanakkor semmi vízben szülés vagy apás szülés. Ott vannak egyedül, oldd meg magad! – alapon. A kicsik aztán kárpótolnak minden nehézségért: gyámoltalanok, foltosak, elképesztően jámborak.

Persze már kicsi koruktól kezdve oroszlánszaguk van, ennek következtében az anya kénytelen időnként új lakhely után nézni, nehogy a hiénák és a lesifotósok kiszagolják az utódokat.

Ilyenkor az anya finoman a szájába veszi utódját, aki tanult biológiát és tudja, hogy a tarkójánál felemelve mozdulatlanul kell fityegnie. A cseperedő kisoroszlánok nagyon félénken csatlakoznak a falkához, ahol viszont óriási kommuna érzés uralkodik, az egykorú kicsit bátran szophatnak más anyától is, ezt mindenki természetesnek veszi. Az anyaoroszlánok gond nélkül szoptathatnak étteremben, parkokban, utcán, senkit nem zavarnak. A kicsik elkezdik próbálgatni oroszlánkörmeiket, szívesen játszanak apával, vagy akit apának hisznek. A különböző hímek változó kedvességgel fogadják a farokbojtjuk és sörényük ráncigálását, de legtöbben olvasnak apamagazinokat, így aztán hallatlanul elnézően viselkednek utódaikkal, tűrik a nyúzást.

via GIPHY

Az oroszlán mindig is csúcsragadozó volt, megszelídítése szenzációszámba ment, a cirkuszokban ma is lenyűgözve nézzük a megannyi sörényest. Az állatkertek elengedhetetlen szereplője, szapora, látványos, büdös, így mindenkinek van miről mesélnie otthon. Az oroszlánt elejteni, trófeák közé betenni királyi időtöltés volt, manapság – maradva a sakkfiguráknál – inkább gondoljuk parasztnak, aki ilyet tesz. Szívesen pózolunk sörényünkkel, festjük a karmokat vérszínűre, rajzolunk oroszlánt a fociklubok címerébe a Chelsea-től egészen a Mogyoród FC-ig.

Az állatövi csillagjegyek között is jó magasan helyezkedik el az oroszlán csillagképe. Ha felnézünk most az égre, pont azért nem látjuk, mert a Nap ott ragyog a sörénye környékén. Az oroszlán tehát nagyon állat!

Az oroszlánok száma megcsappant, de élőhelyeik védelmével segíthetünk a fennmaradásukon. Erről szól ez a mai oroszlános nap.

Éljetek, oroszlánok, fenn az égen, lenn a földön, jó sokáig! Nélkületek mi sem lennénk normális állatok!


Kökéndy Ákos

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images