A reggel a szerkesztőségben is a havazásról szólt, és sokkal élénkebben, vidámabban ültünk össze az értekezleten, mint ahogy azt egy év végi csütörtök reggeli meeting indokolná. Voltak, akiknek a bejutását megnehezítette a havazás, de ezúttal őket sem zavarta annyira a fennakadás, mint amennyire általában bosszankodni szoktak a MÁV vagy az 5-ös busz kiszámíthatatlansága miatt. Egyszerűen mindenki fel volt dobva, mert végre esik a hó, és ez milyen jó.

De miért jó a hó?

Ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy megállapítsuk, a saját hangulatunkat miért turbózza fel egy kis hóesés: a hópihék hullása gyönyörű látvány, ahogy a hófödte háztetők is szebbek a szemünkben, ha pedig szép a körülöttünk lévő világ, mi is jobban érezzük magunkat. Ráadásul a klímaválság miatt egyre ritkább az olyan hótakaró, ami huzamosabb ideig megmarad, az ilyen különleges pillanatokat pedig igyekszünk megbecsülni.

Azonban nem csupán a saját érzéseink alapján jelenthető ki, hogy az emberek nagy részét boldoggá teszi a hó, ezt tudományos vizsgálatok is alátámasztják.

Pszichológusok egyhangúlag állítják, hogy a hó és a havazás látványa megnyugtatja az embereket, emiatt pedig csökken a stressz-szintjük. Ráadásul a hó az évnek abban a szakában esik, amikor mindannyian extra nyomásnak vagyunk kitéve: az év végi hajtás, majd az év eleji kifáradás megterhelő számunkra, a hó pedig nyugalmat áraszt.

Ez a hótakaró hangszigetelő hatása miatt is van – a Kentucky Egyetem kutatása szerint a hótakaró a zajok 60 százalékát elnyeli, a hófödte városok elcsendesednek, ami szintén segít abban, hogy kicsit lenyugodjunk, és jobban összpontosíthassunk a feladatainkra. A háttérzajokat tehát tompítja a hó, a természet hangjait viszont felerősítheti, mint például egy faág reccsenése vagy a madarak csicsergése, ami szintén lélekemelő. A Sussexi Egyetem tanulmánya szerint amikor az emberek a természet hangjait hallják, nagyobb az aktivitás az agyuk azon részein, amelyek a pihenésért és a relaxációért felelősek.

Ha viszont nem az irodánk vagy a lakásunk ablakából kémleljük a havat, hanem kimegyünk, és, mondjuk, sétálunk a hóban, az a természettel való kapcsolódásunkat erősíti, ami szintén nyugtató hatású, valamint fokozhatja a kreativitásunkat.

Ezen felül sokunkban a hó kedves gyerekkori élményeket hoz elő. Hiszen a szánkózás, a hógolyózás, a hóangyal- és hóemberkészítés hatalmas móka volt gyerekként, ezek a kedves emlékek pedig jó érzéssel töltenek el minket.

De nemcsak a gyerekkori önfeledt pillanatok juthatnak önkéntelenül eszünkbe a havazásról, hanem a felnőttként megélt boldog pillanataink is. A síelés, snowboardozás, szánkózás, kirándulás a havas erdőben mind-mind olyan élmények lehetnek, amik felidéződhetnek bennünk, és boldogsággal tölthetnek el, amikor esik a hó. 

Arról nem is beszélve, hogy mivel a hó csak korlátozott ideig van jelen, ezért amikor esik, igyekszünk megélni és kiélvezni a pillanatot, amiről a hétköznapok során gyakran megfeledkezünk.

Forrás ITT és ITT

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van

Dián Dóri