Három dolgot összekeversz, és szilárd Nutellát eszel

200 g Nutella (de van, ahol ugyanehhez a tojás- és lisztmennyiséghez 400 grammot írnak, amitől még én is sokkot kaptam)

1 tojás

150 g liszt

(extra, amitől isteni lesz: sópehely)

Ezt csak össze kell keverni, golyókat gyúrni belőle, és finoman kilapítani egy szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsin. 180 fok, nyolc-tíz perc (sütőtől függ). Ha szeretnétek kipróbálni a gourmet-változatot, szórjátok meg sópehellyel. Én azért szoktam inkább kisebb kekszecskéket gyártani, mert nagyon durván tömény ez az édesség. Éppen ezért, 

ilyenkor nyáron úgy tálalom, hogy még melegen felszúrom őket egy gyümölcsnyársra, hiszen a kakaóbab és a törökmogyoró is gyümölcs, szóval teljesen passzolnak egymáshoz.

Örök kedvencem, ami nyáron is tarol: vajas leveles tészta

Minimál erőfeszítés, maximális nyári desszert élmény: gyümölccsel töltött levelestészta-golyók. Én most eperrel csináltam, de fogom még barackkal, szederrel és körtével is.

Mondom az alapot: felkockázom a leveles tésztát 12 vagy 18 kicsi téglalapra, attól függően, mekkora gyümölcsdarabokat szeretnék beletenni. Mindegyikbe megy egy gyümölcs, de sok minden más is mehet mellé: egy kiskanál krémsajt, valamilyen zöldfűszer, esetleg kevés cukor, ha nem túl édes a gyümölcs. Aztán gombóccá gyúrom őket, és bepakolom egy tepsibe vagy tortaformába (úgy még látványosabb lesz), nem túl szorosan, mert picit megnőnek. A tetejére cukros tojásos tejszínt öntök (egy csomag leveles tésztához egy tojást, egy dl tejszínt és három evőkanál cukrot szoktam összkeverni), de az is jó, ha csak megkenitek tojással, és sütés után megszórjátok egy kis porcukorral. 

Mivel a tészta amúgy nem édes, valamelyik részébe azért érdemes egy kis cukrot csempészni (különben salátának is kinevezhetjük), 

de ha édes gyümölcsöt használunk, akkor lehet, hogy nem is fog hiányozni.

Kamu morzsasüti igazán lustáknak

Ezt két receptből passzintottam össze: az egyik egy mini sósperecből készült epres sajttorta volt, a másik pedig egy (édes) kekszből sütött morzsasüti. Ugye, a morzsasüti alapvetően az, amikor a gyümölcsre csak úgy rámorzsoljuk az általunk meggyúrt, házi tésztát, és úgy sütjük ki. 

De mi van akkor, ha nincs kedvünk tésztát gyúrni? 

Természetesen az, hogy morzsásítunk valamilyen kész terméket, azzal szórjuk meg a sült gyümölcsöt, és learatjuk a babérokat (vagy befaljuk az egészet egyedül).

Szóval a hozzávalók nagy vonalakban:

fél kiló valamilyen gyümölcs

50-100 gramm cukor (a gyümölcs cukortartamától függően)

200 gramm mini sósperec (ami olyan, mint a ropi)

100 gramm valamilyen mag (mandula, pisztácia, török- vagy földimogyoró, akármi)

A felaprított gyümölcsöt a cukorral hőálló tálban beteszem a sütőbe 180 fokon húsz percre. Közben, ha van aprítóm, akkor a további két hozzávalót (perec és mag) morzsásra aprítom. Ha nincs, akkor picit kilyukasztom a perec zacskóját, beletekerem egy konyharuhába és nekiesem a sodrófával (vagy egy fakanállal, sodrófa hiányában), a magot meg apróra vágom. Miután a gyümölcs kellően levet eresztett, rászórom az aprított cuccot, és további tíz percig sütöm. A legjobb forrón enni fagyival. De igazából mindenhogy jó.

Túrós pite, ami bármit elbír

Egy anyukacsoportos szuper receptet fejlesztettem tovább, amit tényleg tíz perc összedobni:

450 g túró

250 g tejföl

150 g cukor

3 tojás

valamilyen vaníliás dolog (én vaníliakivonatot használok)

1 citrom reszelt héja

4 evőkanál liszt

Ezt összekeverem csak úgy tessék-lássék módon, beleteszem egy kisebb tepsibe vagy nagyobb piteformába, és megszórom mindenfélével, amit csak találok: gyümölcs, mag, csokicsepp, akármi. Majd 180 fokos sütőben 40-45 percig sütöm.

Ami nem is recept, viszont a legjobb étel nyáron

Tejföl, cukor (vagy méz vagy alternatív cukor), reszelt citromhéj, vaníliakivonat, szinte bármilyen gyümölcs és egy kis keverés – reggelire, vacsorára vagy két étkezés között is tökéletes. Az arányokat mindenki alakítsa ki úgy, ahogyan szeretné. Tudom, hogy joghurttal sokkal egészségesebb lenne, csak így meg sokkal finomabb. Ha szeretnétek ebből vendégvárót csinálni, akkor egyszerűen tálaljátok talpas poharakba, és 

állítsatok bele egy kekszet – máris nevezhetjük pohárkrémnek. 

Ha a többit nem is, ezt mindenképpen próbáljátok ki.

Tóth Flóra