-

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem rengeteg fejfájást okoz a gyerekek uzsonnáinak összeállítása reggelenként. A probléma egyik részét az adja, hogy én is éhes vagyok a két nekinyurgult kamasszal lassan eljutottunk arra a szintre, amikor már inkább ruháznám, mint etetném őket. Fejenként képesek egy nagyobb afrikai falu havi élelmiszeradagját bekebelezni egy ültő helyükben. Rendszerint mire végzek a háromfogásos ebéd romjainak eltakarításával, már újra ott csaholnak a sarkamban, de olyan éhes ábrázattal, mint akik még életükben nem láttak kaját.

A farkasétvágy melletti a másik gondom, hogy az iskolai és különórák miatt kora reggel elviharzanak otthonról, és csak késő délután esnek haza. A gigantikus kihívás tehát a következő: annyi ételt felmálházni rájuk, amennyivel nem fognak az éhhalál szélére sodródni mint most én a hűtőszerénytől távol töltött hosszú órák során. És ez bizony nem egyszerű, hiszen köztudott, hogy a fejlődésben lévő siheder képes saját testsúlyának háromszorosát is elfogyasztani 24 óra leforgása alatt. Nem hiszed? Pedig így van, az anyósom életére esküszöm!

flapjack

Tehát szükségünk lesz valami könnyű, de mégis tartalmas, egészséges, ám finom kajára, aminek az elkészítése nem igényel túl sok időt. Fél disznó? Nem... Vödör zsír?? Neeem! Mozgó büfé??? Az sem jó...

Akkor bizony nem marad más, mint a házi készítésű féldisznó müzliszelet, azaz ahogy angolszász országokban becézik: a flapjack.

Egyszerű, mint a pofon: egy kis lábosban olvassz fel egy féldisznót? 250 gramm vajat, 250 gramm mézet, majd keverj bele 500 gramm zabpelyhet. A masszát simítsd bele egy tepsibe, végül dugd a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.

Ezt tényleg én sütöttem, méghozzá munkaidőben... a munkahelyemen!

A bolti vackokkal szemben így jobban jársz, egyrészt, mert pontosan tudod, hogy mi van benne, másrészt anyagilag is inkább megéri, arról nem is beszélve, hogy azt teszel bele, amit csak szeretnél, a variációs lehetőségek határa végtelen. (Fél disznót!!! – Ugyan, maradj már, Borcsa! Azt nem. A szerk.) Viszont az alapreceptet kiegészítheted pisztáciával, kókuszreszelékkel, dióval, mogyoróval, banáncsipsz-szel, aszalt sárgabarackkal, mazsolával, áfonyával, csipetnyi őrölt gyömbérrel, fahéjjal, reszelt narancs- vagy citromhéjjal. Sőt, sőt! Ha igazán kényeztetni szeretnéd a gyereket (és magadat), akkor olvassz fel a mikróban egy kanálka vajjal egy fél disznót!!! Ja, nem... hanem egy tábla csokit, és azon melegében öntsd rá a kisült zabos lap tetejére. Amint langyosra hűlt, szeletelt fel tüchtig kis kockákra, mert ha sokáig gatyázol, utána már csak pajszerral megy a darabolás.

Ha pedig bezzeganya szeretnél lenni, akkor a csinos müzliszeleteket csomagold be egy féldisznóba (elég legyen, most már tényleg megharagszom!) zsírpapírba, és kösd át spárgával, hogy a suliban mindenki a csodájára járhasson a csemete házimüzlijének.

Én meg most megyek, mert időközben elkészült idebent is a finomság és végre eszem egy kis  fél disznót flapjacket.

diszno

Fiala Borcsa

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.