Ne gályázz a forró sütő mellett nyáron (se)! - Itt van három desszert, amit nem kell sütni
Ki akar a konyhában, a sütő mellett állni 30 fokban? Jó, tudjuk, hogy nincs még 30 fok, de mindjárt lesz! Hát, mi nem, az biztos. (Még a kellemes 15-20 fokban is véleményes a dolog, hát még kánikulában...) Nem véletlen, hogy még az olyan gasztrobubusok, mint a mi Sáránk is könnyítéseket vezetnek be nyáron. A vasárnapi családi ebéd menüje például valamilyen zöldség(krém) leves, sokszor hidegen, könnyű hús vagy hal salátával vagy zöldségekkel, utána pedig egy hideg desszert. Néha egy affogato (Ti se tudjátok, mi az? Mi sem tudtuk - eddig; ez a jeges kávé eredetije, vagyis egy gombóc vanília fagyi eszpresszóval leöntve), vagy valami tényleg extrakönnyű nyári édesség. Ilyenből hozott most Horvát Sára rögtön hármat is!
-
1. Epres sajttorta – sajttortával töltött eper
A sütő nyári száműzetése miatt nem volt véletlen a múlt heti, serpenyőben sütős lepény sem, és ezen a héten sem véletlen az, hogy olyan desszerteket mutatok, amihez nemhogy sütő nem kell, de tulajdonképpen még főzőlap sem, mert amit az egyik receptnél melegíteni kell, mikrosütővel is megoldható. Hűtő, sőt, fagyasztó viszont jól jön, és a nyári melegben jól is esnek majd ezek a hűs desszertek.
½ kg eper, nagyjából 20 nagyobb szem
20 dkg krémsajt
kb 8 evőkanál, vagy ízlés szerint porcukor
½ teáskanál vaníliakivonat
díszítéshez kék áfonya, mentalevél, kekszmorzsa, stb.
A krémsajtot keverd ki a cukorral, és töltsd habzsákba vagy egy zacskóba, aminek a csücskét később levágod. Amíg előkészíted az epret, tedd a hűtőbe. A megmosott eprek tetejét vágd le, nemcsak azért, hogy megszabadulj a levelétől, hanem azért is, hogy stabilan álljanak. A másik, hegyesebb végét keresztalakban vágd be nagyjából az eper magasságának kétharmadáig, és óvatosan feszítsd is szét. Nyomj sajtkrémet az eprek közepébe, és díszítsd kékáfonyával, ha a foci EB-re készülsz - hogy meglegyen a francia trikolor -, vagy mentalevéllel, ha a magyar csapatnak drukkolsz. Vagy tudod mit, díszítsd ahogy akarod, ha egyáltalán nem érdekel a foci EB.
2. Mini csokis tarte
25 dkg zabkeksz
10 dkg vaj
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 dl tejszín*
a díszítéshez tejszínhab, málna vagy más gyümölcs, esetleg szeletelt mandula, menta vagy citromfű
Olvaszd meg a vajat húsz-harminc másodperc alatt a mikrosütőben. A kekszet közben zúzd porrá, de legalábbis morzsásra, majd keverd össze a vajjal. Nyomkodd négy mini tarte-forma aljába, és az oldalára. Tedd a hűtőbe egy negyedórára, hogy megdermedjen. Ezalatt törd apróra csokoládét, és tedd egy hőálló tálba. A tejszínt melegítsd addig, míg már nagyon gőzölög, de nem mozdul, vagyis nem forr, de nem is gyöngyözik. Öntsd a csokoládéra, pár percig hagyd állni. Keverd át, hogy minden csokidarab elolvadjon, és a krém homogén legyen. Öntsd a megdermedt „tésztára”, és mehet vissza a hűtőbe egy fél órára, míg a krém is megdermed. Díszítsd kedved szerint gyümölccsel, tejszínhabbal vagy pirított, szeletelt mandulával.
*Figyelj arra, hogy ha tejcsokit használsz, akkor kevesebb tejszínt adj hozzá!
3. Cseresznyés, pisztáciás froyo-szelet
Froyo = frozen yogurt = fagyasztott joghurt
Ezért a cuccért a barátnőm ölni tudna. Finomított cukormentes, tök egyszerű, és azt teszel bele, amit akarsz. Nekem olyan finom cserkóm van, és a pisztáciát minden formában imádom, hogy ez a páros egyértelmű volt, de mehet bele málna, eper, mandula, dió, aszalt gyümölcsök, kandírozott citrushéj, és a lista végtelen.
400 g görög joghurt
2 evőkanál méz (vagy ízlés szerint)
25 dkg cseresznye
5 dkg (pörkölt) pisztácia
A cseresznyét vágd félbe és magozd ki. A pisztáciát tisztítsd meg és vágd durvára. Keverd össze a joghurtot a mézzel, majd egy sütőpapírral bélelt tálcán terítsd szét fél centi vastagon. Szórd meg a cseresznyével és a pisztáciával, majd tedd a fagyasztóba legalább egy órára, de inkább többre, hogy jó keményre fagyjon. Ha megfagyott, törd kisebb darabokra, és azonnal fogyaszthatod.
Jó étvágyat!
Horvát Sára
A képek a szerző tulajdonában vannak.