Sajnos ez olyan helyzet, amellyel együtt kell élnünk

Minden év végén elindul az őrület a Facebookon, és a sok szilveszteri jókívánság közé rengeteg olyan kutyás poszt kerül, amelyben a gazdik vagy a legkülönfélébb fenyegetéseket helyezik kilátásba, ha valaki durrogtatni mer szilveszteréjszaka, vagy érzékletesen leírják, milyen nehéz ez a pár óra az állatok számára.

Leszögezném, hogy én egyáltalán nem durrogtatok, és

végtelenül sajnálom azokat az állatokat, akik erre érzékenyek, ugyanakkor azt gondolom, ezzel együtt kell élnünk,

és egyáltalán nem az a megoldás, hogy nekiállok lebeszélni ilyen-olyan módszerekkel az embereket arról, hogy petárdázzanak. 

Ha kedves kutyás társaim veszik a fáradságot, és megpróbálják vizualizálni a szilveszteréjszaka tűzijátékozó népet, hamar rá fognak jönni ők is, hogy nem gonosz állatkínzók serege szabadult a világra, hanem boldogan szórakozó fiatalok, kisgyerekes apukák meg csillogó szemű tizenévesek lövöldöznek afelett érzett örömükben, hogy ma ők is fennmaradhatnak, ameddig jólesik.

Mérgelődés helyett felkészülés és nyugalom

Van azonban alternatíva a helyzet megoldására a gazdiknak, igaz, kicsit idő- és energiaigényes. Viszont az esetek nagy többségében működik. Tudom, mert évek óta ezt csinálom olyan kutyákkal is, akik rettenetesen érzékenyek. Pontokba szedem:

  1. Vidd ki a kutyádat 31-én sétálni. Minimum két óra intenzív menetelést javaslok, lehetőleg sok kutyával, sok játékkal, hogy a kutya minél jobban kifáradjon. A négyórás séta még jobb! 
  2. Úgy időzítsd a sétát, hogy sötétedésre érj haza! Ez azért fontos, mert akkor még biztosan nem lövöldöznek, viszont a lehető legtovább kint voltál a kutyáddal.
  3. Hagyd, hogy igyon, aztán tedd el a vizét, és ne is adj neki inni reggelig, hogy ne kelljen pisilnie!
  4. Ne etesd meg, hogy ne kelljen kakilnia, sokáig nem mehet most ki! 
  5. Rakd el valami olyan helyre, ami kicsi és zárt! Kapcsold be neki a rádiót, hogy a zene valamennyire elnyomja a kinti zajokat!
  6. Ne tutujgasd, ne próbáld meg oldani, egyszerűen hagyd békén!
    Ha fél a kutyád, a legtöbb, amit tehetsz érte, hogy békés, nyugodt és magabiztos maradsz.
  7. Vagy ne feküdj le, vagy reggel kelj fel jó korán, és vidd ki sétálni, amikor már újra csend van.

Nem szentírás, ér eltérni tőle

Mindenki pontosan tudja, mennyire érzékeny a kutyája, és az előbbi szabályokat természetesen lehet a kutya igényeihez igazítani. Ha a kutyádnak például szeparációs szorongása van, akkor ne szilveszteréjszaka kezdd el rászoktatni, hogy egyedül legyen, értelemszerűen rátok az ötös pont nem vonatkozik. Ez a hét pont tehát csupán jótanács. Én így szoktam tenni sok kutyával, és működik. Ha csak annyit fogadsz meg belőle, hogy nagyon kifárasztod a kutyádat sötétedésre, akkor is sokat teszel azért, hogy jobban bírja a gyűrődést.

Ha a kutyád extrém érzékeny, és durván pánikol a durrogtatás miatt, vidd ki a városból!

Ha nem tudsz vele lenni, add olyan panzióba, ami nem a város közepén van és nem érik el a hangok – persze ne az utolsó pillanatban keress panziót, hiszen az ilyen érzékeny kutyákat be kell szoktatni az új helyre (szóval ha erről most lemaradtál, akkor próbáld ki ezt a javaslatot jövőre)! 

Remélem, tudtam segíteni pár kutyusnak. Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Capuski

gyulavitéz