-

Minden 2001-ben kezdődött, amikor megjelent a „Hogyan készült?" (How It’s made?) ismeretterjesztő sorozat, amellyel a kikapcsolódás egy új szintjét ismertem meg. Totális hipnózisba estem minden alkalommal, amikor láttam belőle egy részt. Egyszerűen imádtam nézni, ahogy végigtáncolnak a gyártószalagon a burgonyaszirmok, isteni volt követni a folyamatot, ahogy készül egy golfütő, vagy ahogy spirállá alakul a régi tárcsázós telefon zsinórja.

Szerencsére a szemkápráztató műfaj a netes népművészetben is tovább öröklődött. A „Hogyan készült?"-et felváltotta az életemben az Instagram. Összeszedtem a toplistámat (a teljesség igénye nélkül). Jöjjenek azok a netes tartalmak, amelyek valamilyen furmányos módon odatapasztanak a képernyő elé.

1. Homok és slejm

Ez a hangzatos név valóban azt takarja, amit jelent. A zselés stresszlabda szintet lépett; a videókban csodálatosan vibráló színes homokbombákat trancsíroznak szét, és gumis memóriahabot gyurmáznak. Őrületesen jó nézni.

Ha ezt egy kicsit korábban találták volna fel, akkor talán az Amélie csodálatos életében Audrey Tatou is inkább ebbe a nyákba fúrta volna bele az ujjait a babos kosár helyett.

Az őrület természetesen nem áll meg ott, hogy nyomkodják ezeket a fura állagú dolgokat, van egy külön változata a videóknak, amelyekben homoktortákat szeletelnek fel.

2. Tükörtorta

Ha már a tortánál tartunk. Minden bizonnyal kevesen vannak, akik ne találkoztak volna Olga Noskova tükörtortás videóival. Ha mégis van köztetek olyan, aki nem ismeri, annak csak annyit mondok: Olga Insta-posztjaiban egy különleges cukormázat önt a tortaformákra, amely később tükörsimára szilárdul az édességen. És ezt a végtelenségig ismétli. Különböző színű, formájú, állagú tortaalkotásokkal kápráztatja el a követőit. Én már attól transzba kerülök, ha nézhetem, ahogy ráönti a mázat, ami később márványosra szilárdul, íme:

Az eredetileg közgazdász végzettségű hölgy 2015-ben lépett a cukrászpályára, és gyakorlatilag egy év alatt világhírűvé vált a vírusvideóival. Az utóbbi időben valami rejtélyes okból kifolyólag az említett videók eltűntek a netről, és Olga csak néhányat hagyott meg az utókornak az Instagram- és a Facebook- profilján, de senki se szomorkodjon, mert már az állóképek is szemkápráztató végeredményt nyújtanak a látogatóknak.

Facebook: olga.noskova.311

Facebook: olga.noskova.311

Facebook: olga.noskova.311

3. Üvegfújó Greg

Greg  „tűzben edzett férfi” Owen Instagramja szintén az egyik legjobb dolog, ami történhetett az utóbbi időben. Visszahozza a klasszikus „Hogyan készült?” életérzést a hétköznapokba, amellett, hogy megbabonázó látványt nyújt azzal, amilyen könnyedséggel kezeli a vörösen izzó anyagot.

Valahogy úgy képzelem, hogy Greg mellett is szar lehet ülni a szülőin, mert az a figura, akinek olyan szuper a foglalkozása, hogy két mondat után kínos csöndbe fullad a beszélgetés:

„ ... – és te mit csináltál ma, Greg?

– Áh, csak egy jó két méter magas emberi szívet fújtam üvegből.

– Aham, oké."

4. Fluid

A szem-wellness záróakkordjaként jöjjenek az úgynevezett fluid videók, amelyekben egy kanadai festőnő Annette Labedzki különböző állagú és színű anyagokat ken szét. Olyan érzés nézni, mint amikor valaki cirógatja a hajad. Isteni.

Hogy miért vannak egyesekre hipnotikus hatással ezek a videók, míg másokra nem? Ezt egyelőre nem tudja meghatározni a tudomány. Én mindenesetre amondó vagyok, hogy egy olyan ingergazdag világban, mint a miénk, jólesik néha olyan videókon pihentetni a szemünket, amelyek egy kicsit kikapcsolják az agyat, és masszírozzák a szemet.

Szőcs Lilla

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Kiemelt kép: Unsplash/ Dawid Zawiła