Minden évben elhatározom, hogy töklámpást fogok faragni, aztán vagy kifutok az időből, vagy már a gondolatától is elfáradok, hogy mennyi pepecs van ezzel. Úgyhogy elhatároztam: idén belevágok, és megcsinálom a lusta emberek zseniális lámpásait, amelyek nem csupán akkor néznek ki jól, ha lekapacsolod a világítást. Hosszú ötletelés után Fialával megtaláltuk a tökéletes megoldást arra, hogy minden követelmény teljesüljön a tökéletes lusta lámpásnál. Tegyétek el a vésőt, viszont elő a festék sprayvel, fúróval és egy ananásszal. Igen, jól olvastátok egy ananásszal. 

Csillagtök másképp 

Amire szükséged lesz:

  • egy éles kés és egy kanál
  • fúró
  • hústű vagy varrótű

Díszítéshez

  • fehér festékszóró/fehér fafesték paszta

Ne tévesszen meg senkit ez a fantázianév, nem patiszonnal kell dolgozni, hanem az éjszakai égboltot fogjuk egy átlagos tökbe fúrni. A teendők: végy egy tököt, a legjobban vágó késedet, és lékeld meg a tetejét nagyjából tenyérnyi körben, majd kapard ki a belsejét. Szerencsére üreges belülről, úgyhogy ez a része hamar letudható.

Szükséged lesz még egy fúróra, amivel különböző méretű lyukakat fúrhatsz a tökbe. Igazi royal flush-trükk ez; nulla kézügyeséggel elvégezhető, gyorsan, energiahatékonyan, az eredmény pedig tökéletes lesz. Én egy csillagos égboltra tettem le a voksomat, ehhez érdemes vékony tűvel sok apró lyukat tűzdelni a formába, hogy minél inkább égboltszerűen nézzen ki. Hogy ne csak lekapcsolt fény mellett mutasson páratlan látványt, érdemes lefújni valamilyen semleges színű festékkel – fehér, fekete vagy szürke – így nappal is kellemes látványt nyújthat a szobában. 

A felületet alaposan tisztítsd le festés előtt, hogy jól megtapadjon a festék, majd egyenletesen, több rétegben fújd le festékszóróval... és voilá!

Aranyozott dísztök

Amire szükséged lesz:

  • Dísztök
  • Arany króm festék spray 

Oké, beismerem, ez nem lámpás, de annyira gyönyörű volt, hogy nem hagyhattuk ki az idei válogatásból. A szerkesztőség kedvence lett ez az aranyozott dísztök. A folyamatábrát elnézve a bennünk szunnyadó etimológus megszólalhat egy rövid aha erejéig, de ez senkit se zavarjon meg. 

Ez maga a konceptuális művészet...

Mielőtt lefújod, tisztítsd meg, hogy jól megtapadjon a festék, majd egyenletesen, több rétegben vidd fel rá. Ezzel a gyors praktikával egy olyan dekorációt készíthetsz az otthonodba, amelyben hetekig gyönyörködhetsz. Elkészítési ideje nagyjából öt perc, a száradási idő nyolc-tíz óra. Ha este lefújod, reggelre megszárad. 

  Innentől kezdve garantáltan mindent le akarsz fújni majd arannyal. 

Kréta-rajz

Amire szükséged lesz:

  • Fekete matt színezőfesték
  • Ecset
  • Kréta
  • Tök

Az aranyszínű festék spray után az addikció következő szintje a fekete táblafesték lesz. Gyakorlatilag minden felületen jól néz ki, bármiből pár ecsetvonással dizájnterméket varázsolhatsz. Így a tökből is. 

Mielőtt felvinnénk a festéket, legyen a felület tiszta, száraz és zsírmentes. Ha esetleg utálod a festékszagot, akkor jó hírem van számodra: ennek semmilyen illata nincs, így akár a nappaliban is festheted. 

Nagyjából négy óra elteltével már száraz lesz a felülete, és rajzolahatsz is rá krétával. De önmagában is mutatós darab. 

Ananászlámpás

Az idei év netes őrülete az ananászlámpás volt, gondoltuk, mi is kipróbáljuk. Minden kezdeti fenntartásom ellenére ez lett a kedvencem. Előző este érdemes kint hagyni a konyhában, mert szobahőmérsékleten puhább, és könnyebben formálható. Egyetlen dolgod van mielőtt szó szerint belevágnál: találj ki egy ütős koncepciót. Az én múzsáim Fiala és Szentesi voltak, így a húsvétról megmaradt papírdíszekből készültek el a nélkülözhetetlen attribútumok. Íme. 

A gyengébbek kedvéért elárulom, hogy a rúzsos ananász a Szentesi, a nagyszájú pedig a Fiala.

A két díva itt épp a tökös muffint kóstolgatja... Persze nem muszáj nektek is Szentesit és Fialát faragni az ananászból, de ha mégis így tennétek, ne felejtsetek el képet küldeni!

Szőcs Lilla

A képek a szerző tulajdonában vannak.